rss      tw      fb
Keres

Vendégszerzőink írásai

Elefántok a porcelánboltban

Bauer Péter


A szultánelefánt – aucoindelarue.fr/Bruno Julé

„Keynes jókat mulat a Mennyországban: mégiscsak vannak még hívei, legalább Európa közepén, egy kicsi, de okos országban. Integet Matolcsynak: így tovább fiúk, a teljes összeomlásig.”

Politika a kultúra csapdájában

Gerő András

„…ezt a politikára fogékony közeget egy általa keletiesnek tekintett tulajdonsághalmaz uralja, és éppen ezért nem racionális diskurzusban gondolja el a közügyeket, hanem egyfajta érzelmi viszonyrendszerben.”

Marad a híresztelés

Hanák András

 „Csak hogy tudjuk, az alkotmánybírósági döntéssel mi veszett el egy jó időre a sajtószabadság számára, röviden jelezném, hogy május elsején tehát mi nem lép hatályba.”

Hol vannak az antifasiszták Magyarországon?

Marsovszky Magdolna


myspace.com

„Ha Magyarországon a baloldal meg akar újulni, akkor elsődleges feladata, hogy ezt demokratikus normák szerint tegye. Legjobb, ha önmagánál kezdi a szembenézést, és következetesen elhatárolódik mindennemű antidemokratikus, antiszemita tendenciától.”

Lehet egy álom?

Lángh Júlia


„Ezek tehát a részben gyakorlati, részben lélekterhelő csapdák, ha az ember jogos erkölcsi felháborodásában bojkottálni kezd egy megszokott élelmiszerboltot. De szerintem ennyit megtehetünk a haza lelki egészségéért, nem?”

Az utolsó pillanat nyerő stratégiája

Bitó László

 

„Pedig a ballib-konzervatív győzelemnek nagyon nagy, közel 100 százalékos az esélye, ha nem a miniszterelnökség reménytelen – vagy éppen sok kiábrándult támogató által egyáltalán nem vágyott – elérését tekintjük győzelemnek.”

Húsvét vidéken

Lángh Júlia

 „A húsvéti ünnepeknek vége. Az ég is beborult, esik, fél nap alatt átugrottunk őszies időbe. Nem baj, öltözzünk melegen, vigyünk esernyőt, és menjünk el a kipás-kendős sétára a hajdani gettó utcáin.”

Egy választás Magyarországon

„Az MDF hetek óta tartó tudatos és módszeres ellehetetlenítése”
(dokumentum)

Összeállította: dr. Kajdi József, az MDF szakpolitikai koordinátora

Gömbös politikai hagyatékának mai tanulságai

Boros László

A Fidesz támogatói bázisának tetemes része szintén jobboldali radikális, sőt, jelentős tömegeiben brutálisan felhergelt jobboldali radikális. Csak sokaknál a hatalmi erő bűvölete, míg másoknál a haszonszerzés esélye táplálja azt a sajátos típusú gyávaságot, amely miatt – jobb(ik) meggyőződésük ellenére – a Fideszre fognak szavazni.”

Demján Sándor amnéziája

Bauer Péter


forrás: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu

„Demján azt sugallja, hogy adjunk bizalmat, biankó csekket egy kormánynak, amelynek vezetője és tagjai nyolc éven keresztül (ellenzékben) azt hirdették, hogy a jelenlegi rendszerek… a lehetséges legjobbak.”

Hiánycélok és hitelesség

Boros László


Brüsszel, Don Quijote & Sancho Panza – Mingo/panoramio.com

„Ezek a megállapítások nem érzelmi, nemzeti vagy pártszimpátiák alapján nyilatkozó percemberkéktől származnak, hanem a világ egyik szakmailag legjobban felkészült, 500 millió ember mindennapi sorsáért nagymértékben felelős apparátusának és testületének a hivatalos állásfoglalását jelentik.”

Egy akadémiai döntéshez

"Ludassy Mária filozófiatörténész... csak rendkívül indokolt esetben lehet a Magyar Tudományos Akadémia tagja, miután Önök kilenc év távlatában éppen harmadszor utasították el az őt ajánlók jelölését."

Két érvvel több

Andor Mihály

„…lépésről lépésre rá kellett jönnöm, hogy tévedtem, Gyurcsány Ferenc mégsem jó politikus. Hiszen egy politikust nem csak a víziói minősítenek, hanem az is, hogy meg tudja-e valósítani elképzeléseit.”

Orbán és a „pénzkapitalizmus”

Várhegyi Éva


Flickr/Larry Lars

„…nincs más olvasata Orbán szövegének, mint hogy – felrúgva a bevett jogállami normákat – törvénymódosításokkal olyan intézményi változásokat hoznak létre a jegybank és a pénzügyi felügyelet viszonyában, amelynek következtében új vezetőket lehet az élükre kinevezni.”

Varsói gyors vagy budapesti személy

Lengyel László


„Ma és holnap nincs és nem lesz a jobboldalon a Fideszen kívül kormányzati alternatíva. 2010 májusában, bármilyen eredményt ér el a Jobbik és az MSZP, csak az utóbbi lesz váltópárt.”