rss      tw      fb
Keres

Vendégszerzőink írásai

Mikor bukik az Orbán-rendszer?

„Még kell néhány internet- és szappanadó. Még meleg fogadtatásban kell részesíteni néhány véres kezű diktátort. Még néhány rogánantalról ki kell derülnie, hogy be nem vallott nagyságú luxuslakásuk és nyaralójuk van, és hogy a közmunkabér háromszorosát költik gyerekeik magánóvodájára.”

Helyzetkép – 2014. augusztus–szeptember

„A legfőbb kockázat a kormányzat konfrontatív, dilettáns gazdaságpolitikája, amely most hangsúlyozottan arra koncentrál, hogy az energetikai – és esetleg több más – ágazatot állami kézbe vegyen, a kormány számára nem kívánatosnak minősülő külföldi tulajdonú vállalatokat távozásra kényszerítse.”

Miért avatkozik be Oroszország Magyarország belügyeibe?

„Személye és kaotikus hintapolitikája elfogadhatatlan teher az a nyugati szövetség számára. A kérdés egyre inkább az, talál-e elfogadható politikust a pártja, olyat, aki felválthatja őt a kormányfői poszton.”

Ha én civil lennék

„Ha én civil lennék, az Orbán és a Fidesz örökös egyeduralmát biztosító választójogi katyvaszt nem fogadnám el. Civilként tudván, hogy a többpárti parlamentáris demokrácia pártok nélkül nem működhet, követelném a szabad választások jogát.”

Négy kérdés a bajor miniszterelnökhöz

„Elnézést kérünk, ha zavartuk kérdéseinkkel. Mindezt csak azért tettük, hogy még véletlenül se keletkezzen az a hamis látszat, hogy Bajorország kormányfője olyasmit támogat külföldön, amihez otthon sohasem adná a nevét.”

A másik emlékmű

„Olyan nevek hangzottak fel újra a Trefort-kert fái alatt, amelyeket talán már évtizedek óta nem mondott ki senki. Olyan emberek neve, akik névtelen sírokban nyugszanak, akiknek hamvait krematóriumok előtt szórta szét a szél.”

Fideszebb a Fidesznél

„Mindeddig azonban a Fidesz még nem vont le a saját Alaptörvényéből ilyen törvényalkotási következtetést, Schiffer azonban megteszi. Ezért mondom, hogy Schiffer Fideszebb a Fidesznél. Ilyesmit eddig emlékezetem szerint csak a Jobbik vetett fel.”

A kétely

„Egy társadalom – az egyénhez hasonlóan – csak a kérdésfeltevések, a szembesülések révén válik autonóm felnőtté. Ellenkező esetben, érzelmileg és intellektuálisan, infantilis marad. Ez minden diktatúra és önkényuralmi/tekintélyuralmi rendszer melegágya.”

Pozsgay 2.0?

„Akármennyire vágyunk is arra, hogy legyen végre valami, ami korlátozza Orbán teljhatalmát, ebbéli vágyunk ne vezessen arra, hogy hosszú időre szólóan kárt okozzunk a magyar közjogi rendszerben.”

Ülj törvényt, Trócsányi

„…tizedakkora ’csínyek’ sem mentek át korábban annak az Alkotmánybíróság szűrőjén, amelynek tagjai – többnyire – komoly, szuverén személyiségek és kiforrott intellektusok voltak.”

Ha fogy a rabolnivaló

„Védelmi pénzt szed tőlünk a saját államunk. Megvéd bennünket attól, hogy oktalanul… elköltsük a saját erőfeszítésünkkel, teljesítményünkkel szerzett pénzt. Hiszen mindent neki köszönhetünk, s ezért nem elég a hála, kell a pénzünk is.”

Egy enigmatikus beszéd

„…a félreértések elkerülése végett az Abdán tömegsírba lőtteknek (avagy a különböző megsemmisítő táborokban, netán a Duna partján kivégzetteknek) nem azért kellett elpusztulniuk, mert más Istenben hittek...”

A gyanú árnyéka

„…akkortájt, a XIX. század derekán, már a gyanú árnyéka is bőven elegendő volt, hogy a köztisztviselő úgy érezze, be kell adnia a lemondását.”

Rendezetlen visszavonulás

„Az orbáni oktatáspolitika boszorkánykonyhájából nem ’hadra fogható, jól képzett szakmunkások’ fognak kijönni, ahogy a háborús szókészletet előszeretettel használó maffia-főnök mondja, hanem olvasni alig tudó, a műszaki rajzban eligazodni képtelen betanított munkások.”

Csak azért is békemenet

„…elvárják, hogy az egész ország üvöltse velük együtt: le van szarva Amerika, le van szarva Európa, éljen a nagy Oroszország kovácsolta frigy.”

Strasbourgé a végső szó

„…mind a Sukoró-ügy, mind a BKV-, vagy más néven Hagyó-per a politikai riválisok lejáratásának klasszikus aduászává vált.”

Nemzeti konzultáció

„…a keleti nyitást az tenné igazán teljessé, ha a kormánypárt ifjabb generációja végre kazah vagy azeri egyetemeken szerzett tudással szállna szembe a Nyugat dekadenciájával, és nem pazarolná az időt feleslegesen Angliában vagy Svájcban.”

A harmadik jobbágyság

„Nem kell új Werbőczi Hármaskönyv ahhoz, hogy a költözési jogot a kistelepülések lakóitól megvonják. Nincs képzettségük, nincs nyelvtudásuk, helyben nincs is más munka, mint amit a polgármester ad, így alakulhat ki a harmadik jobbágyság Magyarországon.”