rss      tw      fb
Keres

 

Lendvai L. Ferencről

Írások, elemzések:

 

A nemzetek jóléte


timewellspent.org

„Vajon mit segített például az egészségügyi ellátás színvonalán a 2002-es, 50 százalékos egészségügyi béremelés? Mit segítene akár a legendás 400 százalékos ígéret (aligha várható) megvalósulása? Semmit.”

Kormányzati versus múzeumi


flickr/rishon-lezion

„Ugyanis a Nyugati ún. Eiffel-csarnoka (nem maga Eiffel, csak az irodája tervezte) nemigen hasonlítható hasznosíthatóság szempontjából a volt párizsi pályaudvarhoz.”

Szép új világ

„A kormányzásra készülő párt az eszmei alapirányultságát már 1996-ban meghatározta, amikor fölkínálta magát ’a hagyományos konzervatív, nemzeti gondolkodású értelmiség’, továbbá az egyházak hatékony érdekképviselőjéül, 1945 előtti kiváltságaik visszaszerzéséhez.”

Nagyívű tervek


mek.niif.hu/Brehm

Az embernek óhatatlanul a szatíraíró Nagy Lajos jut az eszébe, a Képtelen természetrajz leírásai a sokféle kígyóról, amihez a szerző végül megjegyzi: ’Érdekes lenne még egy kis rövid sárga kígyó, lila kecskeszakállal’.”

Évértékelő

„Nem valamiféle ideológia jegyében fogja egyesíteni az ország népét (már amennyiben a nacionalizmus nem ideológia), hanem azoknak a közös értékeknek a jegyében, amelyek mindenkit összekötnek: munka, család, otthon. (Ejnye már, miért kellett változtatni rajta: ’Travail, Famille, Patrie’!).”

Adalékok


„1932-ben Thomas Mann már Hindenburgot támogatta; ahogyan a szociáldemokraták és a katolikusok is. A másik választási lehetőség ugyanis Hitler volt.”

Kampánykezdet

„Ez a párt ugyanis nem egyszerűen hazudik. Ő álszent módon, képmutatóan hazudik. Kampánykezdet előtt csak nemhivatalosan, kampánykezdet után már hivatalosan is.”

Sztrájkjogtalanság

Magyarországon még valamikor a rendszerváltás idején volt ugyan valami kis bányászsztrájk, azóta azonban kizárólag az egészségügyben, az oktatásban és a közlekedési ágazatban került sor sztrájkokra. Csupa olyan munkahelyen, ahol a tulajdonosok nem ’tőkések’, hanem az állam vagy egy önkormányzat.”

Türelmi idő

„…akkor bíznék a várható új kormányban, ha nem tartaná be a választási ígéreteit. Célszerű lenne, ha rendezne erről egy zártkörű frakcióülést, mondjuk Balatonőszödön. És ha azután nemcsak sikeresen, de alkotmányosan is kormányoz, én akár a 100 napnál több türelmi időt is hajlandó vagyok adni neki.”

Hol a közép?

„A baloldali ügynököket tehát, akik eddig tucatszámra árasztottak el minden magyar italboltot, ….gyorsan visszavonták, s ráállították őket a szélsőjobboldali propagandistákra. Azok ugyanis olyan buták, hogy maguktól még egy árva rágalmat sem tudnak kitalálni.”

Az Elnök emberei

„Most viszont legalább mindenki tudhatja, kik is voltaképpen az Elnök emberei. Bár lehet, hogy inkább fordítva kellene mondanunk: mindenki tudhatja, kiknek az embere az Elnök.”

Gyávák

„Ha Epikurosz szerint istentelen az, aki a tömeg hiedelmeit ráaggatja az istenekre, akkor tudománytalan az, aki a tömeg hiedelmeit ráaggatja a tudományra.”

Komárom


„Komáromot tehát voltaképpen nem kettéosztották, hanem szétválasztották az eredetileg is különálló részeire.”

Preambulum

„…nézzük meg minden alkotmányok legősibb mintaképét, az angol alkotmányt! Megnéznénk, de hol?”

Provokátorok


MTI Fotó: Vajda János

"...mivel a rendőrség nem tud jelen lenni a várhatóan egyszerre több helyen is megrendezett provokációknál, csak a másik lehetőség marad: a provokáltak önkontrollja."

Statisztika

Mi is tehát az a „színvakság”, amely tarthatatlanná vált, és miért vált azzá? Hosszú időn át az volt az elfogadott, illetve hivatalos álláspont, hogy az etnikai hovatartozás kvázi mindenkinek a magánügye.”

(1 hozzászólás)

Ujjgyakorlat-4


Vitézy Tamás, a Helyi Théma tulajdonosa
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

„Ez igen, ehhez őszinteség kell: kimondani, hogy csak akkor vállalom a nézeteimet, ha nem jár hátránnyal!”

Ujjgyakorlatok


„…belehallgattam a Magyarország 1. sz. politikai elemzőjével készült rádióinterjúba, melyben szokás szerint objektív véleménnyé stilizálta nyilvánvaló elfogultságait.”