rss      tw      fb
Keres

 

Fleck Zoltánról

Írások, elemzések:

 

A bizonytalan jövő

„Azért nehéz megszabadulni az Orbán-rezsimtől, mert többé-kevésbé mindenki közreműködött létrehozásában… mindegyik megalázott jogállami intézmény, mindegyik legyalult szakma, minden megtépázott társadalmi csoport szorgosan dolgozott e szörny előállításán.”

Traumák kora


Bárdossy a népbíróság előtt - mozaweb.hu

„…a népbírósági perekben a verbális bűncselekmények (durva zsidózás) önmagukban nem alapozták meg a vádat, csak ha lehetett bizonyítani, hogy az új demokráciával szembeni fellépésről van szó. A jogilag védendő tárgy már itt sem az ember méltósága, hanem a társadalmi rend volt.”

Vicsorog vagy mosolyog?


Rükverc – katonajozsefszinhaz.hu

„A regény nem a hajléktalanságot kriminalizáló, minden humanitást nélkülöző hatalomról szól, hanem arról a társadalomról, amely elviseli az ilyen hatalmat. Nem a szegényellenes államról, hanem a többségi intoleranciáról.”

Az elvándorlásról


The strenght of an idea – flickr/durgane

„Egy parasztember csak veszíthet, ha bíróság elé kerül, onnan nem jöhet ki úgy, hogy valamitől meg ne fosztanák, de legalább a maradék becsületét megtépázzák. Itt viszont elnézést kértek tőle és megköszönték, hogy odafáradt. Felmérhetetlen különbség az állam működésében.”

A nehéz munka


2007. február 2. Irány a kordon! – kicsikacsa.freeblog.hu

„A jobboldalnak az lehet az érdeke, hogy megszabaduljon a vezetőjétől, mert csak nélküle válhat tárgyalóképessé. Ha ismét beállnak szeretett vezetőjük mögé kordont bontani, akkor nem lesz konszenzuális alkotmány.”

Megjegyzések az Európai Bíróság ítéletéhez


Can hierarchy and sharing co-exist? – flickr/opensourceway

„Akik abban bíznak, hogy a kialakult alkotmánybírósági összetétellel lehet jogállamot építeni, hogy olyan bírósági vezetővel, aki semmibe vette az Ab határozatát, lehet jogállamot működtetni, súlyosan tévednek.”

A kollégiumvezető politizál


A kereki Horthy-szobor, előtte – MTI/Varga György

„A motivációk értékelése a bíró feladata, és az ennek alapján kialakult differenciálást a büntetés kiszabásában érvényesítheti is. És ha van ilyen megfontolása, akkor azt az ítélet indoklásában meg is kell jelenítenie.”

A nagy találkozás


Order & Chaos – flickr/oryctes

„…talán meg kellene becsülnünk azt az ügyészt és bírót, akik közreműködtek abban, hogy a náci eszme terjedésének egyik klasszikus toposza, a holokauszt tagadása jogállami reakcióban részesült.”

Így neveld a nácidat!


„A magyar bíróság megtette a legtöbbet, amit tehetett ebben az ügyben: határozottan kifejezte a közösség megvetését az ilyen cselekedetekkel szemben, felhívta a figyelmet az elkövetés súlyosságára, ezt fejezi ki a felfüggesztett szabadságvesztés.”

Előítéletes gondolkodás a joghallgatók között

Fleck Zoltán – Krémer Ferenc


Love Thy Neighbor – flickr/Keoni Cabral

„A jogászképzésből az állam nagyrészt kiszívta azokat, akiket maga akar alkalmazni és egy autoriter természetű, a lojalitás kikényszerítésére szakosodott monstrumba koncentrálta, amely megkap minden állami kényelmet… de ezért elvárja a teljes és kritikátlan alárendelődést.”

Javaslat


Naked sword – flickr/cajone

„A bírói kar átállítása így lassan fog menni. Azt ajánlom a miniszternek, ne forduljon a Kúria elnökéhez, hanem terjesszenek elő egy törvényjavaslatot, hogy bizonyos ügyekben a kormány maga hoz ítéletet.”

Olvasmányok az egyenlőtlenségről


Thinker in the Dark – flickr/koppdelaney

„Tony Judt esszéje az egyenlőtlenség romboló hatásairól, a jóléti állam jótéteményeiről és a demokráciához fűződő kapcsolatáról szól… Olyan megközelítésben, amelyből erőt meríthetnek azok, akik a politikai valóság mély színvonaltalanságától megcsömörlöttek.”

A személy felelőssége


Back stairs – flickr/elusive-fish

„Abban a helyzetben, amikor az írott szabályok hibásak, nem zárják ki az önkényt, sanda politikai szándékokból nyitva hagyják a visszaélés lehetőségét, az íratlan normáknak és a személyes minőségnek megnő a jelentősége.”

A hatalom titka


Prince charming (René Magritte, 1948) – Wikipaintings

„…a jog csak bizonyos politikai célok elérését szolgáló eszköz, nem rendelkezik semmilyen belső rációval. Az uralkodó nyers akaratát tükröző fegyver.”

Retus


toscanoirriverente.tumblr.com

„Hogy kiderült, hogy a király meztelen? Ezt eddig nem tudták? Melyik újságíró nem értesült a politikai irányítás jelenlegi rendszeréről?”