rss      tw      fb
Keres

Bécsi érsek: az egyház is hibás a visszaélésekben

Christoph Schönborn már korábban, március közepén is "irányváltást" szorgalmazott az érsekség munkatársainak szóló újságban. Az egyházon belüli szexuális visszaélések okainak feltárásához őszinteségre van szükség az egyházban, de a társadalomban is - írta. Az okok feltárására kitérve az 1960-as évek "szexuális forradalmát", de a cölibátus kérdését is megemlítette.

Vizsgálati fogságba helyezték Polancec volt horvát kormányfő-helyettest

Vizsgálati fogságba helyezték szerdán Damir Polancec volt horvát miniszterelnök-helyettest, akit az úgynevezett Podravka-ügyben hivatali visszaéléssel gyanúsítanak; a nyomozás során magyarokat is meg akarnak hallgatni.

Kínával foglalkozó külföldi újságírók Yahoo-fiókjait törték fel

A külföldi újságírók kínai klubja (FCCC) szerdán közleményben jelentette be, hogy legalább nyolc tagja nem tudta megnyitni fiókját a Yahoo levelező rendszerében, vagy éppen üzeneteit ismeretlen címekre küldték el.

Moszkvai metrórobbantások - Doku Umarov vállalta a merényleteket

Doku Umarov, a csecsen szélsőségesek és az úgynevezett Kaukázusi Emirátus vezére magára vállalta a hétfői moszkvai metrórobbantásokat: a szélsőségesek kezelésében lévő Kavkazcentr honlapon szerdán közzétett videonyilatkozatában azt mondta, hogy személyesen adott parancsot a támadás megkezdésére, s hogy az Oroszország elleni támadások folytatódni fognak.

Ankara "megbékélésre" törekszik Svédországgal

Törökország lezárná konfliktusát Svédországgal, amelyet az váltott ki, hogy a stockholmi parlament népirtásnak minősítette örmények lemészárlását az oszmán birodalomban az első világháború idején.

Feloszlatják a Nyugat-európai Uniót

A 10 tagállam képviseletében közzétett közös nyilatkozat szerint a NYEU betöltötte történelmi szerepét, az európai közös védelem ügyének előmozdítását.

Rendőri fellépés Moszkvában jogvédők tüntetése ellen

Szentpéterváron az alkotmány 31. cikke mellett tüntető ellenzékieket szintén nem engedte felvonulni a rendőrség. A megmozdulás mindössze tíz percig tartott. Némi dulakodás után mintegy 40 embert előállítottak, rendőrségi források szerint szinte az összes résztvevőt.

Moszkvai metrórobbantások - Medvegyev, Putyin, intézkedések

Dmitrij Medvegyev orosz elnök és Vlagyimir Putyin kormányfő összefüggésbe hozta a hétfői moszkvai metrórobbantásokat a szerdai kizljari (Dagesztán) merényletekkel.

Az Arab-tengerbe zuhant egy amerikai légtérellenőrző repülőgép

A négyfős legénység egy tagja eltűnt, a másik hármat kimentették. A gép a Dwight D. Eisenhower repülőgép-hordozó hajó parancsnoki és ellenőrző feladatainak támogatására szolgált. Az Iránhoz közel fekvő térségben Szaúd-Arábiával közös hadgyakorlat folyik, amely során egy tengeralattjáróról tesztelés céljából fellőttek egy Trident típusú, atomfegyver hordozására is képes ballisztikus rakétát. A gyakorlatot megtekintette Patrick O,Reilly tábornok, az amerikai Rakétavédelmi Ügynökség vezetője is.

Katolikus diákok levelükben védelmükbe vették a pápát, bírálták a médiát

Konzervatív katolikus egyetemi diákok védelmükbe vették XVI. Benedek pápát az őt ért támadásokkal szemben. Szerdán Rómában átadott levelükben a sajtót bírálják, mert az szerintük a papok által elkövetett szexuális bűncselekményeket ürügyül használja az egyház elleni támadásra.

A moszkvai robbantások kapcsán: a nyers erő nem használ a Kaukázusban

Csupán a nyers erő ezúttal sem fog használni a Kaukázusban: ha Oroszország vissza akarja szorítani a szélsőséges erőket, nem erőfitogtatásra, hanem a kaukázusi viszályok gyökereinek kezelésére van szüksége - írta a szerdai The New York Times a moszkvai metrórobbantásokkal kapcsolatban.

Üdvözli az EU a Srebrenicával kapcsolatos szerb határozatot

Üdvözölte és fontos előremutató lépésnek minősítette az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben a szerb parlament aznapi döntését a srebrenicai mészárlás elítéléséről.

Pakisztán elnökét pénzmosási per fenyegeti Svájcban

A pakisztáni hatóságok arra kérték Svájcot, hogy újítsa fel a Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök elleni pert, amelyet korábban az iszlámábádi kormány kérésére ejtettek. Svájcban nem tudnak a kérvényről.

Rendőröket akartak gyilkolni az elfogott amerikai keresztény milicisták

Rendőröket akart legyilkolni egy amerikai keresztény szekta kilenc milicistája, akiket a hét végén fogott el a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és akiknek feltételes szabad lábra helyezéséről szerdán dönt a detroiti bíróság.

Nem tudja elmozdítani a bolgár államfőt tisztségéből a parlament

A bolgár államfő elmozdításáról vitázik szerdán a szófiai parlament, de az alkotmányos felelősségre vonást célzó határozat aligha kapja meg a szükséges számú szavazatot, mert az egyik ellenzéki párt az utolsó pillanatban kihátrált a kezdeményezés mögül.

Brüsszeli javaslat az európai polgári kezdeményezésre

A tavaly december elsején hatályba lépett uniós reformszerződés lehetővé teszi, hogy az uniós polgárok közvetlenül kezdeményezzék uniós jogszabályok megalkotását. Feltétel, hogy legalább egymillió polgár kezdeményezze az Európai Bizottság jogkörébe tartozó területeken jogalkotási javaslatok előterjesztését. Az egymillió főnek a tagállamok legalább egyharmadából - jelenleg tehát kilenc tagországból - kell összeállnia.

Pokolgépes merénylet Afganisztán déli részén, halottak

Legkevesebb tizenhárom civil vesztette életét egy pokolgépes merényletben szerdán a dél-afganisztáni Hilmend tartomány közigazgatási székhelye, Laskargáh közelében.

Ismét hókáosz Nagy-Britanniában

Halálos baleseteket és hatalmas fennakadásokat okozott szerdán a szélviharral és sűrű havazással visszatérő tél Észak-Írországban és Nagy-Britannia északi vidékein.

Mullen: a Kandahár elleni offenzíva az afganisztáni hadműveletek sarokköve

Az ország déli részén fekvő Kandahár városa - az azonos nevű tartomány székhelye - a fanatikus muzulmán tálib lázadó mozgalom szellemi központja, amely makacsul ellenáll az országba vezényelt NATO-erők törekvésének, hogy segítsenek az afgán kormány ellenőrzése alá vonni az ország egész területét.