rss      tw      fb
Keres

Vendégszerzőink írásai

Hetven éve

Bauer Tamás


Lakner László: Varrólányok Hitler beszédét hallgatják (1960) – a Szépművészeti Múzeum kiállítási meghívója

„A magyar jobboldal a németek példája helyett az egykori arab politikai vezető réteg példáját követi. Nem csillapítja, hanem szítja az érzelmeket.”

Igen

Bauer Tamás


Exodus – flickr/dalborle

„A nemleges szavazás arra való, hogy amikor a jogállam normái szerint folynak a dolgok, kifejezzem, hogy mint ellenzéki, nem értek egyet a kormány álláspontjával, az általa javasolt személyekkel. Ha magával az eljárással nem tudok egyetérteni, akkor nem veszek részt benne.”

Demján szerint a világ, avagy igény volna rá…

Csillag István


Money grows on ceilings (Prager Port Works) – flickr/Librarian In Black

„Ráadásul ebből a pénzből az Orbán-kormány által előidézett folyamatos jogbizonytalanság miatt megtakarítás sem itthon lesz, hanem Párkányban, Bécsújhelyen, Kismartonban.”

Szocialisták – honnan hová?

Bauer Tamás


Obscure path – flickr/diloz

„Nem az önostorozás hiányzik, de a potenciális választónak tudnia kell, mire számíthat, ha újra ők jöhetnek. A pártelnökség kongresszusi dokumentumai nemhogy eloszlatnák, de fokozzák a zavart.”

Hogyan higgyünk a negyven év víziójában?

Eörsi Mátyás


Ambrogio Lorenzetti: Bad Government – vices (1338-39, Siena) – Wikimedia

„Egy azonban biztos: mindössze egyetlen évvel ezelőtt az államadóssággal elszántan hadakozó miniszterelnök maga is az eladósodás megrögzött híve volt.”

A szakrális nacionalizmus réme – II. rész

Bitó László


Ambrogio Lorenzetti: Bad Government – vices (1338-39, Siena) – Wikimedia

„Ha… felismerjük a szakrális nacionalizmus főpapi szerepében magára vállalt küldetését, világosabban megérthetjük… felajánlkozását Európa tanítómesterének.”

A szakrális nacionalizmus réme – I. rész

Bitó László


Ambrogio Lorenzetti: Bad Government – vices (1338-39, Siena) – Wikimedia

„A szakrális nacionalizmus ugyanis nem egy mennybéli Istenhez vezető út, hanem a demagóg földi… kisistenek hatalmának felépítésére, megvédésére szolgáló eszköz…”

Beismerésben

Bauer Tamás


Ambrogio Lorenzetti: Bad Government – vices (1338-39, Siena - részlet) – Wikimedia

„…őt esetleg leválthatják, de a politikáját nem, mert akkor is a kezében marad a hatalom, ha a nép a választáson leváltja.”

Trianon haszna

Márton László


Ghostlight – flickr/alf07

„Legfeljebb az képezheti vita tárgyát, hogy politikailag hasznos-e a valótlanságokkal, ferdítésekkel, féligazságokkal tényeket és csak tényeket szembeszegezni.”

Értelem vagy érzelem?

Paár Ádám


Ghostlight – flickr/alf07

„A liberálisoknak, a baloldaliaknak és a jobboldaliaknak olyan társadalmat kell létrehozniuk, ahol ráció és emóció nem kizárja, hanem ésszerűen kiegészíti egymást…”

„Magyar identitás kontra nem magyar identitás” – I. rész

Marsovszky Magdolna


„Ha egy adott ország kultúrpolitikájában nem sikerül demokratizálni a népnemzeti ideológiát, akkor az ország úgynevezett jobbratolódásában nagy húzóerőt képes kifejteni, s ennek a húzóerőnek a lényege a… nemzetvallásos attitűdben rejlik.”

Az érzelemmentesség iskolája – Bauer Tamás írásához

Eörsi Mátyás


Chaos and order – flickr/lightdiff

„Az ’ez így helyes’, és az ’ez így nem helyes” dichotómiája mellett van egy ennél cseppet sem lényegtelenebb mozgatórugó, az érzelem. Bauer Tamásnak persze jogában áll ezt figyelmen kívül hagyni.”

Különvélemény jeles napokon

Bauer Tamás


Uncontrolled mind, uncontrolled senses – flickr/Iskcon

„A ’nemzeti összetartozás’ jelszava nemcsak ezt a kőkemény realitást tagadja, de harcias igénybejelentés is: ha területi igényeket nem lehet támasztani, a Fidesz ’lakossági igényeket támaszt’.”

Gauche caviar – a DSK-ügyről

Hanák András


Don Giovanni (marionett opera, Prague) – flickr/Squiggle

„…DSK ismert és feltehetőleg garmadával előbukkanó eddig ismeretlen ügyeiben visszatérő elem, hogy ez a Don Giovanni a szerelem ügyeiben élt és visszaélt a hatalmával és a pénzével.”

Dominique Strauss-Kahn afrikai szemmel

Lángh Júlia


Elwatan.com

„És mindez a fergeteges médiavihar egyetlen megerőszakolási kísérletért! Miközben Duékoué és Blolékin térségében, világtól távoli kunyhókban naponta erőszakolják meg Ouattara lázadói a nőket…”

Szenteltvízzel az ördögöt

Huszár Ágnes


Kép szöveg nélkül – flickr/labardor

„Az iskolák egyházi átvétele csakugyan a gyermekek érdekét szolgálja? A kereszténydemokrata propaganda szerint mindenképpen.”

Néró mégiscsak felgyújtja Rómát?

Bauer Péter


Neros vision – flickr/leosagnotti

„Ha nem, akkor elmondhatjuk: nem biztos, hogy Néró gyújtotta fel Rómát, de az biztos, hogy Orbán (és Hoffmann) felégeti a magyar közoktatást. Ne hagyjuk!”

Nyílt levél Baka Andrásnak

dr. Kende Péter


Fistful of measures – flickr/phooky

„Rögzítsük azért: ez nem sztrájk – ami a bíróknak tiltott –, hanem vezetői utasításra mentesülés a munkavégzés alól.”

Magyarország: részvénytársaság vagy kft?

Endrődi Gábor


Fraternity – flickr/kcolwell

„A kft. mégiscsak más. Nem kell állandóan vacakolni a sok okostojással, üzemi tanácsokba vagy micsodákba járkálni, alkudozni évekig pofonegyszerű dolgokról. Egyszerűen összeülünk baráti körben, s mire a lányok behozzák a rétest, minden megoldódott.”