rss      tw      fb
Keres

Vendégszerzőink írásai

A Föld valószínűleg mégis lapos

Endrődi Gábor


Galilei a Szent Inkvizíció előtt (Joseph-Nicolas Robert-Fleury, 1847) – Wikipedia

„A miniszterelnöki szóvivőnek azonban azt tudnia kell, hogy Kopernikusz és Galilei ultrabaloldali felforgatók aknamunkája óta a ténykérdések eldöntése sokkal, de sokkal komplikáltabb lett.”

Nyilatkozat az Igazság Baráti Társaság alapeszméiről (1993)

Lőcsei Pál


Quod est veritas? – Krisztus és Pilátus (Nyikolaj Ge, 1890) – Wikimedia

„…őrhelyünket kizárólag a mindenkori hatalom ellenőrzésére, esetleges elfajulási tüneteinek feltárására, az egyénnek az állami túlhatalommal szembeni oltalmazására... fogjuk felhasználni.”

Minimumok

Kálmán László


Landlord – travislouie.blogspot.com

„…teljes pompájában láthatjuk azt, hogy miből van bőven elegük az állampolgároknak. Abból, hogy az általuk megbízott, az ő ügyeik intézésére felhatalmazott szervezetek házmesterként és háziúrként viselkednek.”

Levél unokaöcsémnek, Schiffer Andrásnak

Schiffer Anna


No trespassing – flickr/otolite

„Bár nem vagyok MSZP-szimpatizáns, ezzel együtt riadtan szemlélem fóbiás Gyurcsány-gyűlöletedet, és meghökkenten kaptam fel fejem az első Jobbikkal való összefogásra utaló LMP-s megjegyzésre.”

A magyar felsőoktatás átszabása

Huszár Ágnes


„…az államtitkárság által favorizált terület az alapképzés. Ezen belül a legnagyobb veszteség a gazdasági jellegű területeket éri: országosan mindössze 250 állami finanszírozású hely jut számukra.”

Az Alkotmánybíróság tündöklése és bukása

Szüdi János


Disturbance - flickr/Dennis

„A végeredmény ’lenyűgöző’: 307 törvény módosult, köztük olyan sarkalatos törvények, amelyeket ennek a javaslatnak a benyújtása után fogadott el az Országgyűlés… Mire számíthattak a törvénygyárosok? A köztársasági elnök lojalitására és az alkotmánybíróság működési zavaraira.”

Mielőtt tettestárssá lennénk

Csabai Tamás


Pretext – flickr/partjos

„December 23-a, január 2-a után szerintem nincs visszaút ebbe a parlamentbe. Szolidaritást kell vállalni a tettestársi szerepre kiszemelt megalázott, morálisan kizsigerelt néppel…”

Arányok és tévesztők

Bencze Mátyás


Sclerotic movement – flickr/mallix

„…hogyan gondolhatták azt komolyan, hogy ha valaki saját pártjában totális hatalmat épített ki, akkor az ország esetében majd a pluralizmus feltétlen híve lesz? Miért kellett ekkora pofonokat kapni, hogy felébredjenek?”

Családvédelem – de kitől?

Lendvai Ildikó


Domesticated jesus – flick/lawrence

„A családokat leginkább attól védik meg, hogy a maguk szája íze szerint élhessenek. Saját bigott szemléletüket meg attól védik, hogy a valódi családokkal, a családformák tényleges sokszínűségével szembesüljenek.”

Egészségügy: mi lesz itt?

Mihályi Péter


Into the tunnel – flickr/Pro-Zak

„A biztosítói modell vitáját akkor a Fidesz eldöntötte. Előbb az orvostársadalmat, majd a szavazók széles tömegeit is fellázította az egészségügyi reform és általában a szociálliberális kormánykoalíció ellen.”

Annus horribilis

Hanák András


Fall of the Damned (Hieronymus Bosch,
kb. 1490) – Wikipedia

„A bíróság restsége és gyávasága ebben az esztendőben nem csupán a demokratikus jogállami rend sérelmének eltűréséhez, az emberi jogok fenyegetettségéhez vezetett, hanem… hozzájárult ahhoz, hogy az országban növekedjen a szegénység és a reménytelenség.”

Név szerinti

Bauer Tamás


Invasion (Sandy Skoglund) – museumofthestreetart.blogspot.com

„…hogy az indítványhoz Schiffer András frakcióvezetővel az élen további tíz LMP-s képviselő is csatlakozott, továbbá hogy az LMP-frakció kér róla név szerinti szavazást… már az egész frakció ügyévé teszi a Jobbikkal való közös fellépést.”

A városból a természetbe

Huszár Ágnes


Az egykori Sugár út, 1895-től Andrássy út (1896) – Wikipedia

„A sugárra merőlegest szerkesztő koncepció, amely, nem mellesleg, jókorát kiharap a Városliget amúgy is fogyatkozó területéből, a nemzeti, s – papírunk van róla – a világörökséghez tartozó kultúrkincset teszi csúffá.”

Hogyan mérjük az előítéletességet?

Simonovits Bori


Bur – flickr/Karate Putter

- Válasz Lévai Júlia „Tárki felmérés: Hol a normális válaszlehetőség?!” című cikkére
- Lévai Júlia válasza a válaszra

Levél a magyar nyugdíjasokhoz

Endrődi Gábor


The Miracle at Cana – flickr/lawrence

„Szerénytelenség nélkül mondhatom, nem kevés fejtörésébe, munkájába telt a nemzeti kormánynak, hogy ez a csoda megvalósulhatott.”

A gyűlöletkeltés politikája

Huszár Ágnes


Hellfest – flickr/bustitaway

„A cechet pedig – áremelkedések, bebukott hitelek és félresiklott életutak formájában  – mindannyiunknak kell állnia.”

Gondolatok az oktatásról

Szüdi János


Way to the future – flickr/theilr

„…nincs nagyobb gaztett, nincs nagyobb felelőtlenség annál, mint amikor egy ország vezetői szándékosan és tudatosan teszik tönkre egy nemzet jövőjét.”

Az argentin tangó – első rész

Csillag István


Tökéletesítsd az evolúciódat a tangóval! – flickr/TangOblivion

„Az Orbán kormány által bemutatott argentin tangó lépései nem egészen azonosak az eredetivel, az autentikussal. Az argentin tangó szerint a két gyors lépést egy lassú követi. A  gyors-gyors-lassú ütem helyett a magyarra átültetett argentin tangó eddig csak gyors, rögtönzéses lépéseket ismert.”