rss      tw      fb
Keres

Vendégszerzőink írásai

Tisztelt Lánczos Vera!

Széky János


St Michael Defeating Satan (Coventry Cathedral, Jacob Epstein) – flickr/stevecadma

„…a demokrácia egyik feltétele a politikusok bukásának lehetősége, a bukás pedig nem az érdemek vagy a tehetség hiányának a következménye, hanem vereségé vagy kudarcé, s az mindenkivel megtörténhet.”

Távolabb Európától

Endrődi Gábor


Voluntarism – flickr/now and then

„A nemzetgazdasági miniszter Európa csődjéről, a romok alól való kimentésünkről, forradalmian új adórendszerről vizionál, miközben ugyanennek az Európának a peremére sodorja az országot.”

A végképp megrendült bizalom

Andor Mihály


„…ha igaznak bizonyul ez a kisszerű szakdolgozat-másolás, akkor ez menthetetlen. Menthetetlen, mert nem kijavítható hiba, hanem jellemhiba.”

Egy képtelen ügy tanulságairól

Dávid Ibolya


Who is next? – flickr/profet

„…ez az eljárás üzenet a ma politikusainak, a holnap politikusainak és a közembernek. A bejelentőt meghurcoljuk. Ne láss, ne hallj, ne szólj!”

Bolgár György interjúja       

Képzelt riport a szóvivővel

Kuncze Gábor


Risky – flickr/truthout

„Eleinte pórázzal gyakoroltunk, egy idő után azonban kialakul az emberben a képesség. Ez olyasmi, mint hogy szabadrúgásnál is kilenc méterre áll a sorfal. Nem mondom, kell hozzá tehetség, de bennem megvolt.”

Karnyújtásnyira a történelemtől – Töredékek egy készülő memoárból – I.

Erdei Grünwald Mihály


Nagy Ferenc miniszterelnök és Rákosi Mátyás államminiszter a gellérthegyi szovjet hősi emlékmű avatásán, 1947. április 4. – mek.niif.hu

„Elvonszolt hazáig, ahol összecsuklott, és néhány napig idegösszeomlással feküdt a lakásban, de utána is csak altatókkal és nyugtatókkal tudott aludni. Akkor határozta el, hogy a gyerekeivel elmegy ebből az országból.”

Hogyan láttad, hogyan látod? – III.

Bitó Lászlóval beszélget Kerekes András


Conversation (Juan Munoz) – flickr/imago

III. rész: A szakértői kormány szükségességéről
„…a képviseleti demokrácia lényege az, hogy a többség által megválasztott személy nemcsak azokat képviseli, akik megválasztották, hanem azoknak az érdekeit is, akik ellene szavaztak.” 

Populizmus

Deák Dániel


What remains – fickr/storm crypt

„Populista cselekvési mezőben nem marad tere az etikai szabályozásnak, a morált darwinizmus, a jogi szabályozást voluntarizmus váltja fel, a cirkuszban a közönség annak tapsol, aki keresztülgázol a legyőzöttön.”

Semmis törvények uralma alatt

Szüdi János


Cold chair – flickr/johnwardell

„Az új Országgyűlés joga és kötelessége kimondani, hogy ez az alaptörvény, valamint mindazok a törvények és intézkedések, amelyek ráépülnek, nem létezőek, semmisek.”

Időutazás

Endrődi Gábor


A Daylight Robbery – flickr/gfair

„Európa nyugati felén egyre gyakrabban teszik fel a kérdést: mi történik, ha Magyarország szomszédságában is győzedelmeskednek a fülkeforradalmak? Ha majd ott is kutyás őrök döntenek el jogvitákat? Ha külföldinek tekintett bankokba maszk nélkül is be lehet menni egy kis utánpótlásért?”

Solymosi Eszter vére

Huszár Ágnes


„…nem találtam nyomát annak, hogy a szenteskedést a parlamentben full-time jobként gyakorló kereszténydemokrata képviselők tiltakoztak volna Baráth Zsoltnak az archaikus antijudaizmust a modern antiszemitizmussal… egybemosó vádaskodása ellen.”

A drón és az oltár

Para-Kovács Imre


flickr/emilia

„A katolikus iskola szörnyű találmány, mert a bűntudatra épít, eltorzítja a fejlődő gyermeki lelket és begyűjti, mert neki az jár, az állam megengedte, sőt, az állam támogatja. Gratulálok.” 

Repedések a jégtáblán

Endrődi Gábor


„Amikor a lemondott köztársasági elnök ’ezek’-nek nevezte az orvostudományi egyetem doktori tanácsának és szenátusának tagjait… a nagy múltú, konzervatív magyar értelmiséget száműzte a jégtábla túlsó oldalára.”

Hogyan láttad, hogyan látod? - II.

Bitó Lászlóval beszélget Kerekes András


End of the lines – flickr/Seattle Municipal Archives

II. rész: 
Egylistás demokratikus választási együttműködés

Közszolgálati interjú kisdoktori-megvonás után

Kuncze Gábor


Pigeons in love – flickr/jessy.bryan

„Akkor ha jól értem, a doktori dolgozat lényege az, ami nincs benne a szövegben. Ez fantasztikus, ilyesmi még senkinek se jutott eszébe!” 

Plagi bácsi maradjon!

Ripp Zoltán


Once upon a midnight dreary – filckr/Andy

„A mi hazánk a Magyar Köztársaság. Abban majd Schmitt nem elnök lesz, csak egy borzongató emlék.”

Esély és közoktatás – II. rész

Szüdi János


Banksy – museumofthestreetart.blogspot.com

„A zsarnoknak úgy hiányzik az igaz szó, mint üveges tótnak a hanyatt esés. Nem véletlen, hogy aki egyeduralomra tör, a sajtószabadságot, a szólásszabadságot, a véleménynyilvánítás szabadságát és a tanítás szabadságát ’zárja legelőszőr börtönbe’.”

Esély és közoktatás – I. rész

Szüdi János


astio/flickr

„Bármilyen furcsa, a közoktatás szétverése igazolja a közoktatás rendszerének sikerét... nem lehetett alkalmassá tenni a kézi vezérlésre, a totális államosításra, az úri középosztály kinevelésére, a korosztály felének a cseléd-inas sorba taszítására.”