rss      tw      fb
Keres

Vendégszerzőink írásai

Visszakanyarodás

Endrődi Gábor


Tree of scorn – flickr/Michaeldavi

„Ahogy… a nehéz, hétvégi vadászatokon edződött megyei párttitkár a szamizdat-íróra, valahogy ugyanúgy tekint a mai állampárt korifeusa a villamosmegállóban hátizsákjával álldogáló LMP-képviselőre: vajon hány hektárja lehet az ilyennek?”

Örmény sors

Huszár Ágnes


The Past – flickr/inf3ktion

„A népek, népcsoportok, vallási közösségek között – rágalmakkal, céltudatos indulatkeltéssel –  nem nehéz a gyűlölet lángját fellobbantani. Lecsillapítani jóval nehezebb.”

Levél a Rubicon főszerkesztőjének

Poór János


The Past – flickr/inf3ktion

„A szereptévesztés miatt nem mondtam le szerkesztőségi tagságomról. Ám a Romsics Ignác védelmében … című összeállítást szerkesztőként nem vállalom.”

A birkák dala – Negyedik rész: A szakrális nacionalizmus messiása

Bitó László


Blackout – flickr/koppdelaney

„Sosem fogjuk megérteni, miért vívja Orbán olyan fanatikusan a szabadságharcát, amely számunkra szélmalomharcnak tűnik, amíg úgy tekintünk rá, mint politikusra, akit pusztán az embertelen hatalomvágy hajt veszélyes vizekre.”

A birkák dala – Harmadik rész: Túl az embertelen hatalomvágyon

Bitó László


Sitting on a Barbed Wire Fence – flickr/slimjim

„Hallottunk már olyan véleményt épp eleget, amelyek lebirkázzák a népet azért, mert nem lázadt fel már régen azok ellen, akik megtették velük mindazt, amit megtettek. De miért lázadnának fel, ha egyszer szükségük van valakire, akit követhetnek és ajnározhatnak?”

Szövegek és olvasatok – megjegyzések Gerő András cikkeihez

Zeidler Miklós


Panic disorder – flickr/Ford-Brown

„…van valami mélyen tragikomikus abban, hogy a mai magyar közélet és a mai magyar történetírás szereplői közül Gerő éppen Romsics vélt antiszemitizmusát igyekszik kipellengérezni.”

Turpis tolmács

Gerő András


Panic disorder – flickr/Ford-Brown

„Nem kívánok a cikk egész tartalmával foglalkozni, hiszen ez nagyrészt Romsics augusztus 3-i írásának bővebb változata. Romsics önértelmezését a kellő időben és kellő helyen majd elemzem.”

Az önfinanszírozó felsőoktatás

Huszár Ágnes


Game over – flickr/BMP

„Tekintélyes tudósok fogadnak el külföldi kutatói meghívásokat, ígéretes fiatalok hagyják el vagy a pályát, vagy az országot. A felsőoktatás tudásteremtő képessége észrevehetően csökken.”

A birkák dala – Második rész: Az Orbán-enigma

Bitó László


Portrait of a rooster – flickr/tombako

„…a baromfiudvarban is fel kell állnia a pecking ordernek, a rangsornak. Baj csak akkor van, ha a kakas úgy érzi, állandóan bizonyítania kell hatalmi pozícióját. Láttam már kakast, amely agresszív erőfitogtatásával a portát állandó rettegésben tartotta – már amíg a fazékba nem került.”

Csak egy biztos a köznevelésben: a bizonytalanság - III.

Szüdi János


Dead tree – flickr/st stev

III. rész: A helyi önkormányzatok és a köznevelés
„…a jelenlegi rezsim egyetlen biztosítéka… hogy az ellenzéke nem képes értelmes együttműködésre. Ez a ködszurkálás tehát nem egyszerűen dilettáns, hanem kártékony, mert az önkényuralom meghosszabbíthatóságát szolgálja.”

Csak egy biztos a köznevelésben: a bizonytalanság - II.

Szüdi János


Distortion II. – flickr/bison

II. rész: Az állam új szerepben
„Ez a rendelkezés lehetővé teszi, hogy minden, az állam által átvett intézmény vezetőjét lecseréljék. Miután a vezetői megbízás mérlegelésen alapuló döntés, a függőségi viszony kialakulása nem lehet kétséges.”

Demokrácia és szegénység

Huszár Ágnes


Freedom Museum (Chicago) – flickr/celkins

„Aggasztóan nő a mélyszegénységben élők száma. A demokrácia szerkezetének tudatos gyengítése természetesen csak több áttételen keresztül vezet a szegénységben élők számának növekedéséhez.”

Csak egy biztos a köznevelésben: a bizonytalanság - I.

Szüdi János


Freedom Museum (Chicago) – flickr/celkins

I. rész: Rendszerváltás az oktatásban
„Miután a tanítás szabadságának megszüntetése nem váltott ki ’kezelhetetlen’ ellenállást, hozzá lehetett kezdeni a decemberi törvény ’liberális’ maradványainak felszámolásához.”

Egy fontos beszéd, némi populizmussal és csipetnyi árulással

Eörsi Mátyás


Skeletonized – flickr/cayusa

„…csak a legnagyobb empátiával tudom elképzelni az LMP-s politikusok megrökönyödését, amikor éppen Sólyom László mulasztja el, hogy különbséget tegyen köztük, valamint az MSZP és a DK között, amelytől amúgy nem győznek távolságot tartani.” 

Karnyújtásnyira a történelemtől – Töredékek egy készülő memoárból, XII.

Erdei Grünwald Mihály


Esto no es un chancho – flickr/desaint

Tömegszázad – tömegkultúra; Az utókor hálája, hálátlansága és közömbössége

„Korábbi párjával, Havassal sem jártam jobban, de ő filozófiát gyártott ahhoz, hogy miért nem segíthet: mert akkor ezen az alapon, mondta ő, szétoszthatná az egész megszerzett vagyonát.”

A birkák dala – Első rész: Terepszemle

Bitó László


Goodbye, cruel world – flickr/ecaton

„Ha Petőfi Sándor a jövőbe látott volna, talán megírja számunkra a birkák dalát. Sőt, talán a Nemzeti dalnak is megírja egy nekünk – akiket talán rabság már nem fenyeget – szóló esküjét: ’alattvalók nem leszünk’.”

Nyílt levél Hunyady György akadémikushoz

Krausz Tamás


The Devil in Disguise – flickr/thomas hawk

„Mi lehet az oka, hogy miközben akadémikusok élére álltak egy internetes cikkel szemben szervezett tiltakozásnak, nem történt semmiféle nyilvános fellépés az Akadémián a neohorthysta kultuszpolitika ellen?” 

Egy idősödő partizán

Endrődi Gábor


Moszkva, Modern Művészetek Múzeuma – flikcr/jaime

„Visszatérése után érte az a csapás, amelynél súlyosabb partizánt nem érhet – nevezetesen az, hogy az ellenség összecsomagolt, és távozott az országból. A kommunistákat bezzeg mind egy szálig itt hagyta.”

Két megjegyzés a bírók nyugdíjazásához

Sándor Zsuzsa


Breathe deeply, clear your mind – flickr/drl

„…őszintén sajnálom Handó Tündét… hogy nem ismeri a közjogi érvénytelenség fogalmát.”
„…ha a köztársasági elnök tisztsége gyakorlásával összefüggésben valamely törvényt szándékosan megsért… a képviselők egyötöde indítványozhatja tisztségétől való megfosztását.”

A keresztényszocializmus két arca

Paár Ádám


Breathe deeply, clear your mind – flickr/drl

„Nála hitelesebben senki nem képviselte a keresztény erkölcs, a demokrácia, a humanizmus és a társadalmi igazságosság összekapcsolását… Prohászka személye és életműve elválasztja a jobb- és a baloldalt, Giesswein személye és életműve összeköti őket.”