rss      tw      fb
Keres

Vendégszerzőink írásai

Parlamenti napló a választási törvény vitájáról – IV. rész

Lendvai Ildikó


Az újra megnyitott részletes vita
„Azt ugyan nem tudom, van-e még olyan pontja a törvénynek, amely nem kellő mértékben szolgálja a kormánypártok érdekeit, de ha ne adj isten, találnak ilyet, arra egészen biztosan felhasználják még ezt a lehetőséget.”

A francia Google és a magyar érzékenység

Huszár Ágnes


Darkness is cultivated here – flickr/OhmSpectator

„A trágár és szexista szavak az illető (vélelmezett) zsidóságára is utalnak... függetlenül az illető szerző bármely csoporthoz való tartozásától. Egyszerűen szólva, akit utálnak, azt lezsidózzák.”

Kell végre egy jogász!

Sándor Zsuzsa


Forward – flickr/greeny

„Az ügyészség nem avatkozhat bele egy olyan ügybe, amelyről a bíróság jogerősen döntött. Igazán nem akarok ötleteket adni, de eleddig még nem sikerült megoldani azt a furfangos jogalkotási feladatot, hogy a bíróságot alárendeljék az ügyészségnek.”

Nemzeti jelmondat

Gerő András


„Ha erősíteni akarjuk a demokratikus Magyarország és a szabadság világában élő magyarok spiritualitását, akkor… új szimbólumra is szükség van... Ez a szimbólum nem lehet erőszakolt; nem lehet kurzusorientált; csak olyan, amely egyetértésen alapuló kulturális önazonosságunkból következik.”

A könnyű nyelv legendája mint kommunikációs trükk

Huszár Ágnes


flickr/bjornmeansbear

„Ebből a kormányfői ’pedagógiai elv’-ből sarjadt tehát ki a kiszivárgott ’munkaanyag’. Az alapelv: a főnök mindent (jobban) tud. A Besserwisser kormányfő közvetlenül inspirálja a szakpolitikai döntéseket.”

Változó Amerika

Kakuk György


Changing America – newhouse.syr.edu

„Rochard Murdock (Indiana) azt találta mondani, hogy a nemi erőszak eredményenként létrejött terhesség Isten akarata. Paul Ryan, Romney alelnök jelöltje arról értekezett, hogy a nemi erőszak a megtermékenyülés egy formája.”

Az igazi pávatánc

Hraskó Gábor


Peacock mimicry – flickr/WAW

„…emocionálisan beleszaladtunk ebbe a farokhossz mutogatós show-ba, ami elsőre jónak tűnt, de ha valójában belegondolunk, akkor nyilvánvaló, hogy a partnerség hatékonyabb, mint a megtévesztés.”

Kreatív választások

Kakuk György


„…a ’battleground’ államokban, ahol republikánus kormányzó van hivatalban, megpróbálták a választási szabályokat úgy megváltoztatni, hogy a potenciális demokrata szavazók részvételét megakadályozzák.”

Tuesday Morning Quarterback – kedd reggeli megmondóember

Hanák András


Pillanatkép Obama kampányvideójából

(helyszíni tudósítás Budapestről)

„A magam részéről meglehetősen egyszerűnek látom a döntést. Bár Obama nagyon sok ígéretet nem váltott be, és jóval többet tehetett volna még az adott körülmények között is, mindent összevetve ő a jobb jelölt.”

Válasz Mihancsik Zsófiának

Vári György


Phantasm – flickr/mats

„…akik máig is hívei Kunczénak, alighanem nélküle is eltalálnak az Együtt 2014-hez. Kunczéra tehát… semmi szüksége nincs Bajnainak, az establishment-ellenes Millának és Szolidaritásnak pedig különösen kellemetlen lehet Kuncze zavarba ejtően szorgalmas jelentkezése.”

Asszertívan, nem agresszívan

Huszár Ágnes


Phantasm – flickr/plus1

„…éppen abból lett elege, hogy a politizálás Magyarországon acsarkodásra épülő szórakoztatóiparrá vált. Ha a választóknak is elegük van ebből végre, akkor miért ne bízhatnának meg egy olyan emberben, aki már évekkel ezelőtt tiltakozott a politikai pankrátorkodás ellen?”

Parlamenti napló a választási törvény vitájáról – III. rész

Lendvai Ildikó 


A részletes vita
„Belső vitáik rendezése érdekében kértek időt. A kiszivárgott hírek szerint azt latolgatták: nem túlságosan arcpirító-e további akadályokat gördíteni a választók útjába, és az itthon élő állampolgároknak még a levélben való regisztrációt is megtiltani.”

A birkák dala – Kilencedik rész: Októberi tavasz

Bitó László


„Úgy kell egymásra hangolódnunk, hogy egységesen tudjunk reagálni Orbánék… egy-egy éjszakás, buja, törvényszegő törvényhozásának várható további abszurditásaira, amelyekkel el akarják lehetetleníteni a demokratikus erők választási esélyét.”

Az oktatás szerepe a gazdasági növekedésben

Szüdi János


Transformation – flickr/marcoD

„Rövid távon kitűzhető célként ekkor lehetne megfogalmazni, hogy a közoktatás rendszeréből ne jöjjön ki úgy senki, hogy nem kap lehetőséget legalább egy szakiskolában szerezhető szakképesítés megszerzésére.”

Karnyújtásnyira a történelemtől – Töredékek egy készülő memoárból, XVI.

Erdei Grünwald Mihály


A 2005-ben bezárt Józsefvárosi pályaudvar – vdszsz.hu

A Józsefvárosi pályaudvartól az Oktogonig és tovább

„…tudom, hogy van egy-két kártya, amelyet zavaros vagy nehéz időkben még mindig elő lehet és elő is szoktak húzni: a zsidók és a cigányok. Úgy látszik, most is nehéz és zavaros időket élünk.”

Egy választói minimumprogram

Szüdi János


Perspective – flickr/yogendra

„Ezt a programot magamnak készítettem. Ha másnak is tetszik, nyugodtan elveheti. Ha nem tetszik, az sem baj. Fogalmazza meg a sajátját, akkor tisztába jön azzal, mit is szeretne… Csak jussunk el odáig, hogy meg kelljen fogalmazni programokat.”

Harmincadvám

Endrődi Gábor


Straight ahead – flickr/neilalderney

„…a kereskedelem és a pénzügyi szolgáltatások mesterséges szembeállítása nem unortodoxia, hanem tudatlanságból, képzetlenségből és makacsságból font ómarxista blődli: jól illik egy retorikájában nemzeti, működési módjában hamisítatlanul neobolsevik alakulathoz.”

Egy választás két Magyarországnak

Lángh Júlia


„…ez a fellépés teljesen rendjén volt. Erre van szükség, és ezt nehéz lenne vitatni. És aki tovább folytatja a huzavonát, hogy ezzel vagy azzal együtt nem, nem soha, az bűnös ember. Bűnös és ártalmas.”