rss      tw      fb
Keres

Vendégszerzőink írásai

Egy lehetséges csalás anatómiája

„Csak arra kell az illetékeseknek vigyázniuk, hogy ne legyen több szavazat a végén, mint ahányan regisztráltatták magukat. De vélem: erről időben gondoskodás történik. A Fidesz tervező típusú párt.”

Tör előre a francia szélsőjobb

„...vigyázó szemünket vessük csak ismét Párizsra, ám ezúttal nem követendő, hanem elriasztó példát látunk benne, pontosabban az önkormányzati választás első fordulójában.”

Egy antirasszista vallomása

„Március 21-én, az antirasszizmus nemzetközi napján a a MEASZ kitüntetett engem az általa alapított Radnóti Miklós díjjal. Ebből az alkalomból felkértek egy önvallomás megírására, melyből aztán az ünnepségen két mondat hangzott el. Ennyire volt hely és idő, végtére is volt rajtam kívül 16 kitüntetett. Most közreadom az egészet.”

Európa elárulása

„Az atomerőmű-építésről szóló megállapodás... már több, mint gazdaságpolitikai hiba. Ez már árulás, Európa elárulása...”

Józan paraszti ésszel

„A választás azoknak a fejében fog eldőlni, akik nem szeretik, ha hülyének nézik őket. Akik előveszik józan paraszti eszüket, s végiggondolják mindazt, amit a hatalom szeretne a szőnyeg alá söpörni.”

Vitatott nyelvstratégia – Finnország lenne a minta?

„A Finn Nyelvi Bizottság… helyzetét érdemben senki sem kérdőjelezi meg. Magyarországon azonban a nyelvművelésnek… mintha hiányozna a széles körű konszenzusalapja: a nyelvművelés egyesek számára szent ügy lett, mások számára viszont szitokszó.”

Barátságosan konzervatív új lengyel püsBarátságosan konzervatív új lengyel püspökkari elnök: a szélsőségesnél ő is jobbpökkari elnök: a szélsőségesnél ő is jobb

„…ha valaki egy nőgyógyászati osztály tíz orvosa közül egyedüliként nem írná alá az ilyen nyilatkozatot, annak pokollá válna az élete. A pap kiprédikálná a templomban, a feleségét kiközösítenék a munkahelyén, a gyerekét leköpdösnék az iskolában.”

A Fidesz négyéves országlása: Mérleg tíz pontban

„…az Európai Unió kritikáira a magyar vezetők a szóbanforgó normák… formális követésével válaszoltak. Egyébként ez is a sajátosan nemzeti hagyományokra való hivatkozás jegyében történt, olyannyira, hogy a ’nemzeti’ végül is a Európa-ellenesség szinonimája lett.”

Orbán PetőfijeOrbán Petőfije

„Ami viszont idegen Orbántól, az a polgárok szabadságáért fellépő Petőfi. Az a Petőfi, akinek nevezetes verssora, „Haza csak ott van, hol jog is van”, az annyit pocskondiázott Tavares-jelentés mottójaként jelent meg… „A XIX. század költői” Petőfijét sem idézi Orbán.”

Ez a kurzus nem fenntartható

„…most óvónőket, közmunkásokat fenyegetnek meg. Semmit sem ér a jobboldal erkölcse. Őszödözhet, zuschlágozhat, simonozhat, történelmi értelemben ennél erkölcstelenebb politikai hatalom nem volt ebben az országban. Éppen ideje, hogy erkölcsi pokolra küldjük.”

Baksisország és az ő baksiskormánya

„Kelet csatlakozása ezért nehéz a Nyugathoz, mert az egyiket a baksis tartja életben, a másik meg az egyéni teljesítményekre alapozva fejlődik. Az egyik világ statikus, a másik dinamikus. Az egyikben előre eldöntött, manipulált választások léteznek, a másikban valódiak.”

Hegedűs és a pásztoroló bíróság

„A Magyarországi Református Egyház bírósága megint bebizonyította, hogy nem képes, nem hajlandó fellépni az egyre magabiztosabban és nyíltabban akciózó szélsőjobbos egyházi személyek ellen.”

Kettős beszéd: holokauszt-emlékév és Horthy-rehabilitáció

„A miniszterelnök a kívánatosnak mondott párbeszédet a ’magyarság’ és a ’zsidóság’ párbeszédének állítja be, a ’párbeszéd’ két oldalán a Mazsihisz és a ’kormány’ áll. A ’magyarság’ ilyenformán… azonossá válik a kormánnyal.”

A magyar nyelv államosításának stratégiája

„…a legitimációt sem a tudomány művelőinek konszenzusától várják el. Éppen fordítva: a legitimációt az alapító kormányfő maga biztosítja. Az lesz a tudományos intézet igazgatója és azok lesznek a munkatársai, akiket a kormányfő tudósnak tart és annak nevez (ki).”

Álpolgári engedetlenségi álmozgalom

„A választás bojkottja ezzel szemben engedélyezett. Semmilyen törvényt, rendeletet vagy utasítást nem sért, és nem is jár érte semmilyen büntetés. Nincs benne semmi, ami megfelelne a polgári engedetlenség fogalmának.”

ÉS

„Ha elválasztjuk a nemzetit a zsidótól, akkor óhatatlanul igazoljuk azokat is, akik nagyon is ártó szándékkal voltak érdekeltek ebben a szétválasztásban.”