rss      tw      fb
Keres

 

Mihancsik Zsófiáról

Írások, elemzések a Galamusban:

Lásd még a Napi apróban

 

Magyar adatok

„És ők ma már egymás foglyai: Orbán meg a teremtményei-szövetségesei. Ha Orbán két hét múlva, április 25-én, este hét órakor, a végső és hatalmas győzelem katarzisában úgy érezné, itt az ideje, hogy jó emberré váljon, már akkor sem szabadulhatna attól az ezerszálú pókhálótól, amelyet következetes munkával maga köré épített.”

A CBA-elnök ítéletideje

„…’mindannyiunk’ felelős döntésében bízik, tehát az enyémben is, amely nyilván csak akkor felelős, ha az övével azonos… abban is bízik, hogy ’most képesek leszünk jól dönteni’, azaz ő meg én, így egy kalap alatt, összeforrva a nagy formátumú államférfira leadott szavazatunkban.”

Reménytelen


love-hate - flickr/Abhi

„Amikor szeret (azt játssza, hogy szeret – lásd Orbán valamennyi szónoklatát a rajongókhoz), a szeretet kovásza akkor is a mások iránt felkorbácsolt megvetés és gyűlölet, a leszólás, a szidalmazás, a rágalmazás. A Fidesz és hívei a közös gyűlöletet szeretik egymásban. Az valóság. A többi csak szó.”

Jobboldali médiaegyensúlyt!

„Legalább ezt az egy pontot, ha részletesen kifejtené pártja programjából az országgyűlési képviselő (és -jelölt). Konkrétan. Melyik ’nem közeli’ médiumot milyen eszközökkel és módszerekkel óhajtják átbillenteni? Hogy egyensúly legyen, meg hiteles tájékoztatás.”

Féltekék találkozása a sajtószabadsággal

„A Fidesz, még liberális pártként, ebben az első ciklusban erőteljesen támogatta az újságírói szabadságmozgalmakat. Jobboldali fordulata után sokkal koncepciózusabban, erőteljesebben, kíméletlenebbül lépett fel ellenük, mint nagy elődje.”

Kun Béla köztünk él, Vona Gábor nem?

„Ha a Fidesz és Cser-Palkovics úr számot vetne saját pályájával, és nyíltan vállalná és indokolná politikai fordulatait, nyugodtan megtehetné, hogy mások hasonló fejlődését is értékeli és tiszteletben tartja? De mivel sohasem tette, és ma sem teszi, így másoknál sem méltányolja?”

Közlemények egy tabutémához


Forrás: wikipédia

„…azzal, hogy Dávid Ibolya szükségesnek tartja helyretenni Herényi Károlyt, a Fideszhez és értelmiséginek nevezett ideológusaihoz hasonlóan elutasítja a differenciált gondolkodásnak még a kísérletét is a két diktatúra különbségeiről.”

Így dolgoznak ők

„Ha nem hamisan vágták meg, akkor nem bűncselekményt, ’csak’ megbocsáthatatlan szakmai hibát követtek el, de így is méltatlanok arra, hogy a dokumentumfilmes szakmában, egyáltalán, az újságírói szakmában dolgozzanak.”

A Népszabadságtól Orbán Viktorig

Ami a Voltak, lesznekből kimaradt
(Adalék Fleck Zoltán, Cserni János és Stein Á Dániel írásához)


flickr/Caverman 92223

„2002. február 8-án az MSZP nemlétező amnesztiatervét hirdette meg a Népszabadság. Az MSZP semmiféle programjában és tervében nem szerepelt az elképzelés. A Népszabadság a téves információért nem kért elnézést senkitől.”

Mélyítés, finomítás, gazdagítás


Az átokkő, 1525 - Carlisle's Millennium Gallery – flickr/floato

 „Az ocsmány beszédnek  azonban van egy harmadik funkciója is: felmenti az embert a bűntudat alól. Az ilyen beszéd ugyanis azt sugallja, hogy akiről szó van, az nem is igazán ember. Csak valami emberszerű lény… csak egy tetű.”

Jelenetek egy konferenciáról


ustream.tv/vgonline

„Miért várja, helyesli, támogatja valaki egy olyan politikus és egy olyan párt hatalomra kerülését, amely a szabadságát veszi el? Azokat a szabadságjogait, amelyeket élete nagy részében olyan keservesen nélkülözött? Miért veti magát alá eleve és előre egy ilyen politikai hatalomnak? Ő, aki… nem éppen a meghunyászkodó, udvariaskodó, hajbókoló, alattvaló fajtából való?”

Isten szereti az embert


Ichneumon Wasp at Work (fürkészdarázs munkában) – flick/estherase

„Darwint a folyamat felháborodott kifakadásra késztette: ki volt az az ördög káplánja, aki ezt kitalálta?!”

Kire szavazzunk II.

„Harmadrészt… és itt most elbizonytalanodom, itt érzem először labilisnak a talajt a lábam alatt, de megpróbálok előadni egy fikciót, amely a harmadik érvem volna.”

A Fővárosi Ítélőtábla figyelmébe

De mindenekelőtt azt döntsék el, szerintük van-e még ép felület annak az embernek a lelkében, aki ezzel a beszédmóddal akarja megnyerni a szavazóit! És azt is gondolják végig, hogy ha ebben sikeres lesz, marad-e ép felület a rá szavazók lelkében! A tét nem 500 ezer forint.”

Kire szavazzunk?


Crétiniser pour miex régner – Hülyítsd el, hogy jobban tudd uralni

(Az írás megjelent a Magyar Narancs 2010. január 28-ai számában, annak a tervezett sorozatnak az "első darabjaként, amelyben a szerzők más-más pártok mellett teszik le a garast".)

Idő már régóta nincs

„…abban biztos vagyok, hogy lehetetlen sokáig egy olyan országban élni, amelyet a saját vezetői mesterségesen a korlátoltság állapotában tartanak, és nincs hatékony ellenerő, amely ezt megakadályozná.”