rss      tw      fb
Keres

 

Mihancsik Zsófiáról

Írások, elemzések a Galamusban:

Lásd még a Napi apróban

 

A monoki ugródeszka Orbán-Mikola húsz évéhez


Moonlight Predator – flickr/Il conte di Luna

„Csak mi, értelmezők vagyunk olyan barmok, hogy azzal nyugtatgatjuk magunkat és a többieket, hogy ezt vagy azt úgysem merik. De, merik! Az elmúlt három hónap semmi másról nem szólt, mint arról, hogy mindent mernek.”

Augusztus 20-ai igék: „István királyunknak az államalapítás ünnepén elmondhatjuk…”

„Szent István király országát a Magyar Szent Korona képében a Mennybe emelt Szűz Máriának ajánlotta fel. Ez az Ég és Föld között kötött szerződés a Kárpát-medencét Szűz Mária országává tette, és ezért ezen a jogi helyzeten a földi hatalmak nem változtathatnak!”

Kép és szöveg: honszeretet.hupont.hu

Magyar agressziók


No more crocodiles in the Danube

„A külföldi észre se veszi, de hát nem is neki szól, hanem nekem, a másik magyarnak. Én meg csak megmosolyognám, ha ő lenne az egyetlen identitásharcos az életemben.”

Nemzeti konzultáció – a szolgaiságról és a szimulációról


Simulacrum – flickr/jef safi

„Egy ország tesz úgy… mintha természetes lenne, hogy első számú vezetője folyamatosan igénytelen, már a valósággal való hasonlóságra sem törekvő hamis mondatok és képzetek tömkelegével bombázza. Egy egész ország nem érzi sértésnek, hogy nyíltan és kihívóan ostobának is, gyávának is nézik.”

Bicskanyitogató – hétfői leltár


Arrogance

„…legalább néha tessék a piacban bízni! Ha a JP Morgannek igaza van, legalább ’az erősödő piaci nyomás rábírhatja a kormányt arra’, hogy ne hazug politikával csalja ki szeretett nemzete októberi szavazatait.”

Vagy az IMF hazudik, vagy Matolcsy


flickr/chemicalmonkey

„Az IMF valószínűleg a világnak, a pénzügyi és gazdasági világnak beszél, és ott nincs mellébeszéd… mert mindent azonnal ellenőriznek. Matolcsy meg nekünk, kábítható, hülyíthető állampolgároknak beszél, úgyse értünk hozzá, nyugodtan megteheti, hogy nem mond igazat, sőt az IMF véleményét is meghamisítja.”

Mikola: nem reform! Megbánás és lelkiismeret-vizsgálat

„Az állam nem bíbelődik holmi reformokkal, ha azt látja, hogy a társadalomban fényévnyi távolságra kerültek egymástól a normák és a gyakorlat. Hogy az egyébként is kiszolgáltatott embert valamelyik alrendszer még kiszolgáltatottabbá teszi. Hogy a képmutatás, a látszat, a hazugság és a hamisság uralja el a világot.”

Nem vagyunk egyenlőek


Equality

„A különleges felkészültséget igénylő, különleges tétekkel rendelkező, különleges összetettségű feladatok elvégzésére tessék különleges embert alkalmazni, és őt különleges módon megfizetni.”

Biszku Béla védelmében


Pillar of Shame – Hongkong – oneinpunch.net

„Lehet nekik hazudni, lépre lehet csalni őket, ki lehet használni emberi gyengéiket, semmibe lehet venni az akaratukat, meg lehet őket fosztani a szabad döntés, az önmagukkal való rendelkezés jogától, nyilvánosan meg lehet hurcolni, pellengérre lehet állítani őket.”

Sólyom visszaküldött törvényei


Róma, Piazza del Popolo – flickr/brtsergio

„…a nemzeti együttműködés kormánya jó úton van afelé, hogy minden alkotmányos és törvényi garanciát eltávolítson saját kormányzásának útjából. Hogy tényleg csak önmagával kelljen együttműködnie.”

Elkezdődött

„Hónapok óta ígérgetik – tegnap megkezdődött a Fidesz gazdasági kommunikációs háborúja. Az alábbiakban dokumentálom a nap eseményeit.”

Oszkó szava vagy a titkos dokumentum?

„Fogalmam sincs, a kockázatok és esélyek miféle aránya mellett minősíthető komolynak, felelősnek és megbízhatónak egy gazdasági napilap, de a fejem teszem rá, hogy az arány nem egy a kilencvenkilenchez.”

Egy másik szótár


The Shame of Being – flickr/ LisiaolongFuko

„Nem érzik, nem tudják, nem fogják fel, hogy más emberek ettől elpirulnak. Nem meghatottságukban, hanem szégyenükben. Nem az őskövületek helyett szégyenkeznek, hanem önmaguk miatt.”

Hosszú történet – két interjú a múltból

„Bright Tal, a fotós azt a címet adta képének: It’s a long story. Hosszú történet, hogy mióta és miért küszködünk, pontosabban küszködnek sokan, felkészültségük, habitusuk, kultúrájuk hiányosságaiból adódóan – és pozíciójuknál fogva küszködtetnek másokat is – saját nemzeti történelmükkel és identitásukkal.”

A demagógia folytatódik


flickr/astio

„Húsz éve nem sikerül áttörni a magyar társadalom érzületét hagyományosan meghatározó irigység és egyenlősdi falát… Azt a meggyőződést, hogy ha minden ember egyenlő, akkor ez azt is jelenti, hogy a munkamegosztásban elfoglalt helyétől, képességeitől, teljesítményétől függetlenül a közösen megtermelt anyagi javakból is egyenlően részesedés jár neki.”

Válasz egy olvasói levélre

„Sok mindent tönkretehetnek, sok-sok évvel visszavethetik ezt a kínkeserves demokratikus polgári átalakulást, sok-sok ember életformáját, meggyőződését megerőszakolhatják, de a szabad választás jogát nem vehetik el.”

Mindennapi helyreigazításaink


Rectification – flickr/casey.marshall

„Aki nem érti, nem fogja fel – legyen az cég, magánszemély vagy ügyvéd –, hogy az MTI nem híresztel, hanem tudósít, és hogy az MTI-tudósítások átvétele a hírszolgáltatás és nem a híresztelés kategóriájába tartozik, annak a legelejéről kell újrakezdenie az iskolai tanulmányait.”