rss      tw      fb
Keres

 

Lévai Júliáról

Írások, elemzések:

 

Elhúzódó hatású mérgek

„Tudtak sztrichninről, nyílméreg-békáról, kergerépa-kivonatról és peszticidekről, amelyeket álgyógyszerekben vagy a Hófehérkében is kidolgozott gonoszmostoha-projekttel juttattak el az áldozathoz. Az egyetlen klisé, amit eddig még nem hallottam, a hegyes végű esernyős módszer volt, de ami késik, nem múlik.”

Az eltűnt Mádi nyomában

Lánczos Vera Kampányigazságok című írásához

 

„..fel kéne ismerni, hogy eszme és elv nem ugyanaz a dolog! S hogy mindenki jobban járna, ha inkább elvekkel azonosulna, s eszmékkel csak kiemelt pillanatokban.”

Szavazópolgárságom története

„Ha nem veszi kézbe maga az MSZP is, meg még akinek kell, azt a bizonyos csipeszt, annak összes, további kellékével, és nem dolgozik ina szakadtából a saját hozzáállásai kidolgozásán, akkor személy szerint rám mint szavazópolgárra nem számíthat.”

Túlélő igazságok

A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjára


Holocaust Memorial, Berlin

„Sárát összeroppantotta, hogy a normalitásban eltöltött harminc évét képtelen volt hasonló fajsúlyú bizonyságként odaállítani az Auschwitzban eltöltött három év mellé. Annak bizonyságaként, hogy az ő élete egészében értelmes, emberi életnek minősíthető.”

Hajrá riporterek, hajrá sajtó!


Blood Nose - Forrás: flickr.com/Steve Kay

„Kétségtelen, hogy a Fidesz nem fogalmazta meg úgy a nemzet fogalmát, ahogyan azt Morvai Krisztina tette, pátjának uniós választási koncepciójában: ’…közös vérségű, anyanyelvű, történelmű és egyszokású milliók közössége’. Ugyanakkor erősen rájátszik erre a ’közös vérségre’.”

Vonat a Gulágokra

„Azok az ügyvédek, bírák és ügyészek, akik netán a kommunistabűnök tagadásának témájára szakosodnak, gyakorlatilag egész nap a körmüket reszelhetik.”

A fúzió, amelyet szövetségnek hívnak


Fúzió

„Ha az MDF sikerrel viszi végig a koncepcióját, és az MSZP-t is bekényszeríti az általa vezényelt blokkba, akkor a morálisan gondolkodó állampolgároknak már nemhogy a kisebbik rossz, hanem két, tökéletesen képtelen lehetőség között kell választaniuk.”

Sorrend

„…a reflexeim még sosem csaltak meg. A politikusok viszont – különösen, amikor gombnyomással regisztrálták, mihez hogyan viszonyulok – annál többször.”

TGM és a morális nosztalgia

Még egyszer a „Vörösújság” cikkéről

 

„TGM nem tett mást, mint kimondta – nem a baloldalnak, nem a liberálisoknak, semmiféle oldalnak sem; TGM nem sajtó-és propaganda előadó, hanem értelmiségi –, tehát kimondta azt, amit ma az önmagukat szabadelvűségre szocializáló emberek igen nagy része gondol. Ha más okból nem, ’89-es nosztalgiából.”

Eltévedt Rózsalovag

Még egyszer az újévi beszédről


Berente Judit: Bánáti bazsarózsa - Gelencsérné Lazarovits Klára honlapján

„…zavarba ejtő, ha a Fideszre gondoló beszélő történetesen a köztársasági elnök, és történetesen az egész nemzetnek szóló beszédében gondol oly egyértelműen a Fideszre, mintha maga is ennek a pártnak a szószólója volna. Mi több, ennek a fideszregondolásnak a jegyében nemzeti többesre váltva zárja a gondolatsort: 'Erre várunk'.

Gördülő kövek, polgári mellkasokról

„Hacsak nem nyíltan ember- és társadalomellenes (tehát rasszista, diktatórikus és totalitárius) formáció került hatalomra, egyetlen társadalom sem létezhet úgy, hogy folyamatosan elhatárolódik a saját kormányától. Hogy úgy mondjam: tetszettek volna korábban elhatárolódni, és nem akkor, amikor az adott formáció a társadalom többsége számára a legvonzóbb alternatívának mutatkozott, és választásokon szerez legitimációt.”

Ha megtanulta – mehet

„Pedig nálunk is van elég szegény és kissé sötétebb bőrszínű gyerek is, aki boldogan összefogja a haját, játékos propellerként a feje búbján, és boldogan megtanulja bármely másik nép táncát, festőstílusát, nyelvét, színjátékát.”

A hölgy még fizet

Balogh S. Éva: A szociális kártyáról című írásához

„– Ááh! – ömlik el arcán a gúnyos mosoly, liberális hetilapom láttán –, a tetves zsidó újságja miatt kell itt nekünk órákig várni!”

Listák és hatalmisták


„Invitation – Decalogue” – Liviu Mocan szobra Genfben

Felebarátodról listákat ne készíts – ilyen parancsolat nincs az európai morális gyakorlat kőbe vésett, tíz alaptörvénye között. Éppenséggel lehetne – akár három parancsolat alpontjaként is.”

Amikor a radar nyele elsül

„Hogy lehet az, hogy egy országban egyre többen játszhatnak forradalmat, és hogy állami tisztviselők polgári engedetlenségi mozgalmak élére állhatnak, a saját maguk által is képviselt renddel szemben?”

Lomnici csökkentett mártírtoborzója

„Ilyen elméleti konstrukciók, szellemi irányzatok a kereszténységgel szemben soha nem léteztek, de nem is lehetségesek, lévén a kereszténység eszme, és nem sorszerű adottság, rasszi tulajdonság. „Antikeresztényizmus”, „antimagyarizmus” önálló szellemi irányzatként nem létezik.”

Csak egy szál hibázott, de az nagyon


MTI Fotó: Danis Barna

„A mítosz pedig az, hogy az Illés együttes ’beoltotta a beatzenét a magyar népzenével’. A szélsőjobboldalon ebből szokták felépíteni visszamenőleg Szörényi Levente vérnacionalista múltját.”

Libabőr

„Mellesleg egy egész művészeti ág, a zene épül arra, hogy a hangok az ember egészére (és nem pusztán a dobhártyájára) hatnak, s hogy hatásuk meglehetősen kézzelfogható, az egész testben érvényesülő fizikai jelenségekkel (például belső izommozgásokkal) is jár.”

Joga van kimondani


MTI Fotó: Kollányi Péter

„Betlen lapszemlézésének egyetlen ’eredménye’ az volt, hogy egyensúlyt teremtett – Kertész Imre gondolatai között!”

Védőbeszéd, jobbról

„Ezért egyszerűen negligálják a ’magyar’ szó társadalmi értelmű jelentését, és minden vonatkozásban csak a biológiai jelentést hajlandóak használni, akárcsak itt és most Torkos.”