rss      tw      fb
Keres

 

Lévai Júliáról

Írások, elemzések:

 

Mit akarnak a „vérség”-kutatók?


flickr/Colin Purrington

„…az új kormány egyik államtitkára ugyanazt gondolja a származásról, amit a nácik, mi több, pártolja a Jobbik által tervezett ősmagyarságot kutató intézmény felállítását.

A „vérmagyarok” szerint a „nemzetellenesek” törik


Narrativa – flickr/jef safi

„…maga a nézőpont hamis: az, hogy nincs az életnek olyan tényezője, amit ne az ember politikai pártállása illetve a – „vérmagyaréknál” bevett módon ezzel szorosan összekötött – biológiai származása határozna meg, totálisan.”

Kósa nem érdekli a brit bankárokat?

„Cséfalvay Zoltán kijelentette: …a forint nem attól kezdett zuhanni, hogy a nemzetközi pénzpiac komolyan vette Kósát. Hiszen ’a londoni City bankárjait egyáltalán nem érdekli, hogy mit beszél egy debreceni ember’.

Se templomban, se Heti 7-esben?!

„…én az eltelt hatvankét évben nem ezt tapasztaltam. Párttaggyűlésen biztosan nem, de a templomban mindig meg lehetett vallania a hitét annak, akinek az volt a fontos. Tapasztalatból tudom.”

Árvízből, cérnahangon


flickr/kayagrafik 

„…nem segített itt nekünk senki. Se homok, se zsák, se csizma, se esőköpeny nincsen. Se tűzoltóság, hogy a vizet szivattyúzza, se szakértő, se katasztrófavédelmis, hogy megmondja, mikor mit tegyünk. És hogy ihatunk-e a vízből.”

Egyszer majd a nácik Bartókot silabizálnak


flickr/encouragement

„A szikla pedig egy zajló tengeren porlad. Amiképpen Weöres Sándornál viszont ’a fák fütyörészve legelnek’. A különbség az, hogy a Weöresé szándékolt abszurd. Emez viszont spontán és tudattalan.”

Mindennapi kurzustorzítások

avagy: nem ezért csináltunk demokráciát


Switch on the bullshit detector
flickr/Bright Tal

„A ’tetszettek volna forradalmat csinálni’ mellé most már illene odatennünk ezt a mondatot is: nem azért csináltunk demokráciát, hogy kötésig járjunk a hülyeségben. Nagyon sok hallgatónak nincs már elég ideje az életéből ehhez.”

A nagy Jobbik-sejtés


Couple – Český Krumlov – flickr/ Sergio Montijano

„Szerintük ugyanis nem a helyzeten kellett volna változtatni, hanem a cigányokat kellett volna erővel megregulázni, mert különben azok képesek azt gondolni, hogy ők ugyanolyan emberek, mint a nem cigányok, ami pedig tűrhetetlen.”

Oroszlánhátú Vona a Parlamentben

„Az oroszlán tehát nem egyszerűen a magyarság egyik korszakára jellemző szimbólum, hanem több annál: ’faji’ specifikum. Afféle magyarságjelző, a magyarság gondolati szintű megjelenítője.”

A tesztoszteronszint hatása a kormányzásra és viszont


Fuerteventura – Emiliano Hernández:
Ayose y Guise – flickr/ahisgett

„Ők tudják, mitől jó a családi együttélés, ők tudják, mit kell élveznünk a vasárnapban, az adózásban és a nemzeti összetartozásban, valamint hogy miért jó egy kaptafát használni az alsó tagozatban, és hülyére buktatni, aki lassabb.”

Csak találgassatok!

„…a feladatok megoldásai során a dolgok pártján kell állni, és nem a pártok pártján, a társadalmi konszenzusokat kell szem előtt tartani, és nem annak a hatalmi formációnak a szempontjait, amely a politikai terepen a szakértőnek éppen teret ad a munkálkodáshoz.”

A holokauszt igazi haszonélvezői


„A lopott vagyon haszonélvezőjének tehát csak annyit kell tennie, hogy azt mondja: jogosan loptam nálam alacsonyabb rendű lényektől, tehát ez valójában nem is lopás: a szó megy a belső szemetesládába.”

Meglopatva és megmutatva

„A lopást vállalkozók hajtották végre, vagyis olyanok, akik az átlagnál jobban élnek. Mondhatjuk tehát, hogy ez egy jobbanélhetési lopás. Amely az ő szemükben – de a közvélemény szemében is – nyilván sokkal magasabb szintű az ócska kis megélhetési lopásoknál.”

Velejéig még nem rohadt el


Prága, Malá Strana – Olbram Zoubek szobra – Wikimedia/Ludek

„– Szeretném megkérni önöket, hogy legyenek kedvesek abbahagyni a zsidózást – mondja ezután az ember, a lehető legneutrálisabb arccal. – Ez itt egy nyilvános hely, és mi Európában vagyunk.”

Győzött Orbán, győzött az önámítás

„Politikai irányzatként egy pillanatig sem határozta meg önmagukat, annál inkább a nép összeolvadt, spirituális és morális egységének kifejezőjeként… Orbán a hűség embereivel maximálisan eggyé vált hatalmas feladatának vállalásában, s mint majd látni fogjuk, egyúttal a nemzeti egységet is létrehozta.”

A „hunok” jelentik

„..most még működik egyfajta játék, amely a liberális demokrácia törvényeinek végletes kihasználása és betartása közötti csikicsukiban érhető tetten.”