rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: Továbbra is gyengén teljesít a nyomdaipar

MTI 2011. október 28., péntek 3:02

Mintegy tizedével a 2007-es szint alatt teljesít a hazai nyomdaipar; a szektorban az idei, stagnálást hozó év után a változó szabályozás okozhat komolyabb problémákat jövőre - írta a Napi Gazdaság pénteken.

Peller Katalin, a Nyomda- és Papíripari Szövetség főtitkára a lapnak elmondta, hogy bár némi visszarendeződés zajlott a piacon, a szektor árbevétele még mindig 5-10 százalékkal (8-10 milliárd forinttal) a 2007-es szint alatt állhat, a mérlegadatok alapján pedig sok a veszteséges cég. A vállalási árak nem nőttek az idén, a fizetési morál, a cash-flow-, a hitelezési helyzet, az alapanyagárak és a beruházások leállításából adódó problémák 2011-ben is fennálltak.

A lap kiemeli, hogy jövőre súlyos terhet jelent majd az ágazatnak a környezetvédelmi termékdíj: az abból származó összes remélt állami bevétel 36 és 60 milliárd forint közötti összeg lehet, és becslések szerint az évi 170 milliárd forint árbevételt realizáló nyomdaiparra ebből 6 milliárdos teher juthat. Kérdés azonban, hogy a nyomdák képesek lesznek-e az új költségtételt megrendelőikre hárítani.

A főtitkár szerint több száz fős létszámleépítéssel járhat az ágazatban, ha a közoktatási törvény koncepciójának megfelelően a jelenleginél szélesebb körben vezetik be a "tartós tankönyveket". A nyomdáknak a tankönyvgyártás évi 3,5-4 milliárd forintos rendelésállományt, a beszállítóknak és alvállalkozóknak további 2 milliárdos árbevételt jelent, a terület csúcsidőszakban 1.500-2.000 főnek ad munkát. A három-négy évig használható könyvek gyártásához jobb minőségű papírra lenne szükség, ami a költségek 20-25 százalékos emelkedésével járna - írta a Napi Gazdaság.