rss      tw      fb
Keres

Lendületes semmittevés, avagy egymillányi tüntetésLegalább százezren voltunk, biztos, hogy nem kevesebben. A tömeg az Erzsébet-hídtól a Ferencziek terén messze túlnyúlt. Voltak zászlók, transzparensek, színpad, zene és szónokok. Nem tudom, ki milyen elvárásokkal érkezett. Lehet, hogy sokaknak már az is nagy és nehéz döntés volt, hogy eljöjjenek. Másoknak elég volt csupán a társaság, a tömeg, amely befogadta őket, és nem kérdezte tőlük, hogy mit is gondolnak, mit éreznek és tesznek úgy egyébként, amikor nincsenek az Orbán-rendszer ellen tiltakozó többiek között. Nagyon remélem, hogy a sokaságban nem csak én voltam, aki várt valamire, valami elképzelésre, tervre, hogy ne mondjam, programra. Hogy így lehetett, azt az a kitörő lelkesedés mutatta, ami az alternatív köztársasági elnök megválasztásának tervét fogadta. Gondolom, majd helyesírási versenyen fogják eldönteni, ki lesz a megfelelő jelölt, mert mint a szónok mondta, mégiscsak felháborító, hogy a polgárok fejében a helyesírási hibák összekapcsolódnak a mai köztársasági elnökkel. Bizony, bizony ez felháborító! Az viszont elszomorító, hogy a büszkén civil szerveződés ötletgyárosaitól mindössze ennyire futja! A Fidesz vezérei szerintem halálra röhögik magukat, ha meghallják ezt, mert ez tényleg, ez akkora ötlet, hogy azonnal helyreállítja a demokráciát. Vagy mégse? Nem, kétség sem lehet, ez a helyes út – a tiltakozó gyűlés szervezői szerint. Ezen egyáltalán nem csodálkozom, mert a szónokok (kivéve az első kettőt) valamiféle közhelyszótárból válogatták össze a mondandójukat. Nagy beleéléssel vágták oda a kormánynak, hogy bizony a kutyának van farka és nem fordítva, meg hasonlók. Nem is tudom, hogy a 4K és a TASZ szónoka közül melyiknek sikerült a legtöbb frázist összeszednie. A főszervező pedig a végén egy különleges szellemi teljesítménnyel lepett meg minket, plagizálta Orbán Viktort: mindenki menjen haza, és szervezze be a szomszédját, azaz, mindenki hozzon még egy embert.

Elkeserítő! A civilek még a kevéssé szofisztikált módon gondolkodó és kommunikáló magyar politikusokat is alul tudják múlni! A frázisok tömege ugyanis gondolkodásuk sekélyességét mutatja, még pontosabban azt, hogy nincsenek gondolataik arról, mit is kellene tenni. Egyben biztosak, de nagyon: minden politikus svindler, és ők sokkalta jobbak náluk. Már látom a jövendőt, ahogyan kibontakozik az őszi ködből: a silányság forradalmát legyűri az ellenállás silánysága, és Magyarországon minden marad a régiben, új, a régiekhez hasonlóan öntelt urak foglalják el a megfelelő székeket, és ostobaságuk áldozatait semmitmondással és szóvirágokkal bódítják, ahogyan eddig is.

Összegyűltünk mintegy százezren, hogy tanúi legyünk, amint a semmit ajánlják fel nekünk megoldásként. Az alternatív köztársasági elnök választása jó geg, semmi több. Ideje lenne a civileknek is elgondolkodni azon, hogy mire van szükség a demokráciához. Ideje lenne felismerni azt is, hogy minden ilyen gondolat politikai, és aki a demokrácián gondolkodik, az politizál. A legfontosabb pedig az lenne, hogy a lendületes semmittevést fel kellene váltania a politikai cselekvésnek, mert sem a vicces civilek, sem pedig a szakszervezetek nem fogják legyőzni a totális állam urait.

(Krémer Ferenc)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!