rss      tw      fb
Keres

Az ember, aki átment a falon


Még mindig Kovács Zoltán a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, de a korábbiakhoz képest szembetűnően ritkán jelenik meg a képernyőkön. A kormányportálon kizárólag 2010-es beszédei olvashatók és képei sem utalnak politikai újdonságokra, például: „Kovács Zoltán kipróbálta a repülést”, „Kovács Zoltán  augusztus 20-án megszegte az ország kenyerét”. A kormányportál különben is kevés aktualitást tartalmaz: vezető hír a jövő tavaszi szemétszedési akció és az október 15-én megrendezett Kormányzati Karrier Expo.

Kovács Zoltán 2011. július elején a fizetés nélküli szabadságra visszavonult Nagy Anna helyett átvette a kormányszóvivői feladatokat is – akkor még úgy hírlett – őszig. Augusztus 26-án azonban kinevezték kormányszóvivőnek Giró-Szász Andrást, aki azóta is – egyfajta kulturális minimum megtartásával – abszolválja a feladatot. Kovács Zoltánt akkoriban meglephette Giró-Szász kinevezése, az MTI-nek némileg indignálódva így nyilatkozott: „velem erről senki sem beszélt”.

Kovács tehát nem egészen két hónapig látta el a kormányszóvivői feladatokat. Ez idő tájt magabiztosan nyilatkozgatott Magyarország esélyeiről az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagságára. (Ma már tudjuk, mindössze 52 ország támogatott bennünket. A nyugat-afrikai Togó 131 szavazatot kapott.)

Kovács szóvivői tevékenységének időszakára esett Thomas Melia amerikai helyettes külügyi államtitkár országunkat érintő bírálata, s az erre adott fideszes válaszok.  Ezek Németh Zsolt korrekt megfogalmazásától – „szövetségesi rendszerben létjogosultsága van a vitáknak és a párbeszédnek” – Szijjártó Péter kormányszóvivő szokásos szövegén keresztül – „senki sincs abban a helyzetben, hogy a magyar állampolgárok akaratát és szándékát kétségbe vonja” – egészen Deutsch Tamásnak, a Fidesz EP-képviselőjének twitteres bejegyzéséig: „Ki a f...?” terjedtek.

Kovács Zoltán kormányszóvivőt és kommunikációs államtitkárt az ATV 2011. július 29-i reggeli műsorában ezekről a politikai reakciókról kérdezték. Ő úgy válaszolt, mindhárom üzenet lényegében ugyanaz, csak a „kommunikáció más-más dimenzióját” jelenítik meg. Az amerikai bírálatot a „megértés szándékának hiányával” magyarázta. Leszögezte, mindez sérti a nemzeti önrendelkezést, márpedig annak védelmében nyugati politikusok is elmennek a falig, sőt: át is mennek rajta. Mi is ezt fogjuk tenni – ígérte Kovács államtitkár.

Úgy tűnik, a kormánytöbbség pártjainak kommunikációs stratégiája némileg megváltozott augusztus óta. Ez megnyilvánul egyrészt a korrekten semmitmondó Giró-Szász kinevezésében, valamint abban, hogy Selmeczi Gabriellát a Fidesz szóvivőjévé emelték. Selmeczi mosolyoffenzívája a kormánypártok iránti bizalmat, egyfajta biztonságot sugárzó patriarchális falvédő-idillt varázsol a képernyőkre. A szóvivő hölgy gyümölcsfagylaltszínű kosztümjeiben határozottan megígéri az időseknek a biztos nyugdíjat, az „édesanyáknak” a színvonalas gyermekintézményeket, a „családfőknek” pedig a bővülő számú munkahelyeket, hogy „büszkék lehessenek arra, el tudják tartani a családjukat”.

Úgy tűnik, Magyarország kedvezőtlen nemzetközi megítélésének hatására a Fidesz finomhangolásokat kezdeményezett kommunikációs stratégiáján. A háttérbe vonta vissza konfrontatív stílust képviselő államtitkárát és békésebb húrokat pengető embereket engedett a nyilvánosság elé.

Pedig talán éppen most lenne az országnak szüksége egy faltörő kosra. Az ajtón ugyanis szemmel láthatólag nem engednek be bennünket.

(Huszár Ágnes)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!