rss      tw      fb
Keres

A mai menü: Pintér-becsinált

Május 10-ei cikkemben (Pintér-felfújt) arról írtam, hogy bár Lázár János szerint a sajtó készített felfújtat a Pintér-ügyből, a tények állása szerint sokkal inkább maguk a kormánytagok azok, akik intenzíven és hatékonyan dolgoznak a felfújtakon. Nos, azóta ismét változott a helyzet.

Pintér Sándor ugyanis Ózdon járt, az ún. nemzeti konzultáció első rendezvényén, amelynek témája az ő szakterületét érintette. A híradások szerint az újságírók ez alkalommal is visszatértek a konfliktusra, amelyet Pintér Gergényit érintő megjegyzése váltott ki, s amellyel kapcsolatban először a szélsőjobboldal, másodszor a miniszterelnök, harmadszor a Fidesz frakcióvezetője fejezte ki ellenérzését. Pintér Ózdon, az újságírók azon kérdésére, hogy fenntartja-e korábbi véleményét Gergényiről – tehát változatlanul úgy gondolja-e, hogy az akkori főkapitány törvényesen járt el 2006-ban – azt válaszolta: "én ezt nem mondtam. A pontos interjút kellene elővenni, ami egy kártyán nálam megtalálható, hogy ha megkérdeznek egyszer, oda fogom adni. Köszönöm".

Elemi logika szerint itt annak a további kérdésnek kellett volna következnie, hogy „Akkor most van az egyszer: megkérdezzük. Mi van a kártyán?”. A kérdés valószínűleg elmaradt, de a tartalom minden további nélkül pótolható, nem kell hozzá kártya.

A vonatkozó interjú meghallgatható a Kossuth Rádió Déli krónikájának május 3-i anyagában, riporter: Joó Hajnalka. A szövegrész pedig ez: „Ezeket az intézkedéseket Gergényi Péter tábornokként a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetőjeként hozta. Amennyiben ezek téves, rossz vagy törvénytelen döntések lehettek – én egyiket sem tételezem fel –, nem belügyi vizsgálat szükséges ehhez, hanem ügyészségi vizsgálat, ebben egészen biztos vagyok".

Ugyanazon a napon egyébként az index is hasonló értelmű nyilatkozatot közölt: Rákérdeztünk az Index információjára, hogy a Fidesz tényleg azt is várja-e tőle, hogy vizsgálja ki a 2006-os túlkapásokat. Azt mondta erről, hogy ’először ellenőriznünk kell, hogy milyen állapotban van a rendőrség, mennyire képes megfelelni a közrend és a közbiztonság megerősítésével kapcsolatos elvárásoknak’. Később egy Gergényi Péter (volt budapesti rendőrkapitány) oszlatásokkor mutatott teljesítményéről szóló kérdésre azt mondta: nem gondolja, hogy Gergényi törvénytelenül járt volna el, de az ügyészség feladata lesz ezt megállapítani”.

A szélsőjobb részéről dr. Gaudi-Nagy Tamás írt tiltakozó levelet Pintér kinevezése ellen, ugyanerre az idézetre hivatkozva. Ezek után következett Orbán, majd Lázár ellenkezése.

Azzal persze el lehet játszani, amivel ilyenkor a politikusok szoktak, miszerint hogy az „én nem feltételezem, hogy Gergényi törvénytelenül járt el” kijelentés csak akkor értelmezhető úgy, hogy „feltételezésem szerint Gergényi törvényesen járt el”, ha negatívból pozitívba fordítjuk át. Ez azonban azt jelenti, hogy a mondaton transzformációt hajtottunk végre, ami ugye már irodalmi eljárás, tehát a mondat így Pintér Sándor irodalmi munkásságának részévé vált, aminek viszont semmi köze a politikához. Mondom, ezt meg lehet tenni, de nem érdemes – akkor már tényleg egyszerűbb főzni. Úgyhogy maradjunk annyiban: ezek itt most egyfolytában főznek, amivel nincs nagy baj, megszoktuk, egyetlen fontos feladatunk marad, hogy mindig tudjuk, mi a neve annak, amit meg akarnak etetni velünk.

Ez alkalommal különösebben nehéznek nem mondható a dolgunk: Pintér egy egész héten át nem tiltakozott az ellen, hogy a sajtóban több fórumon is úgy idézték az állásfoglalását, mintha kiállt volna Gergényi eljárásának törvényes volta mellett. Ez ellen csak akkor kezdett tiltakozni, miután Lázár is kifejezte neheztelését, majd Orbánnal együtt megjárták Ózdot.

Semmi gond, máris javítjuk az étlapot. Tegnap Pintér-felfújt volt, a mai menü viszont Pintér-becsinált – ennyi.

Csak jelzem, hogy az ez után szokásos módon érkező kávét egykor feketelevesnek hívták – ha valaki mégis kedveli az irodalmias stílust, fel fogjuk venni az étlapra ezen a néven, amikor majd lefőzték azt is.

(Lévai Júlia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!