rss      tw      fb
Keres

Jó hír GyőrbőlMégiscsak jó dolog (vagy ki tudja, éppen ellenkezőleg), ha egy ország kultúrájának a részletkérdéseivel is a legfelsőbb szinten törődnek. Így miniszterelnöki döntés születhet arról, ki legyen a budapesti Operaház főigazgatója vagy a Nemzeti Kulturális Alap vezetője, vagy – mint legújabban –, hogy legyen-e Győrben egyetem. Eredetileg úgy volt ugyanis, hogy a sopron–szombathelyi egyetem mellett a győrire már nem tart igényt az állam, ami nem is csodálható, hiszen a legszívesebben nyilván egyetlen egyetemre sem tartana igényt. Azonban Győr városának kormánypárti, ám dicséretes módon lokálpatrióta potentátjai addig győzködték a miniszterelnöküket, míg az végül megtartandónak minősítette a város egyetemét.

Ez jó hír. Nemcsak kedves győri kollégáim és barátaim miatt örülök neki, hanem azért is, mert Győr földrajzilag az egész Észak-Dunántúl központja, amiként Pécs meg a Dél-Dunántúlnak. Igaz, közigazgatásilag 3 megyét kiemeltek ezekből a tényleges földrajzi régiókból, és csináltak belőlük egy mesterséges közép-dunántúli statisztikai régiót – így aztán Győr hivatalosan csak a nyugat-dunántúli régiónak lett a központja. A közigazgatás azonban nem változtatja meg a geográfiai adottságokat. No de mindegy: Győr tehát ténylegesen földrajzilag és hivatalosan statisztikailag is regionális központ, és lesz egyeteme is.

Akkor tehát a mostani statisztikai régiókból kiindulva a Nyugat-Dunántúlnak két egyeteme lesz: a győri és a sopron–szombathelyi. A nyugat-dunántúli régiónak nem egészen 1 millió lakosa van. És ha most kissé keletre nézünk, akkor azt látjuk, hogy az észak-magyarországi régió lakosainak száma viszont több mint 1 millió 200 ezer, s ugyanakkor nincs rá garancia, hogy a jövőben lesz akár egyetlen egyeteme is. Mert a régi iskolaváros Egernek jelenleg is csak főiskolája van, az elmúlt negyedszázad során kulturális centrumként is fölfutott Miskolc egyetemének meg bizonytalan a jövője. Talán ha egyenjogúsági alapon egyesíteni lehetne őket, megváltozna a helyzet, de hát az eddigi kormányzati ötletek nem egy ilyen megoldás felé mutattak. Miniszterelnök Úr, nem foglalkozna esetleg ezzel a kérdéssel is? Elvégre fölöslegesen aggódott annak idején: egyik városból sem lett „ellenzéki tűzfészek”.

(Lendvai L. Ferenc)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!