rss      tw      fb
Keres

Gyurcsány és az MSZP: külön, de mégis együtt

Gréczy Zsolt: Gyurcsány és az MSZP: külön, de mégis együtt
Lázár András: Reflexiók egy reflexióra – vita Mihancsik Zsófia írásával
Mihancsik Zsófia: Az MSZP-ről és Gyurcsányról
Nem vitatva Lázár András jóhiszeműségét és jót akarását, néhány mondatára, megjegyzésére, tárgyi tévedésére muszáj reagálnom.

Lázár téved, amikor azt írja, hogy az MSZP nem utasította el a Demokratikus Koalíció javaslatait. Egyetlen ügyben sikerült meggyőzni a pártvezetést az elmúlt egy évben. Ez az alkotmány bojkottja volt, bár Lamperth Mónika és Bárándy Gergely sokáig hadakozott, hogy részt kell venni az alaptörvénynek nevezett kártékony fércmű vitájában. (Szili Katalin meg is tette, láttuk, mi lett a vége.) A pártvezetés akkor is rútul becsapta a DK-t, amikor korábbi ígéreteikkel ellentétben, miszerint támogatni fogják a hatigenes nyári pártszavazást, rendkívüli kongresszuson akarták megpuccsolni a kezdeményezést. Majd amikor ez nem sikerült, akkor különböző praktikákkal akarták megakadályozni, hogy a párttagok elmenjenek szavazni. Nem volt mozgóurna, sok helyen nem is értesítették az embereket, másutt 40–50 kilométert kellett volna utazni, hogy voksolni lehessen. Majd bemondtak egy 30 ezres taglétszámot, holott ennek jó, ha a fele megvan, csak hogy érvénytelennek nyilváníthassák a pártszavazást. Ennek ellenére 9200 szavaztak, abból 80 százalék feletti arányban a Gyurcsány Ferenc vezette platform szándékaival egyetértésben.

Ezek után a pártelnök ismét megígérte, hogy a novemberi kongresszuson becikkelyezik a pártszavazási döntéseket az új alapszabályba. Erről már szó sincs. Lázár András Gyurcsány magánakcióinak, afféle túlmozgásnak akarja láttatni, hogy a volt miniszterelnök, felelősséget érezve a baloldalért, a megreformálásáért küzd. Gyurcsány nem akar az MSZP elnöke lenni, de nem tudja végignézni az agóniát, ahogy ellenzékben is esik a pártja népszerűsége. Ne feledjük, a Jobbik utolérte az MSZP-t, az LMP lassan a nyakában liheg, ráadásul levegőnek nézi. Ebben a helyzetben kellene mindennek változatlannak maradnia? 


Darkness falls – flickr/alinet

Lázár szerintem erősen téved, amikor úgy látja, a múlt szombati választmányi ülés után kiadott közlemény megvédi Gyurcsány Ferencet a koncepciós perben. Az üzenet egyértelmű volt: addig jár a szolidaritás, amíg befogja a száját. Csakhogy ezen az áron erre Gyurcsány nem tart igényt. És ha már a választmány: nem először fordul elő, hogy a küldött nem azt képviseli, amit a tagsága mond. A választmányi ülés előtt egy nappal az MSZP egyik korábbi elnöke is szemtanúja volt egy ceglédi rendezvénynek – a terület választmányi tagja is jelen volt –, ahol erőteljes gyurcsányista hangulat uralkodott (és ez a legkevesebb, amit mondhatunk róla). De a küldött ezt másnap nem bírta artikulálni a választmány ülésén. Gondolom, megszavazta a későbbi közleményt, miszerint jobb, ha Gyurcsány távozik.

Nincs másról szó tehát, mint hogy a tagság túlnyomó többségének akaratával szemben a pártközpont által eltartott közép- és felsővezetők saját testületeik által manipulálják a közvéleményt és saját tagságukat. Amúgy meg Lázár András szerint mire véljük, hogy öt platform legyárt egy papírt, hogy ők mennyire egyetértenek, de a hatodikat meg sem kérdezik, hogy aláírnák-e. Mindenesetre úgy tálalják a hírt, hogy Gyurcsányék nem csatlakoztak. Ahhoz, amiről amúgy nem volt tudomásuk.

Lázárt az emlékezete is megcsalja. Azt írja, Gyurcsány az ötéves pártelnöksége idején nem tett hasonló javaslatokat. Gyurcsány nem volt öt évig elnök, csak két esztendőn át. Hiller 2004–2006, Gyurcsány 2007–2009, Lendvai 2009–2010, Mesterházy 2010-től. És emlékeztetném Lázárt, hogy Gyurcsánynak már 2007-ben is volt pártreform-javaslata. Tárgyalta is a választmány, de végül a kongresszus erről nem szavazott. Lázár András figyelmetlenül olvasta a dkp.hu honlapot is. Azt mondta, a Demokratikus Koalíció itt is teljesen elvált az MSZP-től. Nos, közvetlen elérhetőség van a honlapról az mszp.hu-ra, a kapcsolat.hu-ra és a Táncsics Alapítványhoz.

Végül: a gond nem Lázár Andrással van. Igazi baloldali, aki szerintem rossz irányban aggódik a pártjáért. Az MSZP-t nem Gyurcsány veri szét, hanem a saját tehetetlenkedésük, a Fidesszel közös vállalhatatlan ügyeik, a tagság elöregedése és szétesése, a pártszervezetek megszűnése, az erőteljes ellenzéki alternatíva hiánya. Nem arra kell haragudni, aki a tükröt elénk tartja. Ha Lázár Andrásnak van szava az MSZP-ben, márpedig nyilván számosan odafigyelnek rá, akkor abban segítsen, hogy az ingyen BKV ígérete óta végképp hiteltelen Horváth Csaba ne akarja kizárni pártja utolsó miniszterelnökét és választáson győztes politikusát. Azt sem árt figyelembe venni, hogy sokan már végképp nem fognak az MSZP-re szavazni egy következő választáson, de egy Gyurcsány által elindított, baloldaliakat, liberálisokat és mérsékelt konzervatívokat is befogadni képes tömörülésre igen.

Szerintem az MSZP-nek és ha lesz új párt, ennek, együtt kell működnie. Ezen kéne dolgozni, a békés válás feltételeit kialakítani. Így együtt már nem megy. Külön, de mégis együtt még jól is járhatunk. Elvégre a cél közös: az Orbán-rendszer leváltása, a demokrácia, a jogállam és a gazdaság helyreállítása.Gréczy Zsolt újságíró, Gyurcsány Ferenc munkatársa


Korábban a Galamusban: Mire kéne várni? – Válasz Lendvai L. Ferencnek


Gréczy Zsolt: Gyurcsány és az MSZP: külön, de mégis együtt
Lázár András: Reflexiók egy reflexióra – vita Mihancsik Zsófia írásával
Mihancsik Zsófia: Az MSZP-ről és GyurcsányrólHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!