rss      tw      fb
Keres

Elefántok a porcelánboltban

Bauer Péter


Soha nem fordult elő, hogy egy hivatalba még nem lépett kormány ennyi kárt okozzon egy országnak, mint a most, a nagy fölénnyel megválasztott új magyar. És ez még csak a kezdet!

Azzal kezdték, hogy nyilvánosan támadták a jegybankelnököt, ami soha nem jelenthet semmi jót a gazdaságnak, még erőfitogtatásra sem alkalmas, mert ő még három évig „érinthetetlen”: szavalókórussal nem elűzhető, ugyanakkor a kötvényhozamok növelésére ez igen alkalmas módszer. Sikerült!

Majd kikotyogták, hogy a leendő kormányfő 280 Ft/euró árfolyamot látna szívesen, a forint rögtön meg is indult ebbe az irányba, még a görög krízis elmélyülése előtt.

Majd jött Matolcsy, a szupersztár, és ugyanabban a nyilatkozatában megvillantotta a 6,5 százalékos éves államháztartási hiány lehetőségét, és az azonnali, július 1-jei adócsökkentést. Érdemben nem olvastam reflexiót erre az ellentmondásra vonatkozóan vezető közgazdásztól, csak néhány bágyatag kérdést hallottam jól idomított riporterektől.

A koronát az ügyre Varga Mihály csúcsszakértő tette fel azzal, hogy közölte: olyan rossz az ország helyzete, hogy azonnal eltörlik a szuperbruttósítást és a cafetéria adóját. Ő a munkanélküliségi adatokkal indokolta, amely adatok eddig is nyilvánosak voltak, de a kampányban, úgy látszik, nem volt ideje belenézni a kimutatásokba.


A szultánelefánt – aucoindelarue.fr/Bruno Julé

Úgy látszik, mégiscsak Bajnaiéknak van igaza: nemhogy csontvázak nincsenek a szekrényben, de osztogatásra is van pénz, még a szárnyvonalak újranyitására is, mint ígérik: jól áll(t) az ország.

Azt még egy gimnazista is átlátja, hogy év közben nem lehet az adórendszerbe ilyen módon benyúlni, mint ahogy akarnak.  De ahogy felesküdtek, beterjeszthetik a söralátét méretű adóbevalláshoz tartozó adórendszert, jövő évi hatállyal. Azt azonban figyelembe kell venniük, hogy a hideg ételutalvány kvázi készpénzként működött, a melegétel- és üdülési utalványoknál pedig nemcsak a 25 százalékos adó fog hiányozni a költségvetésből, hanem azoknak a jövedelmeknek a járulékterhei is, amelyeket a könnyített egyéb lehetőség miatt nem fizetnek ki fizetés gyanánt.

Keynes jókat mulat a Mennyországban: mégiscsak vannak még hívei, legalább Európa közepén, egy kicsi, de okos országban. Integet Matolcsynak: így tovább fiúk, a teljes összeomlásig.

Az a több százezer család és vállalkozás, amely a drasztikus forintgyengülés miatt megy tönkre, majd utánagondol: jól szavazott-e április 11-én.

Késő bánat, eb gondolat.

***

Bauer Péter
Okleveles hid- és szerkezetépítő mérnök (BME 1960),
Diploma in Management Study (Brunel Egyetem, London, 1992)
Jelenleg statikus szakértő, tervező.
1998 óta ír gazdasági témájú cikkeket különféle lapokba

Írásai a Galamusban:
A közgazdászprofesszor árulása
A FIDESZ és a nyugdíjreform
Kéri László - áruló?
Demján Sándor amnéziája
Elvesző illúziók (hozzászólás az Ungváry-vitához)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!