rss      tw      fb
Keres

Színe és visszájaÚjra van nézhető reggeli közéleti műsor az ATV-n. Látjuk benne Mészáros Antóniát, akinek BBC-nél iskolázott műsorvezetési stílusára a közszolgálati már nem tartott igényt. Kiváló felkészültségű műsorvezetőként hagyja, hogy a meghívott vendég kifejtse álláspontját, de a beszélgetés irányítását nem engedi ki a kezéből. Információkérő felszólításai és kiegészítendő kérdései (Mondja el nekünk... Mi ennek a lényege?) alapján a megkérdezett szakember, politikus feltárja előtte mindazt, amire mi, nézők is kíváncsiak vagyunk. Ha habozik, kitér a válasz elől, a műsorvezető udvariasan, de határozottan újrakérdez. Hét-nyolcperces beszélgetései informatívak és jó hangulatúak.

Minden második héten Rónai Egon ül a műsorvezetői székben. Ő zömében eldöntendő  kérdéseket tesz fel. Hosszasan, körülményesen, mindennapi hasonlatokba burkolva vezeti fel a témát, majd a meghívottnak szögezi a kérdést: igazam van? Máskor két lehetőség közti választást engedélyez neki: Orbán Viktor ezt mondja, az MSZP azt mondja, kinek van igaza? A meghívott feszeng, próbál tartalmasan válaszolni a csak igent vagy nemet megengedő kérdésre, de már le is csap rá a következő. Rónai többet beszél vendégeinél, alig hagyja őket szóhoz jutni. A meghívott szakértő vagy politikus kínosan feszeng, megkísérli álláspontját árnyalni, de mit is lehet egy ilyen felszólításra tenni, hogy: Azt mondja meg, merre van a kiút!

A műsorvezető szemmel láthatóan jól érzi magát, a meghívott vendégek álláspontját megismerni kívánó néző kevésbé. És csakugyan: azért fárasztották be kora reggel a stúdióba a kiválóan felkészült tudóst,  a döntési helyzetben levő politikust, hogy műsorvezetői viccelődés áldozatává váljon? S miután beléjük fojtották a szót, még a téma összefoglalását is kénytelen legyenek meghallgatni a műsorvezetőtől ezen a szinten: ilyen a világ, ilyen volt és ilyen is lesz.

Mészáros műsorvezetői stílusa az igényes tájékoztatást szolgálja, Rónaié az infotainment irányába mutat: egyre kevesebb benne az információ és egyre több a szórakoztató (?) elem.

Azért jó, hogy kéthetente megint van jó reggeli közéleti műsor. Még akkor is, ha közben egy hétig a paródiáját kell néznünk.

(Huszár Ágnes)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!