rss      tw      fb
Keres

Bankok, védekezni!A hétfőn elfogadott rabló törvény ellen egyetlen módon lehet védekezni: nem végrehajtani. A Matolcsy által becsült százezer végtörlesztés során a két-hárommillió forint esetenkénti engedmény összesen két-háromszáz milliárd forint veszteséget okoz a bankoknak, amelyek becsukhatják ezt követően a boltot. Orbán feltételezése, hogy a külföldi anyabankok majd feltőkésítik a magyar leánybankokat, téves, mindnyájan felszámolják itteni bankjaikat és végelszámolásba mennek át. Ez lehet, hogy jól jönne az OTP-nek, még erősebb lenne örökölt monopóliuma és megszűnne az a csekély verseny is, amely még valamennyire féken tartja magas szolgáltatási díjaikat.

Én azt tanácsolnám, hogy ne hajtsák végre a törvényt a bankok. Ilyen, óriási veszteséget okozó, bonyolult végelszámolást bírósági végrehajtással megoldani ugyanis nem lehet, és az esetlegesen kiszabott bírságok összege a várható veszteségeket meg sem közelíti.

A kiszabott bírságok pedig bíróságon megtámadhatók, és végső esetben az európai jogi fórumokon ezek a perek meg is nyerhetők. Az új magyar „jogszabály” ugyanis nem írhatja felül az európai (és mellesleg a magyar polgári) jogot.

Ha viszont elkezdik a bankok a végtörlesztéseket lebonyolítani, akkor bejönne Orbán számítása: 3-4 év múlva az akkor már halott bankok kapnák meg a következő kormánytól a kártérítést, ami sovány vigasz lenne több éves működés elmaradásáért.

Ez – a végrehajtás megtagadása – az érdeke annak a sok százezer hitelesnek is, aki nem tudja a végtörlesztéshez szükséges milliókat előkapni, de az új törvény miatt az egekbe elszabaduló árfolyam végképp agyonvágja őket.

Erő ellen erőt kell felmutatni, a rabló ellen pedig védekezni kell, minden lehetséges módon. Ezt kívánja a bankok tulajdonosainak érdeke is. Azok pedig túlnyomórészt nyugdíj- és befektetési alapok, kisemberek pénzével gazdálkodók, nem pedig nagyhasú, szivarozó tőkések az egykori Ludas Matyi sémái szerint, ahogy a miniszterelnök elképzeli. (Igaz, ő a kisembereket nemigen becsüli…)

(Bauer Péter)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!