rss      tw      fb
Keres

Ki hívta Schmitt Pált Amerikába? (kiegészítésekkel)Mivel jelentősebb külföldi politikus ma már nem áll szóba Schmitt Pállal*, a jelentéktelen Clevelandi Magyar Történelmi Társulat jószándékú nyugdíjasait szervezte be a Fidesz propagandagépezete, hogy hívják már meg a közutálatnak örvendő magyar államelnököt városukba. A Társulat egy bevásárlóközpont első emeletén, két kisebb helyiségben működik.

A díszebédre most vasárnap kerül sor a helyi Marriott Hotelben, de mielőtt bárki azt gondolná, hogy az 1200 fős báltermet kellett kibérelni a nagy eseményre, hogy ott az 1,4 milliós amerikai magyarság kitörő örömmel üdvözölhesse a magyar államelnököt, erről szó sincs. Az ebédre az egyik kis szalonban kerül majd sor, talán százan összejönnek, meséli nekem a hotel rendezvényszervezője. Pedig Cleveland környékén, Ohio államban sok tízezer magyar származású amerikai él.

Megkoszorúzza majd Kossuth emlékművét is, akit annak idején Ohio állam törvényhozása rendkívüli üléssel tisztelt meg. Schmittnek ettől nem kell tartania, valószínűleg még a törvényhozás épületébe sem engednék be. Jó hír viszont, hogy az amerikai bíróság nem idézi meg őt a zavaros Bunevacz olimpiai jegycsalási ügyben, és ha szerencséje van, még tüntetők sem fogják várni a szállodájánál.

Miért nem szeretik Schmitt Pált Amerikában? Mert a magyar sport egyik vezetője volt akkor, amikor Magyarország bojkottálta az 1984-es Los Angeles-i olimpiát. Az indok „a szocialista országok elleni uszító amerikai propagandahadjárat” volt, és Schmitt nem emelte fel a szavát ellene. Pedig 12 éremesélyesünk is volt, és sok ezer itteni szurkoló (köztük én is!) jegyeket vettünk, hogy megnézhessük a magyar sportolókat. A magyar sportvezetők közül sokan tiltakoztak az értelmetlen bojkott ellen, a kézilabdaszövetség vezetője, Jacsó István ellene szavazott, de Schmitt hallgatott. Akkor is néma maradt, amikor a Magyar Olimpiai Bizottság kinyilatkoztatta, hogy „a magyar sportolók biztonsága nem szavatolható” az Egyesült Államokban!

Sőt, amikor 2000-ben megkérdezték tőle, hogy miért nem tiltakozott az Amerika-ellenes bojkott ellen, miért nem támogatta a magyar sportolókat, Schmitt azt válaszolta: „nem vagyok Don Quijote, aki szélmalomharcot folytat”.

Schmitt Pál érdemtelen arra hogy Magyarország államelnöke legyen, és arra is hogy a magyar származású amerikaiak szóba álljanak vele.

(Lázár György)A szerkesztő megjegyzése:

A Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-t a következőkről tájékoztatta szeptember 16-án, pénteken 15:14 perckor:

Az Egyesült Államokba utazik szombaton Schmitt Pál; a köztársasági elnök részt vesz az ENSZ 66. közgyűlésén New Yorkban, és találkozik helyi magyarok közösségével is. New York-i tartózkodása során felszólal számos, az ENSZ-közgyűlés keretében megrendezendő plenáris ülésen és munkaebéden, amelyeken a résztvevők olyan fontos témákról tárgyalnak, mint Líbia helyzete, az elsivatagosodás veszélye, a fenntartható energia és a nukleáris biztonság.
Schmitt Pál a világszervezet közgyűlésének részeként több mint tíz kétoldalú megbeszélést folytat állam- és kormányfőkkel, valamint az ENSZ főtitkárával.
A köztársasági elnök az ENSZ közgyűlésén szeptember 23-án, pénteken szólal majd fel.
Az államfőt elkíséri útjára Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Kásler Miklós professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, akik az ENSZ szakmai programjain vesznek részt.
A világszervezetnél lebonyolítandó hivatalos programja mellett a köztársasági elnök az egyesült államokbeli Clevelandben és New Yorkban is találkozik a helyi magyar közösséggel. A találkozókon az államfő kitüntetéseket ad át.

***

Lázár György megjegyzése (szeptember 17., vasárnap 21:15)

A magyar államfőt valóban meghívták az ENSZ 66. közgyűlésére, amelyet New Yorkban, az ENSZ székházában rendeznek. Az MTI híre szerint ott szeptember 23-án, pénteken szólal fel a magyar államelnök. Számos ország államfője tervezi részvételét a közgyűlésen, legtöbbjük csupán egyetlen napot tartózkodik az Egyesült Államokban.
Schmitt Pál viszont majd egy héttel korábban útrakel azért, hogy egy piciny magyar emigráns csoport meghívásának eleget tegyen Clevelandben. Önkéntelenül is felmerül a gyanú, hogy a meghökkentően hosszú egyesült államokbeli hivatalos vizit során Schmitt Pál ott élő lányát és unokáit is meglátogatja a hivatalos program ürügyén.


___________________

* Lásd az MTI-sajtóadatbank összeállítását Schmitt Pál külföldi útjairól:


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!