rss      tw      fb
Keres

Augusztusi közmunka-kirakat




Az etnikai ellentétekről elhírhedett (bár kulturális hírét szívesebben vevő) mátrai községben elindított közmunkaprogramot a kormányszervek mintaértékűnek hirdették meg. Afféle kirakatnak. Nos, augusztusban ez a kirakat ha nem is tökéletesre, de tűrhetőre sikeredettnek látszott. Habár nem annyira azért, ami látható volt, mint inkább azért, ami nem volt látható benne.

Előszöris nem volt 3-3 órányi oda-vissza út a lakó- és a munkahely között. A távolság, amit az előbbitől az utóbbiig és vissza meg kellett tenni, gyalogszerrel mindössze 1-1 órányi volt. Ez tűrhető. (A nőket ráadásul kisbusszal utaztatták.) Másodszor nem a beígért közmunkabért, hanem a rendes minimálbért fizették a munkáért. Ez korrekt. Sajnos az egy normál munkahelyhez szükségképpen hozzátartozó bizonyos körülményeket, úgymint a minimális higiéné és hasonlók, már nem oldották meg. Ami viszont nem tűrhető, és nem korrekt.

Az igazi problémák azonban az augusztus elmúltával és a szeptember beköszöntével várhatók, ha nem is föltétlenül itt. Mert már beígérték, hogy a minimális bér nem a minimálbér lesz, ez utóbbit már emelt szintű bérnek fogják tekinteni. Ami normál emberi, nem pedig kormányzati logikában azt jelenti, hogy a minimálbér összegét leszállították. Ami nem korrekt. Továbbá meglátjuk, hogy a másutt meginduló közmunkáknál nem fogják-e a közmunkásokat csakugyan fél napon keresztül ide-oda utaztatni (netán gyalogoltatni). Ami nem lenne tűrhető.

Szóval most lássuk, mi van a kirakat mögött.

(Lendvai L. Ferenc)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!