rss      tw      fb
Keres

2002. január 21. – Az MSZP megszüntetné a TB napi politikai függőségét és más hírek


Forrás: medgyessy.hu

8 éve, ezen a napon…

…Medgyessy Péter bejelenti, hogy kormányra kerülésük esetén 50 százalékos béremelést adnának az egészségügyben dolgozóknak.


A szocialisták az egészségügy helyzetéről

Több mint száz egészségügyi szakdolgozó, köztük számos fővárosi kórház igazgatója, valamint az ágazati érdek-képviseleti szervezetek vezetői is részt vettek az MSZP egészségügyi kampányrendezvényén. Medgyessy Péter, a párt miniszterelnök-jelöltje egyebek mellett egészségközpontú kormányzást, az intézmények állami adósságrendezését, modernizációját ígérte. Közölte: a szocialisták kormányra kerülésük esetén 2003-tól 50 százalékos ápolói béremelést, valamint minden negyedik szolgálatban töltött év után 12 havi jövedelemnek megfelelő összegű hűségjutalmat adnának az érintetteknek.

Csehák Judit elmondta: pártja megszüntetné a társadalombiztosítás napi politikai függőségét. Az alapok irányítását a kormánytól független, a parlament által választott szakmai testületre bízná. Ezek a szakértők beszámolási kötelezettséggel tartoznának a parlamentnek. Szerinte az, hogy az egészségügy finanszírozásában mekkora részt kell vállalnia a költségvetésnek, illetve a járulékfizetőknek, az elsősorban szakmai és közgazdasági kérdés. A szocialisták határozott elképzelése, hogy a biztosítási elven működő rendszerben az állampolgári jogon járó ellátásokért mindenki után kell valakinek járulékot fizetnie. Ha a nyugdíjas, a munkanélküli ennek nem tud eleget tenni, akkor az ő ellátásukat az államnak kell fedeznie. Az MSZP számításai szerint ötszázalékos gazdasági növekedés mellett négy év alatt 1500 milliárd forintnyi többletet lehet elosztani. Ebből az egészségügy talpra állításához, a reformok újraindításához az első két évben 150-200 milliárdot költenének. Az ápolói bérek emeléséhez 25 milliárdra lenne szükség.


Mérőszalag Orbán Viktornak

A Fiatal Baloldal elnöke, Tóbiás József bejelentette, hogy ismét mérőszalagot küldenek Orbán Viktornak. A FIB gesztusa az jelentette, hogy már csak 75 nap, és kormányváltás lesz. A bejelentés azon a Moszkva téri FIB-rendezvényen hangzott el, amelyen a magyar-román egyetértési nyilatkozat ellen demonstráltak. A FIB aktivisták szerint ugyanis az Orbán-Nastase paktum szembeállítja a magyar munkavállalókat a határon túliakkal. Ugyanezen a napon ment híre annak is, hogy Kolozsvár polgármestere, Gheorghe Funar bejelentette: meg akarja szervezni, hogy a román hazafiak tojással és paradicsommal dobálják meg a magyarigazolványt igénylőket.


Szűrös Mátyás kizárását kezdeményezték az MSZP-frakcióból

"Juhászné Lévai Katalin országgyűlési képviselő hétfőn Debrecenben tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján azt is közölte, hogy kezdeményezését Szűrös Mátyás kizárásáról eljuttatta a frakcióvezetésnek. A kezdeményezést azzal indokolta, hogy a hét végétől Szűrös Mátyás vezeti az Új Baloldal országos listáját." "Szűrös Mátyás mostani lépésével erkölcsileg megsemmisült, és saját maga rombolta le azt a nimbuszt, ami volt ideiglenes köztársasági elnökként még övezte. A nyilatkozatra reagálva Szűrös Mátyás az MTI-nek hangsúlyozta: az ember erkölcsi állapota és lelkiismerete nem pártfüggő." "Szűrös Mátyás sajnálattal értesült az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnökének hétfői nyilatkozatáról, amelyben Juhászné Lévai Katalin - Szűrös megítélése szerint - országgyűlési képviselőhöz méltatlan jelzőkkel illette őt."


MSZPS-s aggodalmak Grespik László politikai szereplése miatt

Tóth András, MSZP-s országgyűlési képviselő aggodalmát fejezte ki Grespik László politikai szereplése kapcsán. "Ha jogilag nem is kötelező, de etikailag-politikailag célszerű lenne, ha a MIÉP listáján szereplő Grespik László, a fővárosi közigazgatási hivatal vezetője a választások végéig felfüggesztené köztisztviselői munkáját" - mondta Tóth András, aki arra is rámutatott, hogy Grespik szerepvállalásai szerinte már korábban nyilvánvalóvá tették, hogy "politikailag túlfűtött" a tevékenysége. Mivel Tóth András úgy tudta, hogy a közigazgatási hivataloknak jelentős a szerepük a parlamenti választások lebonyolításában, azért aggályosnak érezte a hivatalvezető politikai szerepvállalását.


Lemondott MDF-es tisztségeiről Nyírbátor polgármestere

A párttagságát is felfüggesztő Petróczki Ferenc a Centrum párban politizált tovább. "Lemondását azzal indokolta, hogy ma már nem találja az MDF-ben azt az eszmeiséget, amely alapján az 1980-as évek végén a párthoz csatlakozott." Az MDF vezetése sajnálattal vette tudomásul Petróczki Ferenc távozását, és az új pártban való politizáláshoz sok sikert kívántak neki. A párt általános alelnöke, Hende Csaba azt mondta, hogy a Fidesz-MDF választási megállapodás a demokrata fórumon belül nem nyerte el mindenkinek a tetszését, és ennek egyik megnyilvánulása lehet Petróczki Ferenc lépése.


Elkészült a Nemzeti Színház díszvilágítása


Forrás: ornamentika.hu

Elkészült a március 15-én megnyíló Nemzeti Színház díszvilágítása. A Nemzeti Színház Rt. által létesített, minden este látható fényorgia információink szerint mintegy ötvenmillió forintba került. Budapesten az idén még jó néhány helyszínen lesz díszvilágítás, a Városháza hamarosan hozzákezd a Citadella és Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi épületének felvillanyozásához.
Szintén újdonság, hogy Budapest több tízezer közvilágítási oszlopán ezentúl nem lehet majd büntetlenül plakátot elhelyezni. A fővárosi önkormányzat a választásokig olyan rendeletet fogad el, amely tiltani fogja az oszlopok ilyen irányú és egyáltalán nem esztétikus felhasználását. Az utak mentén sorakozó lámpák közkedvelt célpontjai voltak mostanáig a hirdetőknek, és a választási időszakban a pártoknak is. Az illegális plakátozókra vagy azokra, akiknek érdekében állt az üzenetek elhelyezése, szabálysértési eljárás és bírság vár. A cég a világítási berendezések ellenőrzésével együtt az oszlopokat is átvizsgálja majd a plakátok után kutatva.


(Összeállította: Kelemen L.)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!