rss      tw      fb
Keres

Miben lehet reménykedni?Nézem az Operaház művészeti dolgozóinak nyílt levelét, és látom, hogy a MIÉP-es Medveczky Ádám is aláírta. Ez a fajta kakukktojás-jelenség nem az első eset, emlékezzünk csak az Alföldi-ügyre. De már a kormányzati politikában is megjelentek a hajszálrepedések.

Miért is reményt keltő mindez?
Két dolog biztosan kiböki a szemünket. Az egyik, hogy Katona Bánk bánja örök: amikor már személyesen az ő helyzetét is veszélyeztetik, ébred a főúr, és észreveszi, hogy nicsak, ezek rosszat akarnak – a darab aktuális marad, az idők végezetéig.

A másik, hogy a totalitarizmussal kacérkodó kétharmadizmus eleve kevés összetartó ideológiának, de most már a jelei is látszanak annak, hogy tényleg kevés. A koalíciónak nincs koherens politikai filozófiája, és most kezdi megbosszulni magát, hogy ha vannak is eszméi, meglehetősen hiteltelen összevisszaságban lopkodta össze őket, amúgy is ingatag ideológiákból: részben a vulgárkereszténységből, részben az osztályharcra koncentráló vulgármarxizmusból. Emellett még a machiavellizmustól, a vérnacionalizmustól és a kultúrkampf különösen kiváló szellemiségétől is csent, nem is keveset. (Mely utóbbi mellé most már mindig oda kell tenni Radnóti Sándor figyelmeztetését: kulturkampfról valójában nem beszélhetünk, hiszen ahhoz mindkét oldalon kultúrának kéne jelen lennie). Mindez egyre látványosabban egyértelműsíti, hogy a csatlakozók közt egyedül a hatalmi pozíció és a pénz a kötőanyag. Az pedig akkor is minden kötőanyagok leggyengébbike, ha az alkalmazásakor az egész országot agyon lehet fröcskölni vele. A hatalom a világ legbillenékenyebb jelensége. Úgyhogy reménykedhetünk a belülről bomlasztók aktivizálódásában, és abban, hogy így az egész magától összeomlik.

A fejünkre, persze, de ha meggondolom, hogy milyen vidám és produktív időszak volt a romeltakarítás – összefogás, leleményes kiskereskedés, becézett hidak (Manci, Böske), kitűnő filmek (Valahol Európában), vidám zenék – szavunk se lehet: az ország kulturális megújulása elé nézünk!

(Lévai Júlia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!