rss      tw      fb
Keres

Fájdalomdíj egy gyilkosnak
A német televíziós adók egy különös perről tudósítanak. A 2003-ban gyermekgyilkosságért jogerősen életfogytiglani fegyházra ítélt Magnus Gäfgen perli Hessen tartományt 10 ezer euró fájdalomdíjért.

Gäfgen annak idején – váltságdíj reményében – elrabolta a tizenkét éves Jakob von Metzlert. A gyanú rá terelődött, a rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki. Mint a jelenlegi perben kijelenti, többször is kért ügyvédi segítségét, a rendőrség azonban ezt nem biztosította számára. A nyomozók ugyanis megtalálták az elrabolt fiú véres hálózsákját, a kihallgatótiszt pedig nyomást gyakorolt Gäfgenre annak érdekében, hogy árulja el a gyermek tartózkodási helyét. Eközben azzal fenyegette meg, hogy egy szakember különösen fájdalmas eljárásnak fogja őt elővetni, illetve utalt rá, hogy a fogdában erőszakos természetű foglyok között helyezik majd el. Gäfgen megtört, és elárulta a gyermek hollétét. A rendőrök meg is találták a megfojtott gyermek holttestét.

Most, jó pár évvel a történtek után, Gäfgen fájdalomdíj megítélését kéri a bíróságtól, mivel a kihallgatások szerinte maradandó pszichikai károkat okoztak neki. A közben már nyugdíjba vonult kihallgatótiszt a bíró kérdésére elmondja, csakugyan megfenyegette Gäfgent, de soha nem ütötte meg. Mentségére előadja, bízott abban, hogy a gyermek még életben van, ezért gyakorolt nyomást a kihallgatottra.

A bíró a tárgyalás napjain fél egykor szünetet rendel el. Csak így kaphat  Gäfgen úr meleg ebédet – magyarázza.

Valószínűnek látszik, hogy a frankfurti bíróság megítéli a kért fájdalomdíjat. Így működik a jogszolgáltatás egy európai jogállamban.

(Huszár Ágnes)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!