rss      tw      fb
Keres

2002. január 22. – Kövér László a degenerálódott MSZP-ről és a likvidáló SZDSZ-ről

8 éve, ezen a napon…


…Kövér László, a Fidesz-MPP ügyvezető alelnöke részt vesz a hódmezővásárhelyi kampánynyitó nagygyűlésen


forrás: fideszfigyelo.blog.hu

Ki lesz az úr az országban?
Népszabadság, 2002. január 24.
Tanács István beszámolója a 22-ei rendezvényről (részletek)

[A nagygyűlést követő fórumon több kérdést intéztek Kövér Lászlóhoz. Hogy miért nem fosztották meg nyugdíjuktól az egykori munkásőröket – mert nem helyes, hogy emelt fővel járhatnak a piacon –, Kövér László így válaszolt:]

„– …jogilag ez nem lehetséges. A rendszerváltozás hiányossága, hogy elmaradt az igazságtétel. Azt hittük, lesz annyi becsület a volt rendszer képviselőiben, hogy elvonulnak, és élvezik a nyugdíjukat. Nem akartunk népbíróságot, B-listázást, ha már megtették azt a szívességet, hogy részt vettek a rendszerváltozás előkészítésében, és nem lövettek közénk.”
„Az ügyvezető alelnök szerint az MSZP-ben elmaradt a fiatalítás, és az olyan politikusokat, mint Szűrös Mátyás és Antalóczy Attila, akikkel a nemzet sorsáról lehetett beszélni, a margóra szorították. A szocialista párton belül így jár mindenki, aki nem tartozik a régi bolsevik gárdába. Még a kedves és nőies Szili Katalint is sikerült bevonni az üvöltőkórusba, ami a legbiztosabb jele annak, hogy az MSZP degenerálódott.
- Túl fogjuk őket élni, akármi történik - jelentette ki Kövér. - Döntsenek úgy - biztatta hallgatóságát -, hogy az MSZP-n belül is végbemehessen a nemzedékváltás. Ha most vereséget szenvednek, akkor a szocialista párton belül a letaposott fiatal generáció fogja mondani a Horn Gyuláknak, Medgyessy Pétereknek, hogy ennyi volt, elég volt.”

[Arra a kérdésre, hogy a Torgyán-féle Kisgazdapárt kihullása után a Fidesz hajlandó-e koalíciót kötni az SZDSZ-szel, Kövér ezt mondta:]

„Nem. Nem lehet velük együttműködni. Világéletükben ellenfeleik erkölcsi-politikai likvidálására törekedtek. Nincs miről beszélnünk egymással: vagy ők, vagy mi!”

[Az önkormányzati szintű együttműködés lehetőségét is kizárta az MSZP-vel és az SZDSZ-szel:]

„A hal a fejétől kezd büdösödni, mondta Kövér, de gyorsan a farkáig ér a rothadás. A helyi szocialista szervezetek sem sokban különböznek az országostól. A Fidesz azt nem írja elő a helyi szervezeteinek, hogy kivel kell együttműködni, de azt igen, hogy kivel nem szabad.”

[A nagykoalícióról és egy magyar-román összeesküvés lehetőségéről:]

„Leszögezte: nem lehet szó ilyesmiről. - Kecskének és kommunistának ne fordíts hátat! - jelentette ki az ügyvezető alelnök annak kapcsán, hogy az MSZP bírálta az Orbán-Nastase paktumot. - Horn Gyula azt mondta, ha bejönnek ide a román legális munkavállalók, a bűnözés az egekbe szökik. Ezzel azt állította, hogy a román munkavállalók potenciális bűnözők. Ha mi tennénk ilyen kijelentéseket, azzal már tele volna a világsajtó. Lehet-e innentől együttműködni ezekkel az emberekkel, ha ezt a kitételt erkölcsi értelemben egyáltalán megérdemlik? - tette fel a kérdést Kövér. Feltételezésként végigfuttatott egy gondolatkísérletet: lehetséges, hogy "a magyar elvtársak együtt fonogatták a hurkot a román elvtársakkal"; együtt főzték ki, hogy mit követeljen Nastase, miközben a naiv Orbán Viktor attól tartott, hogy majd Nastase akar visszatáncolni a megegyezéstől. Még az is előfordulhat, vetette fel Kövér, hogy majd idetéved néhány autóbusznyi román bányász, hogy hol lehet itt munkát vállalni, és véletlenül épp ott lesz a TV2 és az RTL Klub stábja.”

[A következő kérdés az említett két „szennytévé” eltakarítására vonatkozott:]

„Kövér azt felelte: a sajtótörvény és a médiatörvény módosítása kétharmados többséget igényel. Nem valószínű, hogy a választás után ezek módosítására elég ereje lesz a polgári kormánynak. Az ORTT-nek vannak eszközei, hogy elérje a képernyő elsötétülését, amikor ’nem hallatszik más, csak a fogak csikorgatása’. Ha a jobboldal hatalmon marad, akkor a kereskedelmi tévék tulajdonosai elgondolkodnak, és meg fog változni a helyzet. Kövér, saját bevallása szerint, eltiltotta gyerekeit a kereskedelmi tévécsatornák nézésétől.”

[És végül:]

„Arra reagálva, hogy Budapesten, az V. kerületben az ’MSZP-s, az SZDSZ-es és ’szcientológus, dezertőr fideszesekből álló’ önkormányzati többség nem járult hozzá a Trianonra emlékező Magyar Fájdalom-szoborcsoport újrafelállításához, Kövér László így summázta a választási harc tartalmát:

- Arról szól a küzdelem, hogy ők-e az urak az országban, vagy mi.”


(Szerk: m. zs.)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!