rss      tw      fb
Keres

2002. január 20. – 650 millióért szállítja a Defend a posta pénzét, és más hírek

8 éve, ezen a napon...

… a Magyar Posta újabb szerződést köt a Defend Kft-vel

1. – Az origo.hu arról tudósít, hogy pénzszállítási szerződést kötött 649,1 millió forint bruttó értékben a Defend Kft-vel a Magyar Posta. A tevékenység elvégzésére kiírt közbeszerzési pályázatra a Defend egyedüliként jelentkezett.

"A Defend azért érdemel kiemelt figyelmet, mert a cég alapítója, Földi László jó kapcsolatban áll a Fidesszel, és az elmúlt három évben a Defend számos állami vállalat biztonsági feladatainak elvégzésére kapott megbízást.
A Magyar Posta korábban tulajdont is szerzett a Defend Kft-ben. Emiatt két szocialista képviselő feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. A rendőrség január 29-ig meghosszabbította a feljelentés-kiegészítés határidejét, mert addig szakértőik vizsgálják a tranzakciót. Két szocialista képviselő szerint a postának nagy vagyoni kára keletkezett az ügyletből."

A Népszabadság információi szerint „a 2005. december 31-ig szóló szerződés értéke, az inflációkövetés nélkül, és feltételezve, hogy a következő három évben is az idei értéknek megfelelő díjat kapja a Defend, több mint 2,6 milliárd forint.”
„A Defend 2001. évi árbevétele 5-6 milliárd forint volt, és profitot is termel. Földi László szerint cége megrendeléseinek többsége ugyan állami cégektől származik, de az állami tulajdonú cégek biztonságtechnikával összefüggő megrendeléseinek csupán 5 százaléka a Defendé.”
„Ezenkívül a 2001 januárja óta a Defend végzi a posta pénzfeldolgozási tevékenységét is. A szerződés 2005 végéig szól, és felmondása esetén a Defend a teljes díj kifizetését követelheti a postától. A posta ezért a tevékenységért a beszállított összeg 0,7 ezrelékét fizeti, miközben a cég egy belső elemzése kimutatta: 0,57 ezrelék felett veszteséget okoz a Defend megbízása.
A Magyar Postán kívül a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is jelentős tőkeemelést hajtott végre a Defend Kft.-ben 2001 tavaszán. Lapunk akkori információi szerint az MFB 165 millió forintot jegyzett a cégben 800 millió forintért, azaz a postához hasonlóan többszörös árfolyamon. Az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Szolgálatának adatai alapján a Defend jegyzett tőkéje jelenleg 275 millió forint.”

A Jogi fórum később így ír Földi Lászlóról, a Defend őrző-védő Kft. tulajdonosáról-vezetőjéről és a Postával kötött szerződésről:Földi László hírszerzői pályafutása 1997-ben végleg véget ért. Rá egy évre a Postabank által alapított Defend kizárólagos tulajdonosává vált. A cég sorra kapta az állami megrendeléseket, így egyebek mellett a postától, az adóhatóságtól, a privatizációs szervezettől, a fejlesztési banktól. A biztonsági cég előretörését többen arra vezették vissza, hogy Földi László részt vállalt az 1998-as kormányváltás után az úgynevezett megfigyelési ügyben. Orbán viktor azt állította, hogy a Horn-kormány idején törvénytelenül, közpénzből, titkosszolgálati eszközökkel figyelték meg a Fidesz vezetőit. Az ügy vizsgálatakor Kövér László arra kérte a volt hírszerzőt,vá­sárolja meg azt a hangfelvételt, amely azt bizonyíthatja, hogy egy magánnyomozó megbízást kapott Pokorni Zoltán akkori frakcióvezető megfigyelésére. 2001-ben két szocialista képviselő feljelentést tett a Magyar Posta és a Defend Kft. közötti ügyletek miatt. A politikusok úgy vélekedtek, hogy több olyan, a magyar Posta számára előnytelen szerződést kötöttek, amelyek megalapozhatják a nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettét. A képviselők arra hivatkoztak, hogy a Posta úgy szerződött a Defenddel a pénzfeldolgozási tevékenységének ellátására, hogy a megbízás évente 150 millió forintos ráfizetést okozott az állami cégnek. A BRFK 2002 januárjában megtagadta a nyomozást, amelyet azonban az országgyűlési választások első fordulója után a fővárosi főügyészség elrendelt.”


2. – A gondola.hu ismertette Rockenbauer Zoltán elemzését a kultusztárca elmúlt négyéves működéséről. A miniszter kiemelte, hogy az NKÖM a nemzeti intézményrendszert tudatosan erősítette, de a folyamatnak még nincs vége; a múzeumhálózatban még sok korszerűsítésre van szükség. Örvendetesnek nevezte, hogy a tárca 2002-ben az 1997-eshez képest háromszor több pénzből, azaz 84 milliárd forintból gazdálkodhat.

"A tárcához tartozó nemzeti intézmények fenntartására, működtetésére a minisztérium ez évi költségvetésében 19,7 milliárd forintot különítettek el, ebből a Kulturális Intézetek Igazgatóságának munkájára 2,3 milliárd forint, a tárcához tartozó közgyűjteményeknek 5,7 milliárd, a művészeti intézményeknek majdnem 5,6 milliárd, az örökségvédelmi intézményeknek 2,1 milliárd forint jut. A folyamatban lévő beruházásokra (múzeumi rekonstrukciók, a Szent István-bazilika felújítása, egyházi műemlékek rekonstrukciója, a Visegrádi palota helyreállítása) az idén 10 milliárd forintot költenek, kulturális feladatfinanszírozásra több mint 7 milliárdot szán a minisztérium. Az egyházakat 16 milliárd forintot meghaladó összeggel támogatja a tárca, a társadalmi szervezetek között 835 millió forintot osztanak ki, az Európai Unióhoz történő csatlakozás kulturális nemzeti programjaira és kormányzati feladataira 54 millió forintot különítettek el az NKÖM költségvetésében, az alapítványokat pedig 2,5 milliárd forinttal segítheti a kultusztárca idén. A Nemzeti Örökség Program ez évi célelőirányzata 1,8 milliárd forint, a műemléki törvényi kötelezettségből adódó feladatokra 211 millió áll rendelkezésre, a Nemzeti Kulturális Alapprogramnak 6 milliárd forintot juttatnak, s a tárca 2,1 milliárd forintos költségvetési tartalékkal is bír. Az NKÖM költségvetésébe iktatták be a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezésére szánt 6,27 milliárd forintos keretet is."


3. – Az Új Szó ezen a napon adta hírül, hogy megjelenik a Der Spiegel rövid cikke a kontrollcsoportról (lásd korábbi cikkünket is).

"Az Orbán Viktor fényképével illusztrált rövid írás szerint mennél inkább közelednek az április 7-ei parlamenti választások, annál kevésbé tétovázik az Orbán Viktor kormányfő körül tömörülő Fiatal Demokraták Szövetségének tábora a hatalom megőrzését szolgáló eszközök kiválasztásában."


4. – Magyar Bálint SZDSZ-es képviselő szerint a kormány elfocizza az adófizetők pénzét. Az SZDSZ-es képviselő azt kifogásolta, hogy miközben a Fidesz 1998-ban négyszeres béremelést ígért az egészségügyi dolgozóknak, ebből ugyanúgy nem lett semmi, mint az ugyancsak megígért egészségügyi reformból. Ugyanakkor kiemelt támogatást kapott a labdarúgás, amely közismerten a miniszterelnök hobbija. 21 milliárd forintot költenek majd stadionok építésére és rekonstrukciójára, 8 milliárd állami garanciát adnak futballkluboknak, és bármely klub tulajdonába beszállhat a Magyar Fejlesztési Bank 20 százalékkal, miközben nemhogy égési centrumokra, de a legelemibb orvosi eszközökre sincs pénz.

Az ISM egy állásfoglalásban reagált még ugyanezen a napon. Eszerint Magyar Bálint "sportot űz" a sport költségvetésének megkurtításával kapcsolatos véleményének hangoztatásából. Az állásfoglalásban azzal érvelnek, hogy a sport egészségügyi szempontból is fontos, mert jelentős szerepe van a betegségek prevenciójában.


5.) Egy Szekeres Imre és Veres János részvételével lezajlott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy nem megfelelő a jelenlegi árvízellenes védekezés, és ezt bizonyították a korábbi árvizek alkalmával elégtelennek bizonyult kormányzati intézkedések is. A jelenlegi (2002. januári) helyzet veszélyesebb, mint a tavalyi, mert nagyobb a Tisza vízgyűjtő területén felgyülemlett vízmennyiség, de a kormány ennek ellenére nem különített el elegendő pénzt a védekezésre.


(Összeállította: Kelemen L.)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!