rss      tw      fb
Keres

MSZP-teljesítmények Fidesz-érdemként tálalva
A kommunikációs trükközés iskolapéldája lehetne az MTI által közzétett hír, amelyben Dan Burton indianai republikánus képviselő állásfoglalását ismertetik – eredetileg a Congressional Record című amerikai törvényhozási közlönyben jelent meg.

Kérem azokat, akik angolul és magyarul is olvasnak, fussák át a két dokumentumot. Az MTI jelentése magyarul itt, a Congressional Record pedig itt érhető el.

Az MTI kiemeli a szövegből Magyarország demokrácia iránti elkötelezettségét, Ronald Reagan elnök szobrának jövő heti budapesti felavatását, valamint „a magyar népnek a kommunista uralom elleni” 1956-os felkelését.

A magyar közlemény egyetlen szóval sem említi azokat a tételesen, évszámokkal jelzett eredményeket amiért az amerikai honatya szükségesnek érezte a nyilatkozat megtételét.

– Burton kiemelte, hogy 2003-tól kezdődően Magyarország 300 katonával segítette az iraki háborút, és a taszári bázis létrehozását is fontosnak tartotta.

– Nagyra értékelte azt, hogy 2008-ban a magyar kormány katonai vezető szerepet vállalt a Balkánon.

– Kiemelte a magyar kormány teljesítményét a pápai C-17-es szállítóbázis létrehozásában.

Nem folytatom. Úgy tűnik, hogy a lényeg kimaradt az MTI híradásából, talán azért, mert Burton lényegében a korábbi szocialista kormányzat munkáját dicsérte. A Fidesz akkoriban azért lobbizott, hogy a magyar katonák azonnal hagyják el Irakot, most viszont boldogan kiteszik a honlapjukra az iraki hadműveletet dicsérő Burton-nyilatkozatot.

Burton nagyra értékelte Magyarország csatlakozását az IMF-hez is. Itt ugyanarról az IMF-ről van szó, amelytől az elválást a kormány legnagyobb gazdasági eredményének tartja Lázár János.

Nagy szükség lenne egy független hírügynökségre, mert az MTI „hírei” megbízhatatlanok.

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!