rss      tw      fb
Keres

A Roosevelt tér átnevezését nem fogja lenyelni AmerikaEgyre több amerikai hökken meg a Roosevelt tér átnevezésén, nem értik a dolgot. Tarlós főpolgármester számára sem világos az ügy, a felelősséget Pálinkás József akadémiai elnökre hárította mondván, hogy az az akadémikus ötlete volt. A városatyák csak megszavazták a kérést.

Pálinkás úr szerint a névváltásra azért volt szükség, mert Roosevelt amerikai elnök nem hozható történelmi összefüggésbe a térrel. Ez érthetetlen. Bécsben is van Rooseveltplatz, Wiesbadenben (Németországban) is Franklin-D.-Roosevelt-Strasse, és azok sem hozhatóak „történelmi összefüggésbe” az amerikai elnökkel. Nem is beszélve a tucatnyi utcáról, térről és parkról, amely sok évtizede viseli FDR nevét szerte a világon.

William J. vanden Heuvel úr sem érti az átnevezést. Ő a patinás amerikai Roosevelt Intézet elnöke, veterán amerikai diplomata, egykori ENSZ nagykövet. Május elején levelet írt nekem, és aggodalmát fejezte ki az ügy miatt. Azt írta, hogy tájékozódni kíván a budapesti nagykövetségnél, majd azután dönti el, hogy milyen lépés lenne a legmegfelelőbb.

Anna Eleanor Roosevelt Seagraves, Roosevelt elnök 84 éves unokája sem érti a dolgot. Ő levelet írt Tarlós főpolgármesternek, kérte tőle, hogy gondolja újra a döntést.

De hát mi lehet a valódi oka az átnevezésnek? Nyerges András szerint a Hitlerrel szimpatizáló magyar nácik a második világháború óta gyűlölik Rooseveltet, és most a Jobbik nyomására történt meg az átnevezés. Lehetséges lenne, hogy Pálinkás akadémikus az újfasiszták irányvonalát követi a kérdésben? Az átlag amerikai soha nem hallott a Jobbikról, de felháborodik, amikor egy amerikait sérelem ér, és a Roosevelt tér átnevezése Amerika-ellenes aktus a javából. Az Egyesült Államok ellenségeitől elvárható az ilyesmi, de Magyarország állítólag Amerika barátja, sőt NATO-szövetségese. (Persze mostanában ebben is kételkedünk, hiszen a Honvédelmi Minisztérium a fasizmus ellen küzdő második világháborús amerikai repülőgépeket „terrorbombázóknak” nevezte.) Szóval minden logikát nélkülöz az átkeresztelés, és még az amerikai magyarokat is felbőszíti, akik elsősorban amerikaiak, és csak azután magyarok.

A dolog azért is érthetetlen, mert az Orbán-kormány nagy tisztelője Ronald Reagannek, akinek most új szobrot is kívánnak állítani. Reagan példaképe éppenséggel Roosevelt volt, már 1932-ben FDR-re szavazott, és később még kétszer rá voksolt. Beszédeiben gyakran idézte a néhai elnököt, és ha élne, valószínűleg ő tiltakozna leghevesebben az átnevezés ellen. Pálinkás úr javaslata megfejthetetlen azért is, mert az amerikai akadémiai körökben, politikai beállítottságtól függetlenül, a mai napig FDR a legnépszerűbb elnök. Nehéz lesz tudományos kapcsolatokat építenie a jövőben az MTA-nak.

Roosevelt emlékének megsértéséhez a hivatalos amerikai diplomácia eddig jó képet vágott, nem is tehetett mást. Obama elnök hivatalba lépésekor meghirdette, hogy az USA diplomatái a legcsekélyebb mértékben sem avatkozhatnak be más országok belügyeibe. A budapesti nagykövetség „tudomásul vette” az átnevezést, de a látszat ne tévesszen meg senkit. Az Orbán-kormány súlyos árat fog fizetni ezért a diplomáciai sértésért.

A Roosevelt tér átnevezése nem hoz politikai hasznot a magyar kormánynak, viszont súlyos károkat okozhat a magyar-amerikai kapcsolatokban. Azt üzenem Tarlós főpolgármesternek és azoknak a Fidesz-politikusoknak, akik még nem veszítették el teljesen a józan ítélőképességüket, fogadják meg Roosevelt elnök unokájának jóindulatú tanácsát. Vegyék újra napirendre a Roosevelt tér átnevezésének ügyét, és semmisítsék meg a korábbi határozatot. Mert ezt a sértést Amerika nem fogja lenyelni!

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!