rss      tw      fb
Keres

A közéleti szereplő tűréshatáraMostanság, amikor a rendvédelmi dolgozók némi rendetlenségeket csinálnak (amire bizony van egynémely okuk), azt is tervbevették, hogy a miniszterelnök háza előtt szintén tüntetni fognak, mire annak – ilyen célokra létrehozott és fizetett – pretoriánus gárdája lezárta a szóbanforgó utcát, vagy legalábbis, ahogyan mondták, némi elővigyázatossági intézkedéseket tett.

Eszembe jut erről, hogy amikor néhány éve a nemzet elsőszámú közellenségévé rágalmazott szocialista miniszterelnök háza előtt adtak kifejezést fékezhetetlen gyűlöletüknek az akkori tüntetők, s ő szóvá tette, hogy az otthonát és a családját talán mégis illene békén hagyni, az akkori államelnök (az alkotmány és a bazsarózsák őre) azt mondta: egy közéleti szereplőnek ezt is el kell tűrnie.

A mostani elnök nem mond semmi ilyesmit. És én ezt nem is kifogásolom. Sőt az elővigyázatossági intézkedéseket sem. Amit én kifogásolok, az a korábbi, erkölcsbírói pózokban nagy kedvvel tetszelgő köztársasági elnök minden közéleti tűréshatáron túlment cinizmusa. Jusson eszébe azoknak is, akik az ő nyomdokait és ellenszenveit követve még föl is jelentették ezt a volt miniszterelnököt.

(Lendvai L. Ferenc)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!