rss      tw      fb
Keres

Képünk német tükörbenPolitikusaink az utóbbi időben alaposan odamondogattak a magyar fejleményeket értetlenkedve, sőt ellenszenvvel kommentáló nyugat-európai politikusoknak és újságíróknak.

Meg is lett a foganatja. Ha rákeresünk a véleményformáló német hetilap, a Spiegel magyar témájú cikkeire, tízből tíz negatívat találunk. Ha megcsináljuk az ellenpróbát Lengyelországgal és Csehországgal, sokkal  kiegyenlítettebb lesz a kép.

Milyen magyarországi témákkal foglalkozik mostanában a német média? Vörösiszap-katasztrófa, médiatörvény, az új alkotmány, annak is kiemelten a Nemzeti Hitvallás elnevezésű része, politikusaink arroganciája, neonáci megnyilatkozások, gárdisták vonulása, a romák elleni erőszakos cselekedetek. Na és a legújabb, a Hamburg Mannheimer, a nagy német biztosítási cég munkatársai számára szervezett budapesti jutalomkirándulások.

Az már nyilván a kezdődő nyári uborkaszezonnak tudható be, hogy a német média a járványkeltő spanyol uborka mellett ekkora teret szentel Sönke Iwersen, a Handelsblatt újságírója által kirobbantott botránynak. Négy évvel az események megtörténte után tárta fel, hogy 2007 nyarán száz német biztosítási szakember találkozott egy patinás budapesti fürdőben húsz magyar lánnyal, akik mesterségük minden fortélyával  baldachinos ágyakban kényeztették őket. A szolgáltatást a cég úgynevezett „fekete kasszájából” fizették.

A patinás Hamburg Mannheimer azóta az ERGO cégcsoporthoz tartozik, s ennek vezetői szigorúan elhatárolják magukat a régi irányítók motivációs gyakorlatától. A tiltakozás nem sokat ér, a bulvársajtó és a szórakoztató televíziós csatornák nehezen engedik el a témát. Résztvevőket szólaltatnak meg a részletekről, s beszámolójuk alatt mutogatják a festői Duna-partot és a Gellért-fürdő szecessziós stílusú belső tereit.

Némi szociálpszichológiai felkészültséggel jól magyarázható a német sajtó velünk kapcsolatban mostanában eluralkodott távolságtartó, sőt, helyenként  kárörvendő hangvétele. Politikusaink többször is az orruk alá dörgölték a magyar nép mély keresztényi elkötelezettségét és erkölcsösségét a médiatörvény és az új alkotmány kapcsán, sőt, példakövetésre is felszólították őket. Mivel mindeközben neonáci uszításokról, masírozó gárdistákról, cigányok elleni merényletekről szólnak a valódi hírek, lelepleződnek a hivatalos politika hazugságai. A patinás fürdőkben (nem is olyan) olcsó lányokkal euróért készségesen megrendezett vállalati orgiák  pedig végleg nevetségessé teszik a „Mária országa” fedőnevű hivatalos országgiccset.

(Huszár Ágnes)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!