rss      tw      fb
Keres

Demokrata dilemma

A Magyar Demokratikus Charta pénteken kiadott közleménye teljes mértékben összhangban van eddigi tevékenységével. Mindig a demokrácia, az emberi jogok, a szabadságok megőrzése volt a cél, nem önmagában egy politikai párt vagy politikus támogatása. Csak persze egy ideje nem volt komolyan vehető választása a demokratikus elkötelezettségű polgárnak. Ez súlyos tragédiája fiatal köztársaságunknak, különösen, hogy ehhez a választáshoz csipeszt, gumikesztyűt, stb. kellene alkalmazni. E végzetes leszűkülés miatt is kell az LMP-t támogatni, olyan pártként, amely sem a posztkommunizmus terhét, sem az atavisztikus antidemokratikus jobboldal vonásait nem hordozza. A Magyar Demokratikus Charta nyilatkozatát aláírók valószínűleg nem egyformán gondolkodnak erről az új pártról, abban azonban egyetértettek, hogy a Fidesszel szemben az LMP demokratikus, ezért megérdemli a szavazói bizalmat.

A szöveg nem lehet egyszerűbb, azt reméli, hogy a demokráciát fontosnak tartó választók, beleértve az első forduló Fidesz szavazóinak azt a részét is, amely nem akarja teljhatalomhoz juttatni a Fideszt, képes stratégiai szavazásra. Nem a pártoknak, hanem a választóknak szól, miután világossá vált, hogy kölcsönös visszaléptetésről nem lehet szó. (Személyes véleményem szerint ez világosan következik az LMP eddigi politikájából és hosszú távon értelmes stratégia.)

A kétharmados felhatalmazás különös veszélyeket rejt egy olyan párt kezében, amely az eddigi tapasztalatok szerint nem sajátította el a parlamenti demokratikus politizálás alapjait. Meglátjuk. Talán lesz szabadságunk elmondani és kritizálni is. Tudom, hogy ehhez az LMP hiteles és őszinte segítségére számíthatnak a demokraták, és remélem az MSZP is megújult formában helyezkedik el a parlament kicsi demokratikus részében.

Magam ismét az LMP-re szavaznék, ha a két demokratikus párt jelöltje hasonló szinten lenne esélyes, és erre beszélném rá baloldali barátaimat is. És szocialista jelöltre szavaznék, ha reálisan lenne valószínűsége a mandátumszerzésnek. Ennek ellenére az LMP-ben inkább látok jövőt, új értelmet fog adni az ellenzéki politizálásnak, és ebben szüksége lesz egy megújult szocialista szövetségesre. Nagyon jó, hogy a demokratikus oldalon nem egy párt van.

Nemsokára vége lesz a spekulációnak és tesztelhetjük választottjainkat döntéseik, tetteik alapján. A jövő nagy kérdése az lesz, hogy zavar-e majd elég sok embert a szabadság rombolása.

(Fleck Zoltán)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!