rss      tw      fb
Keres

Jogászkodás

Az országgyűlési választások tartalmi (nagyjából, de nem minden ponton a papírformát hozó) eredményének elemzésével – bár különösebb meglepetés nyilván nem lesz – várjuk meg a végeredményt. Ami azonban a technikai lebonyolításban történt, az valóban elképesztő. A jobb-populista párt persze rögtön a jelenlegi kormányzatot okolta, ám rövidesen kiderült, hogy annak apparátusa semmit sem tudott volna tenni a botrány kivédésére. Olyan törvény alapján kell dolgozniuk, amelyet kétharmados többséggel fogadott el az országgyűlés. Vitatkozni azonban ettől függetlenül lehetett róla, csaknem a végtelenségig, mindenesetre legalább negyed órával tovább, mint kellett volna.

Két érdekes mozzanatot mindenképpen látok a dologban. Az egyik, hogy a törvény szépen megmondja, hogy a kampánycsend a szavazás befejezéséig, azaz 19 óráig tart, de arra sajnos nem gondol, hogy mi van, ha ez az „azaz” nem érvényesül. A másik, hogy egyáltalán vitatkozni lehet arról, mi a fontosabb: hogy minden választópolgár nyugodtan szavazni tudjon, vagy az, hogy a pártok a tervezett időben elkezdjenek ünnepelni, a politológusok meg elemezni.

És mint más jogászi csűrés-csavarások esetében is, itt is az a helyzet, hogy meg sem kísérli senki föltárni, ki a tartalmi felelős azért, hogy az átszavazók közvetlenül az urnazárás előtt tömegesen megjelentek. Sokan emlegetik például az egyetemistákat. Ők azonban a lakóhelyükről az egyetemre általában vasárnap este már vissza szoktak térni. Ha most nem tették, annak alighanem nyomós okai voltak. És ezeket a formális jogászkodás nem fogja kideríteni.

(Lendvai L. Ferenc)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!