rss      tw      fb
Keres

A sukorói cilinder


Az ügyészség elszánta magát a nagy bűvészmutatványra: a sukorói cilinderből előhúzta azt a nyulat, amelyet – à la Monty Python – a volt szocialista pártelnök-miniszterelnökre uszíthat. Sokan leírták a közhelyet, de ettől azért igaz: e gyanúsított ügyében az ítélet régen készen van, csak a vádat kellett hozzá még megfogalmazni. Jelenlegi miniszterelnökünk többször kinyilatkoztatta, hogy korábbi elődjének börtönben a helye. Amit pedig ő megjósol, az beteljesedik – mint egyszer már megírtam erről, Vico szerint az ember azt ismeri igazán, amit maga csinál.

Hogy a különféle számbavett lehetőségek közül a vád a sukorói „visszaélés” lesz, nem pedig mondjuk – legalábbis e pillanatban – a 2006-os „rendőrterror”, ezzel eldőlt. Mindenesetre igyekezni kellett: ez az ügy ugyanis egy-két héten belül elévül. Egy ilyen alkalmat pedig nyilván nem lehet kihagyni. Nagy előnye a dolognak, hogy kellőképpen homályos, „ha akarom vemhes, ha akarom nem vemhes” típusú, ahol egy kellőképpen elfogult vagy megfélemlített bíró akár a tényektől való függetlenségét is bizonyíthatja. Márpedig a kormány nagyon kedveli az ilyen típusú bírói függetlenséget, ha másmilyent nem is.

További előny, hogy az ügyben a följelentést egy mai demokratikus parlamenti párt vezetője tette meg, igaz, két évvel ezelőtt, amikor még nem volt az. Akkor még csak azok között a fanatikus környezet- és jogvédők között serénykedett – nem mellesleg a korábbi miniszterelnököt betegesen gyűlölő akkori köztársasági elnök hűséges sameszeként –, akik legfőbb föladatuknak a bazsarózsák minden más szempontnál fontosabb védelmét és az újnyilasok korlátlan demonstrációs és szólásszabadságának biztosítását tartották. Szóval azok között, akiket kellő mennyiségű egészséges cinizmussal megáldott politikusok a „hasznos idióták” kategóriájába sorolnak. Azóta persze sokat változott, és némely parlamenti szereplése határozottan dicséretet érdemel. Odáig azonban még nem jutott el, hogy kinyögje: „Sajnálom.”

(Lendvai L. Ferenc)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!