rss      tw      fb
Keres

A független magyar igazságszolgáltatás döntései (április 13-14) – dokumentum

A független magyar igazságszolgáltatás – a Fidesz elsöprő győzelmével végződő 2010. április11-i választás első fordulóját követően – meghozott döntései:

2010. április 13.
(Origo/MTI)
Tévedett az Országos Választási Bizottság (OVB), amikor elmarasztalta a Fideszt a párt állítólagos választói adatbázisairól szóló hangfelvétel miatt - mondta ki kedden a Legfelsőbb Bíróság (LB). Az ítélet ugyan nem állítja, hogy nem valósulhatott meg jogsértés az adatbázis miatt, de szerinte a rendelkezésre álló rövid idő alatt nem lehetett elegendő bizonyítékot gyűjteni ennek megállapítására.

2010. április 14.
(Galamus/MTI)
Elutasította az ügyészség a Kubatov-videóval kapcsolatos MSZP-s feljelentéseket - tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t. Fazekas Géza hangsúlyozta: nem azt vizsgálták, hogy ki van a felvételen, hanem hogy a feljelentésekben foglaltak alapján megállapítható-e bűncselekmény. Az ügyészség álláspontja szerint a Puch László és Lendvai Ildikó feljelentéseiben foglaltak nem valósítanak meg bűncselekményt - tette hozzá. Fazekas Géza a főügyészségi döntést ismertetve elmondta: a személyes adattal visszaélés úgynevezett eredménybűncselekmény, vagyis jelentős érdeksérelemnek kell hozzá bekövetkeznie. A főügyészség álláspontja szerint erre utaló adat nem merült fel, továbbá a feljelentés sem tartalmaz olyan konkrét adatot, tényt, amely megjelölné, hogy kinek és milyen hátránya keletkezett. Hangsúlyozta: önmagában az érdeksérelem veszélye nem elegendő a bűncselekmény megállapítására.

2010. április 14.
(Galamus/MTI)
Megszüntette a Nemzeti Nyomozó Iroda az UD Zrt. vezetője, Tóth János ellen a haditechnikai termékkel visszaélés gyanúja miatt indított eljárást - tájékoztatta a gyanúsított védője, Futó Barnabás szerdán az MTI-t. Bartha László, az NNI szóvivője az MTI megkeresésére megerősítette: bűncselekmény hiányában megszüntették az eljárást.

2010. április 14.
(Galamus/MTI)
Bűnszervezetben való részvétellel egészítette ki Antal Attila, a BKV korábbi vezérigazgatója, Zelenák Tibor volt főosztályvezető és Mesterházy Ernő, Demszky Gábor főpolgármester tanácsadója gyanúsítását a rendőrség - erősítette meg a BRFK szerdán az MTI-nek a hirado.hu értesülését. A BRFK az MTI megkeresésére küldött válaszában emlékeztetett: A. Attilával, M. Ernővel és Z. Tiborral szemben hűtlen kezelés bűntett elkövetése megalapozott gyanúja miatt folyik büntetőeljárás. "Az eljárásban fokozott ügyészi felügyeletet gyakorló Fővárosi Főügyészséggel szakmai egyetértésben, a gyanúsításban szerepel a bűnszervezetben való részvétel minősítő körülménye" - tartalmazza a rendőrségi válasz.

2010. április 14.
(Galamus/MTI)
Börtönbüntetésre - egy év nyolc hónap szabadságvesztésre - ítélte első fokon a kaposvári bíróság szerdán azt a kaposvári férfit, aki egy szórólapot osztó fideszes pártaktivistára, egy helyi önkormányzati képviselőre támadt. Az ítélet nem jogerős.

És amiben kíváncsian várjuk a fejleményeket:

2010. április 13.
(Galamus/MTI)
Nemtelen, alaptalan és személye elleni támadásnak nevezte Bencze József országos rendőrfőkapitány az ellene, valamint Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány ellen tett feljelentéseket, amelyeket az elmúlt időszak nagy rendőrségi nyomozásaival hozott összefüggésbe. "Nagyon furcsállom és összeesküvés-elmélet nélkül merem azt mondani, hogy pontosan a választások előtt néhány nappal egyszerre szinte szőnyegbombázásként, össztűzként a rendőrség elsőszámú vezetőit veszi valaki, vagy valakik ilyen módon górcső alá és próbálják meg ellehetetleníteni és lejáratni" - mondta a rendőrfőkapitány.

(Bíró D. Péter)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!