rss      tw      fb
Keres

A Roosevelt tér átnevezése az amerikai magyarok arculcsapásaHuhogó János aláírással a Konzervatórium cikket közölt, amely szerint Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke nem egészen érti, hogy mi történik körülötte a világban. Én is úgy vélem, hogy az MTA egy Pálinkásnál szélesebb nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező elnököt érdemelne, olyat, aki nem javasolta volna a Roosevelt tér átnevezését sem, amit a Fővárosi Közgyűlés már jóvá is hagyott. Huhogó nem udvariaskodik, az Akadémia elnökéről azt írja, hogy az átnevezési „ostobaságot a szeretett Magyar Tudós Társaság elölülője javasolta”.

Az Egyesült Államok 2000-ik évi népszámlálásán 900 ezren jelölték felmenőiket magyar származásúnak az első helyen, és 500 ezren a második helyen. A statisztika szerint 1,4 millió amerikainak vannak magyar felmenői. Gyakran harmad- és negyedgenerációs magyarokról van itt szó, olyanokról, akik sosem beszéltek magyarul, és semmi közük sincs Magyarországhoz. (Talán tizedük beszéli valamennyire nyelvünket.) Az amerikai magyarok többsége Roosevelt elnökre szavazott 1932-ben, és később kétszer is újraválasztotta őt. Szinte minden amerikai-magyar családban van olyan rokon, aki az amerikai hadseregben harcolt a fasizmus ellen, sok magyar származású pap szolgált tábori lelkészként, és még a frissen Amerikába vándorolt Bartók Béla fia, Péter is a hadseregben szolgált. Azok, akik látogatják az amerikai katonai temetőket, gyakran meglepődnek azon, milyen gyakoriak a magyar hangzású nevek a mártírok síremlékein. 1941-ben az Amerikai Magyarok Szövetsége hűségéről biztosította Roosevelt elnököt, éppen akkor, amikor az irracionális Horthy-rezsim hadat üzent az Egyesült Államoknak. Habár Magyarország Amerika ellensége volt, a Roosevelt-adminisztráció emberségesen bánt a magyar származásúakkal. Míg az olasz, a német és főleg a japán amerikaiak százezreit táborokba deportálták, egyetlen amerikai magyar internálására sem került sor.

FDR-t Amerikában hősként tartják számon. Párizsban metróállomást és sugárutat neveztek el róla, szobra van Londonban, emlékműve Oslóban, utcát neveztek el róla Belgrádban, Prágában és városok százaiban szerte a világon. Roosevelt tér van Zágrábban, Sao Paolóban, Roosevelt Park Dél-Afrikában. Sehol a világon nem merült fel az, hogy eltávolítsák a néhai elnök nevét. Egyetlen kivétel van, Budapest!

A névváltozás 2011. május 5-én lépne életbe. A budapesti amerikai nagykövetséggel nem egyeztettek, csupán közölték a névváltozás tényét, és azt, hogy a jövőben esetleg egy másik közterületet fognak elnevezni Rooseveltről.

Ezen sorok íróját megdöbbentette az is, hogy olyan magyar politikusok, akik az Egyesült Államok polgárai is, vagy akiknek családja él az Egyesült Államokban, nem emelték fel szavukat az ügyben. Horváth János fideszes honatya egykoron Amerikába menekült, sőt kísérletet is tett arra, hogy ott képviselő legyen, de most a Roosevelt-ügyben hallgat. Furcsa módon hálálja meg az Egyesült Államok nagylelkűségét. Szapáry György washingtoni nagykövet, akinek a gyerekei és az unokái is amerikaiak, szintén csendben van. Schmitt Pál is nehezen fogja megmagyarázni amerikai unokáinak – akik a Grace és Gregory nevekre hallgatnak –, hogy az a Roosevelt elnök, akiről azt tanítják az iskolában, hogy amerikai hős, még teret sem érdemel Budapesten.

Javasolom a Főváros Közgyűlésének, hogy újra tűzze napirendre az ügyet, és vonja vissza korábbi határozatát. Adja vissza a térnek Roosevelt elnök nevét!

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!