rss      tw      fb
Keres

Harcias védekezésMartonyi János külügyminiszter interjút adott Thomas Schmidnek, a Die Welt főszerkesztőjének. Az interjúban a szerkesztő a külügyminisztert a magyar alkotmány praeambulumának, valamint az ország miniszterelnökének stílusáról kérdezi. Kérdéseiből kiderül, nem találja rokonszenvesnek ezt a stílust. Martonyi „felveszi a harcot” az újságíróval.

Harcmodora jól elemezhető a közismert kommunikációkutató, Alan Partington által  kidolgozott tipológia alapján.

Amikor Schmid azt kérdezi, nem túl „harcias” kifejezés-e az Orbán Viktor által használt „nemzeti forradalom”, Martonyi elutasítja a kérdező értékelését, és azt mondja, hogy a forradalom más is lehet, mint ahogy azt Marx elképzelte. Ezt a fajta választ Partington  „a kérdező  provokálásának” nevezi. Ez a megfogalmazás azt sugallja, hogy Schmid csak a marxista forradalomdefiníciót ismeri, egyszerűen szólva maga is marxista. Ami egy mértéktartóan konzervatív lap főszerkesztőjéről szólva nem túlságosan udvarias feltételezés.

Amikor Schmid a miniszterelnök „konfrontatív” stílusát említi, Martonyi úgy válaszol, hogy „kérdezze valamennyi szomszédos ország miniszterelnökét, mindegyik a legjobban és legharmonikusabban működik együtt Orbán Viktorral”.A kérdés máshoz címzését Partington kioktatónak nevezi. Ez ugyanis elvitatja a kérdező jogát az önálló véleményalkotástól, tájékozatlannak tünteti fel.

Végül Martonyi  kijelenti: „a politikusok mindenütt kénytelenek olyan nyelvet használni, amelyet megért a nép”. Ebből úgy tűnik, elfogadja a szerkesztő értékelését, a felelőst viszont másban jelöli meg. Bennünk, a népben. Mi csak a konfrontatív nyelvet, stílust értjük, ezért használja a miniszterelnök ezt.

Schmid szóvá teszi, hogy Orbán Viktor „rendkívül nacionalista hangot üt meg”. Martonyi ezt visszautasítja: „Nekem egyáltalán nem ez a benyomásom”. Hozzáteszi viszont, hogy nálunk „a nemzetállami eszme ma erősebb és élőbb, mint húsz-harminc éve volt. Ez pedig kifejeződik a nyelvezetben is”.

Összefoglalva: a miniszterelnök nem nacionalista és konfrontatív stílusú, mi vagyunk azok. Ő pedig azon a nyelven beszél velünk, amelyet megértünk. Csak, sajnos, mások is hallják.

(Huszár Ágnes)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!