rss      tw      fb
Keres

Dawkins keményen fogalmaz

Mint a Galamusban már hírt adtunk róla, a papi pedofília eseteinek eltussolása miatt Richard Dawkins megpróbálja bíróság elé állíttatni a pápát. További információk a The Guardianből és a Washington Postból:

A The Guardian című brit napilap szerint Richard Dawkins, a nemzetközi hírű etológus, biológus és író, az Oxfordi Egyetem tanszékvezető professzora, illetve társai anyagilag támogatják azokat a törekvéseket, amelyek XVI. Benedek bíróság elé állításának jogi lehetőségeit vizsgálják. Dawkinsék szerint a pápát a szexuális visszaélések egyházon belüli eltussolásában játszott szerepéért emberiség elleni bűncselekmény vádjával kell őrizetbe venni, amikor szeptemberben látogatást tesz Nagy-Britanniában.

Vatikáni források szerint a pápa büntetőeljárási mentességet élvez, lévén hogy államfő is egyben. Dawkinsék, illetve jogi szakértőik szerint azonban mivel Vatikán állam nem teljeskörű ENSZ-tagsággal rendelkezik (csak állandó megfigyelő), a pápára nem vonatkozik ez az elv. A Vatikán szakértői ezt cáfolva azonban kitartanak amellett, hogy a pápa ugyanazokat az államfői kiváltságokat élvezi a nemzetközi jog szerint, mint bármely más állam vezetője.

A The Guardian által megszólaltatott Mark Stephens ügyész, Dawkinsék szakértője szerint több lehetőség is van a pápa elleni eljárás megindítására. Egyrészt elfogatóparancs kiadását kérvényezhetik a nemzetközi büntetőbíróságnál, vagy az állami ügyészség indítványa, illetve magánindítvány alapján perelhetik ugyanitt (ehhez legalább egy sértett panasztétele szükséges), de magánszemély polgári úton is indítványozhat eljárást az ügyben.

Stephens elmondta azt is, hogy a közelmúltban hét vagyonos, az egyházat támogató magánszemély is megkereste őt, mert felháborodtak azon, hogy pénzüket az egyház a visszaélések eltussolására, az áldozatok elhallgattatására használta fel. Az ügyész szerint ezek a személyek a pápa potenciáliás felperesei lehetnek.

Dawkins egyébként meglehetősen kérlelhetetlenül fogalmazott a pápa felelősségéről a Washington Postban megjelent cikkében: „firnyákos vén csuhás gazembernek” nevezte az egyházfőt, akinek „az első ösztönös reakciója, mikor rajtakap egy papot letolt nadrággal az, hogy eltussolja a botrányt és hallgatásra kárhoztassa a fiatal áldozatokat”. Dawkins hozzáteszi azt is, hogy noha a világi államoknak azonnal őrizetbe kellene venniük Benedeket, mihelyt kiteszi a lábát a Vatikánból, sajnos mindannyian tudjuk, hogy vallásoskodó frászban lévő kormányaink túl gyávák ezt megtenni.”

(Galamus-csoport)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!