rss      tw      fb
Keres

Az alkotmány tisztelete


Orbán Viktor beszédet mond Martonyi János, Jeszenszky Géza és Csaba László könyvének bemutatóján a Gellért Szálló Gobelin-termében - MTI Fotó: Kollányi Péter

A jobboldal vezére, miután igyekezett eloszlatni a választók félelmeit az alkotmányos berendezkedés várható átírására vonatkozóan, kijelentette, hogy nem tiszteli az alkotmányt. Ezt persze a nem kevés elvakult hívét és az alkotmányos berendezkedést tehernek gondoló párt vezetőit kivéve mindenki tudta eddig is. Orbán Viktor nem szereti a magyar köztársaság alkotmányát, mert nem olyannak írja le az országot, amilyennek ő szeretné látni. A rendszerváltás alkotmánya a demokratikus jogállam, a köztársaság, a tolerancia és az egyéni jogok értékein alapul, az alkotmányozó ilyennek szerette volna képzelni az országot is. Ha a politikai osztály és az állam intézményei is ezek szerint működnének, mondhatnánk, hogy van esély az érvényesülő alkotmányra, amelynek lehetne társadalomalakító szerepe. A jobboldali politikai vezetőnek nem tetszik a rendszerváltás alkotmánya, más értékekkel helyettesítené. Hatalomra kerülése előtt nem fog erről konkrétumokat elárulni. De elég is jelenleg annyit tudnunk, hogy számára a köztársaság és a parlamentarizmus üres technika, nincs mit benne tisztelni. Ennek megfelelően fog cselekedni. Csakhogy hatályos alkotmányunk értékei a modern jogállamok értékei, az ezekhez való viszony egyszerűen és egyértelműen meghatározza, hogy valaki demokrata-e avagy nem.

Az alkotmánynak éppen a konkrét megoldásait, intézményeit lehet vitatni, értékeit csak a jogállamon kívülre eső szándékok esetében.