rss      tw      fb
Keres

A politika színpada és a történelem süllyesztőjeA közvéleménykutatások a kormány és a kormánypártok folyamatos népszerűségvesztését mutatják. Ami nemcsak önmagában véve, hanem méginkább azért örvendetes, mert azt mutatja: az embereket akkor sem lehet a végsőkig hülyíteni, ha egyébként nem szívesen ismerik be a tévedésüket. Viszont ugyanezen adatok szerint az ellenzéki, így a demokratikus ellenzéki pártok népszerűsége inkább stagnál, nemigen emelkedik.

Ami nem csoda. A szocialista pártot jóformán csak a tehetetlenségi nyomaték viszi előre, és ha időnként megpróbálkozik valamivel, az leginkább a mai kormánypárt korábbi – ellenzéki – demagógiájára emlékeztet. Az alternatív párt ugyan folyamatosan javít a teljesítményén (ez különösen az alkotmányozási folyamattal kapcsolatban mutatkozott meg), de még sokat kell tanulnia a német zöldektől, hogy ugyanolyan kormányképes legyen, mint azok.

Ugyanakkor vannak újabb kezdeményezések is. Itt van először is a sajtószabadság-tüntetéseket szervező Facebook-csoport, amely – úgy tűnik – egyre határozottabb politikai kontúrokat kezd fölmutatni. Időnként hírek érkeznek arról, hogy az utolsó demokratikus miniszterelnök körül, korábbi kormányzati tényezőkkel, létrejött és dolgozik egy agytröszt. Talán figyeljenek a mai ellenzéki szereplők a politika színpadán, ha némelyiküknek mégoly elkötelezett híveiként vagyunk is számontartva: amennyiben elszalasztják az utolsó lehetőségüket, valahol ezen a színpadon nehogy megnyíljon számukra a történelem süllyesztője.

(Lendvai L. Ferenc)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!