rss      tw      fb
Keres

Lelövöd, mint egy cigánytLévai Júlia minapi „aprójában” miniszterelnökünk alig burkoltan rasszista okfejtéséről beszélt, hogy ugyanis Orbán, bár maga hajlana a gyermekek utáni szavazati jog bevezetésére, „hagyta magát meggyőzni” (ez is micsoda hazugság, nemde?) a „magyarok véleményétől” arról, hogy ez nem jó ötlet, hiszen a cigányok így esetleg saját arányuknál több szavazatot kapnának. Nem így mondta, de ez a lényege.

Hasonló gondolatmenetre épül az alkotmányba beemelt „ön- és tulajdonvédelmi joghoz” kapcsolódó fegyverliberalizációs elképzelés. Ha a kettőt egymás mellé tesszük, nemcsak a kesznyéteni gazda példáját fogják tömegesen követni (emlékszünk: 220 volttal védte uborkáit a tolvajoktól, és az egyik tolvaj meg is halt a lopási kísérlet során), hanem fegyvert tart majd boldog és boldogtalan, és használni is fogja. Biztos lesz, aki családi viszály hathatós elintézését öltözteti majd „jogos önvédelembe”; lesz olyan is, amikor meggondolatlan ifjak fogják szóváltás elintézésére használni a liberálisan szerzett fegyvert, de legtöbben azok lesznek, akik lopási kísérletet, rablási szándékot büntetnek majd fegyverhasználattal – és ügyvéd meg bíróság legyen a talpán, aki kihámozza az igazságot.

És lesz önvédelem is: valaki megtámad majd valakit, és a megtámadott a védekezés hevében agyon fogja lőni támadóját. Nem lesz büntethető. Akkor sem, ha nem volt támadás, és akkor sem, ha ügyesen kiprovokálta.

Miért is gondolom, hogy az egész mögött a cigány lakosság elleni közhangulat van meglovagolva? Miért is hiszem, hogy van ebben némi biztatás: védd meg magad és tulajdonod a cigánytól, akár úgy is, hogy lelövöd, mint egy cigányt?

(Csáki Judit)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!