rss      tw      fb
Keres

2002. január 18. – Mégsem szünetel a Heti Hetes

8 éve, ezen a napon…

…az RTL Klub vezetése felülbírálta korábbi döntését, és bejelentette: nem szünetelteti a Heti Hetes című műsort az országgyűlési választások előtti hetekben.

A műsor csak a kampánycsend idején, április 6-án és 20-án nem kerül adásba – közölte Kolosi Péter. A programigazgató elmondta: figyelemmel kísérték a műsor szüneteltetésről szóló döntés után a sajtóban megjelent nyilatkozatokat és nézői véleményeket. Azonban nem akartak ezekre alapozva döntést hozni. Ezért kértek fel egy független közvéleménykutató céget: az RTL Klub megrendelésére a Tárki reprezentatív vizsgálatot készített. Eszerint a magyar lakosság több mint fele, 59 százaléka hallott a Heti Hetes szüneteltetéséről, és a megkérdezettek 84 százaléka nem helyeselte.

Korábban:

2002. január 12.
Szünetel a Heti Hetes

Az RTL Klub másfél hónapra leveszi műsoráról a Heti Hetest: március 9. és április 20. között nem sugározzák az egyébként szombat esténként látható programot. Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója az okokról kifejtette: a szatirikus kabaréműsor szereplői a magyar kulturális élet és humor jelentős személyiségei, akiket nem kívánnak abban korlátozni, hogy mit mondanak. Emellett szeretnék elkerülni még a látszatát is annak, hogy a nézőket bármely irányba befolyásolják az országgyűlési választások előtt. Kolosi hozzátette: a kampánycsend miatt a választások hétvégéjén, így április 7-én és 21-én törvény is tiltaná a műsor sugárzását.
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) kedden ajánlást közölt a magyarországi elektronikus médiumok számára az országgyűlési választásokkal kapcsolatban. Ebben többek között úgy fogalmaznak: komikus, humoros műsorszámokban a parlamenti közvetítés, politikai szereplőkkel készített interjúrészletek bemutatása nem ajánlott, valamint kerülni kell a politikai viccek egyoldalúságát. Kolosi Péter hangsúlyozta: az RTL Klub vezetősége a Heti Hetessel kapcsolatos döntését még az ORTT ajánlásának közzététele előtt meghozta. A programigazgató hozzátette: a Heti Hetes nem licenc alapján készül, így az RTL Klub saját hatáskörben dönthet. Berlini tudósítónk a német RTL csatorna producerétől megtudta, hogy az ott 7 nap - 7 fej címmel futó műsort a német választási kampány időszaka alatt nem szüneteltetik.

Még korábban:

2002. január 7.
Miről szól a Heti Hetes?
Tóth Gy. László (részletek)

„A balliberális médiumokban tevékenykedők nagy része teljesen értelmetlennek – sokuk egyenesen őrültségnek – tartja a médiaegyensúly követelését… További ellenérv, hogy a spontánul kialakult viszonyok megváltoztatására senki(k)nek nincs sem erkölcsi, sem jogi alapja.”

„Anélkül, hogy e kérdéskörben állást foglalnánk, nézzük, mi hangzott el az RTL Klub Heti Hetes című műsorában 2001. november 24-én. A műsorban összesen 16 hír, illetve esemény került kommentálásra. Ebből kilenc (56 százalék) eleve olyan hír volt, ami után logikailag csak a kormánypártokhoz tartozók, vagy maga a kormány kerülhetett terítékre. Szexuális orientáltságú volt három kérdés (19 százalék), míg a maradék négy téma (25 százalék) a kis színes vagy a blődli kategóriájába tartozott.”

„Már a műsor elején (véletlenül?) előkerült a ’kavicsbányaügy’, majd folytatódott a teljesen torz társadalomkép felvázolása. Ha valahol könyvtár épül, annak az az oka, hogy fideszes a polgármester. Az ellenzéki politikusokat a kormánypártiak nem hagyják szóhoz jutni, kiüldözik őket az egyetemekről. Friderikusz Sándor szerint a kormány három évig azt hitte, hogy nincs szüksége a vállalkozókra, a munkaadókra és a munkavállalókra. Farkasházy Tivadar túl változatosnak tartja „Viktor nacionáléját”, azt sugalmazva ezzel, hogy a miniszterelnök lényegében elvtelen. Természetesen szó esett Grespik Lászlóról is. Aztán következett a Defend Security Vagyonvédelmi Kft. Itt ismét Hernádi Judit tett ki magáért, aki meseszerű elemeket használva beszélt összevissza hosszú percekig. A konzervtaps mindenesetre nem maradt el. Schlecht Csaba ügyének tárgyalásakor Friderikusz Sándor kíváncsisága rendkívüli méreteket öltött. Kövér Szilárd nevét meghallva rögtön rákérdezett: „…nem a Kövér Laci testvére?” Előkerült a legújabb gumicsont, az Andrássy út 60. szám alatt hamarosan megnyíló terrormúzeum ügye is. Az urak kategorikusan közölték, hogy ez nem demagógia, majd gondosan kiszámolták, hogy a múzeum kialakítására szánt összegből hány lélegeztetőgépet lehetett volna venni…”

„Az elhangzottak alapján a résztvevők egyértelműen a posztkommunista–szocialista baloldallal és a balliberálisokkal szimpatizálnak. Pártpreferenciákra lefordítva ez azt jelenti, hogy a Heti Hetes szereplői egyértelműen az MSZP-hez és az SZDSZ-hez vonzódnak. Az általunk vizsgált műsorban az Orbán-kormánnyal kapcsolatban csak és kizárólag negatívumok fogalmazódtak meg, míg az ellenzéki személyiségek vagy pártok vagy sehogy, vagy kizárólag pozitív szövegkörnyezetben fordultak elő. A műsor készítői és résztvevői még a látszat szintjén sem óhajtottak méltányosnak, elfogulatlannak, kritikusnak vagy tárgyilagosnak látszani… A Heti Hetes általunk vizsgált adása nem volt más, mint egy kabaréműfajba bújtatott, ötlettelen, erőltetett, személyeskedő és mesterkélt baloldali politikai propagandaműsor.”

„Hogy az RTL Klub tulajdonosai tudnak-e minderről, s ez a végeredmény megfelel-e az elvárásaiknak – nos, erről nincsenek információink.”

2002. január 2.
Éjfélkor
Pilhál György (részletek)

„Persze a televízió is be-behozta a karácsonyfa mellé a nagyvilág mocskát – elég volt egy téves mozdulat a távkapcsolón, máris itt lihegett valamelyik penetráns csatorna gagyisztárja a maga obszcén ’poénjaival’, polgárpukkasztó trágárságaival, szegfűszagú politikai ’humorával’. Heti hetesék ezúttal – az alkalomhoz illően – csokornyakkendősen szidták Grespik Lászlót és a kormányt, meg mindent, ami nemzeti és magyar. Néztem a hét szánalmas embert, de már nem is sajnáltam őket, mint valamikor. Csak a gyomrom forgott.
Később, valamikor éjfél előtt az államfő beszélt a magyarsághoz (de ez már egy másik csatorna volt, egy magyar). Hazáról, hitről és összetartozásról szólt, magyar zászló volt mögötte.”

2001. december 21.
ORTT Panaszbizottság: vezet a Pannon Rádió
Etikai okok miatt elmaradt a sajtótájékoztató

„Idén az ORTT panaszbizottságához csaknem háromszáz beadvány érkezett, és kevesebb mint tizedüknek adott helyt a testület.”

„A számok tanúsága szerint idén 260 körül lesz a panaszok száma, ebből közel 70 októbertől kezdődően érkezik. Ennek körülbelül tizedét a soros elnök - általában a beadvány hiányossága miatt - elutasította… Az indítványozók háromnegyede nézőktől, hallgatóktól érkezik, pártok soraiból csupán ennek tizedében élnek ezzel a joggal.

A kezdeményezések kevesebb mint tizedében hoz elmarasztaló határozatot a bizottság. A hallgatottsági-nézettségi arányokat figyelembe véve feltűnő, hogy az október 1-je és december 13-a között benyújtott 64 panaszból három a Pannon Rádió ellen érkezett, a nagyságrenddel több embert elérő Magyar Rádió politikailag kényesnek tekintett műsorai ellen alig több, a Beszéljük meg! és a 16 óra adása nyomán egyaránt két kifogás támadt, szintén elmarasztalás nélkül. Ehhez hasonlóan a csekély nézettségű Magyar ATV Sajtóklubja jóval többek panaszát eredményezte, mint a milliós nézőszámú Heti hetes az RTL-en.”

A szüneteltetésről szóló döntés után:

2002. január 15.
A nézők visszahozhatják a Heti hetest

„Az RTL Klub felülvizsgálhatja azt a múlt heti döntését, miszerint március 9-étől a választások utánig felfüggeszti a Heti hetes című műsor készítését. Kolosi Péter programigazgató azt mondta a Magyar Hírlapnak, hogy a csatorna határozatát egyvalakik befolyásolhatják, a nézők. ’Semmilyen döntésünket nem tartjuk kőbe vésettnek’ - jelentette ki a programigazgató.”

„Kérdésünkre, ha visszatér a Heti hetes, előfordulhat-e, hogy csak "színes hírek" kerülnek adásba, és mellőzik az aktuálpolitikát, Kolosi Péter úgy reagált: ’Ha a Heti hetes van, akkor az úgy van, ahogy eddig, vagy nincs. A csatorna vezetői közül senkinek nem jutott eszébe olyan műsort készíteni, amelyből száműzik a politikát. Erkölcsileg sem áll módunkban a műsor résztvevőinek mondandóját, véleményét befolyásolni’.”

„Farkasházy Tivadar reméli, hogy a nézők visszavihetik a képernyőre a Heti hetest. Kérdésünkre, hogy - ha nem szerepelhetnek az RTL Klubon - elképzelhető-e egy országos Heti hetes-turné, azt válaszolta: ’Orbán Viktort idézem, semmi sem kizárt. Bár én valamikor bohócnak szerződtem, mégis úgy kellene színpadra állnom, hogy sztárügyvédek kísérnek. Ha lesz, ha nem lesz tévés Heti hetes, én sokat fogok utazni, mert Eötvös bohócot is szeretném emlegetni, van mááásik.’

Gálvölgyi János úgy látja, ha visszakerülhetnek a képernyőre, avkkor a korábbi döntés elhamarkodott volt, s nem tudja, lehet-e meg nem történtté tenni. ’És mi van a döntésben megfogalmazott aggályokkal? - teszi fel a kérdést Gálvölgyi, aki az országos turnéról úgy vélekedik, ha egyeztethető a színházzal, nincs kizárva, hogy érdemes egy ilyen kísérletbe belevágni. De azt tudni kell, a Heti hetes mint műsor az RTL Klub tulajdona.
Kern András örülne, ha a műsor visszatérne. A színművész azt mondja, okos gondolat volt az RTL Klub részéről, hogy a választások idején ne legyen esetleg egyoldalú a humorizálás, de a héthetes pauzát nem tartotta indokoltnak. Hozzátette, ő igazából vendég a csapatban, s így mint néző is mondja, hogy neki hiányozna, ha a Heti hetes nem lenne.”

„A Heti hetest minden szombaton átlagosan 2,2 millió ember nézi.”

2002. január 16.
Gyávák klubja
Népszabadság, Krausz Barnabás (részletek)

„Bizarr döntést hozott az RTL Klub a napokban. A csatorna közzétette, hogy március elejétől másfél hónapon át nem sugározza a Heti Hetes című műsort. Az RTL Klub történetében minden bizonnyal páratlanul gyámoltalan elhatározásra jutottak a televíziós társaság magyar vezetői. Döntésük nyomán szomorúság, apátia és valami különös szervilitás kullog. Az RTL Klub mindannyiunknak üzen: vigyázzatok, húzzátok be a nyakatokat, hajtsátok le a fejeteket, váljatok észrevétlenekké - ebből nem lehet semmi baj. Élj veszélytelenül! - szól az RTL Klub kispolgári üzenete.”

Tartsuk a szánkat, és akkor biztosabban tudunk számolni a jövővel. Színtiszta gyávaságból gyúrt mondat. Hozzákeverve némi kényelmesség és egy kis cinizmus is. Én csak azt nem tudom, hogy miként lehet hiteles gondolatokat közvetíteni a kurázsi ilyen látványos feladása után. Az RTL Klubnak a választások lezajlása után talán nem lesz gondja a hatalommal, de biztos vagyok benne, hogy sok gondja lesz velünk, nézőkkel. A Heti Hetes túlbuzgó felfüggesztése után ez a televízió a meghunyászkodók tévéje lesz. Azoké, akik alázatos mosollyal gyakorolnak öncenzúrát abban a reményben, hogy hőstettükért a hatalom majd pajkosan barackot nyom a fejükre.”

„Ráadásul az RTL Klub döntésében van valami mosolyogtató félreértés is. Mintha a Heti Hetes legalábbis az ország élő lelkiismerete lenne, a bátor szókimondás forradalmi műsora. Ez egyáltalán nincs így. A Heti Hetes hol jobban, hol rosszabbul sikerülő szórakoztató műsor, erősen kifáradóban. A műsor bátorsága viszonylagos, szereplőinek nagyobbik része csak mórikál, de semmi pénzért nem vinné a bőrét a vásárra. A Heti Hetes csak játszik a kurázsival. Egy tisztázatlan életet élő ország persze ezt érdemli, pontosabban nem futja többre nekünk. Nyíltságból, őszinteségből és radikalizmusból ennyink van. Ezen a ponton idézzenek fel egy gesztust, mondjuk Havas Henriktől, vagy ismételjenek el egyet Verebes István félúton visszaforduló, jovialitásba burkolózó mondataiból. A Heti Hetes valójában ártalmatlan műsor, de legalább tónusában elüt az általános hülyeségtől, illetve a közszolgálati televízió nyílt törleszkedésétől. Az RTL Klub kéztördelő igyekvése riasztó. Egyrészt súlyos önértékelési zavarokról beszél, másrészt pedig nyilvánosság előtti, példamutató beszariságról. Egy televízió, az információ és a nyílt beszéd felkent harcosa mindannyiunk szeme láttára meghunyászkodásra int bennünket. Legyünk gyávák!”

2002. január 18.
Hibernált Heti Hetes
Magyar Nemzet, Ugró Miklós (részletek)

„Az RTL nem akarja befolyásolni a tavaszi választások végeredményét, ezért másfél hónapig szünetelteti a Heti Hetes című műsorát. Jó húzás volt, mert ennél jobban semmiképpen nem befolyásolhatta volna.
Tudom, itt a mi oldalunkon utálni illik a Heti Hetest, amely valóban elfogult és politikailag egyoldalú műsor, de nem is lehet más. Tárgyilagos, politikailag kiegyensúlyozott humor nincs, bár próbálkoznak ilyesmit előállítani, de azon nem lehet nevetni.”

„A baj az, amikor nincs poén, csak utálkozó, lenéző, fitymáló minősítgetések, s ebbe a hibába a Heti Hetes nagyágyúi gyakran beleesnek. Olykor elkapják a fonalat, és egészen szórakoztató perceket szereznek, máskor fogcsikorgatva erőlködnek, hogy kicsiholjanak magukból valami szellemet, de csak nívótlan, nem egyszer alpári szellemeskedésre futja erejükből. Ez főleg olyankor fordul elő, amikor álhíreket, nyilvánvaló hazugságokat akarnak kommentálni, ilyen helyzetekben besül a tudományuk. Miért erőlködnek mégis?

Mert az agitáció, a propaganda megelőz mindenféle értéket, ízlést, szórakoztatást. A kormányt lejárató manipulált információk lebegtetése fontosabb mindennél. A műsort erre a célra találták ki, a ’nagyágyúkat’ erre szerződtették, a rendszeres nézők többsége ezt várja, erre rendezkedett be. Pontosan ezért a Heti Hetesnek az égvilágon semmi hatása nem lett volna a választások végkimenetelére. A törzsközönség amúgy is ott van, oda szavaz, akinek mondjuk Hernádi Judit egy szellemi potentát, az nem voksol keresztény, konzervatív, nemzeti elkötelezettségű pártra. A Heti Hetesnek a kampányban nem lett volna semmi szerepe, súlya, mozgósító ereje. A műsor szüneteltetésének viszont lehet. Az RTL Klub látszólag visszafogott, kiegyensúlyozottságra törekvő döntése lehetőséget adott mindenféle ’független értelmiséginek’, hogy cenzúráról, hatalmi erőszakról, a sajtószabadság megtiprásáról, a kormány rettegéseiről nyilatkozzon. Ezek az ostobaságok hatással lehetnek a bizonytalan, vacilláló, tétova emberekre, akik elhiszik, hogy sérült a demokrácia, a hatalmi önkény erőszakot követett el az alapvető szabadságjogokon.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!