rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 5. rész (alkotmányjavaslatok: felszólalások)

MTI 2011. március 24., csütörtök 15:27

A kormánypárti képviselők azt hangsúlyozták, hogy büszkék a benyújtott javaslatra. A jobbikos Novák Előd és a fideszes Wittner Mária szópárbajba keveredtek a szöveg állítólagos helyesírási hibái kapcsán. Vitájukban Horn Gyula volt miniszterelnök is szóba került.

Kormánypárti képviselők büszkék alkotmányjavaslatukra

A vita során több kormánypárti képviselő, köztük a fideszes Braun Márton és Vinnai Győző és a kereszténydemokrata Nagy Andor is úgy fogalmazott, büszkének érzik magukat, amiért néhány hét múlva megszavazhatják az ország új alaptörvényét.

Nagy Andor cáfolta, hogy a Fidesz-KDNP javaslata "pártalkotmány" lenne. A politikus szerint a kormánypártok előterjesztése ezzel szemben előrelépést jelent egyebek mellett a magzatok életének védelme, valamint az egészséges munkafeltételek garantálása területén is.

A fideszes Heintz Tamás ezt követően azt emelte ki, hogy a következő alkotmány rögzíti: mindenkinek joga és kötelessége egészségének megőrzése.

Kocsis Máté felszólalásában a honvédelem ügyének fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta a z új alaptörvény a honvédelem típusait is meghatározza, amelynek részletezését azonban a sarkalatos törvényekre bízza.

Jobbik: oktrojált alkotmányt készít a hatalom

A jobbikos Baráth Zsolt oktrojált, vagyis a központi hatalom által kikényszerített alkotmányoznak nevezte a kormánypártok eljárását, amely így szerinte nem is a nép, hanem a hatalom érdekeit szolgálja majd.

Az ellenzéki képviselő egyebek mellett kifogásolta, hogy a kormánypártok javaslatából kimaradt a szabadon választott munka utáni bérhez és fizetéshez való jog.


Baka: nem elég hangsúlyos az igazságszolgáltatás a Fidesz-KDNP alkotmányjavaslatában

A Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke szerint nem elég hangsúlyos az igazságszolgáltatási hatalmi ág szerepe és funkciója a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatában.

Baka András a vitában azt mondta: az a megfogalmazás, amely szerint "a bíróságok igazságszolgáltatási tevékenységet látnak el", nem igazán fejezi ki "a dolog lényegét", azt, hogy bár jogvitákat más szervek is eldönthetnek - például közjegyzők, választott bíróságok "vagy akár a falu bölcse" -, az igazságszolgáltatás mint az állam rendjét és stabilitását adó állami tevékenység kizárólag a bíróság feladata.

Az LB elnöke szólt arról is, nem tartja megalapozottnak azokat a híreszteléseket, amelyek szerint az Országgyűlés a bírósági igazgatást valamiféle miniszteriális igazgatássá kívánná átszervezni.

Jobbik: helyesírási hibák vannak a tervezet szövegében

Novák Előd (Jobbik) azt mondta, hogy nem lehet méltósággal alkotmányozni, amikor mindennapossá vált a törvények kijátszása "akár országgyűlési képviselők által".

A politikus a "Rákosi-korszakot idéző" ízléstelenségnek nevezte, hogy az igennel voksoló képviselők nevét feltüntetik az alaptörvényben.

Kijelentette, hogy a 2010-es választásokon a kormánypártok nem kaptak felhatalmazást az alkotmányozásra, mert az nem szerepelt a programjukban illetve a választáson elért társadalmi támogatottságuk 53 százalékos volt. Úgy fogalmazott, nem véletlen, hogy eltörölték azt a passzust az alkotmányból, amelyik az új alkotmány előkészítésének részletes szabályairól szóló határozat elfogadását az országgyűlési képviselők négyötödének egyetértéséhez kötötte. Megjegyezte, hogy "ezt még Horn Gyuláék emelték bele az önmaguk kétharmadának a korlátozására".

"Fájó kimondani, de kimondom mindannyiszor, hogy Horn Gyuláék komolyabban vették a nemzeti együttműködést, mint Önök, akik oly sokszor használják ezt a kifejezést" - jelentette ki Novák Előd.

A képviselő ezt követően felsorolta azokat a helyesírási hibákat, amelyeket a szövegben talált.

A helyesírásról és Horn Gyula tevékenységéről vitatkoztak a képviselők

Wittner Mária (Fidesz) kétperces reagálásában feltette a kérdést Novák Elődnek, hogy nyelvtanórát tartott vagy az alkotmányozásban vesz részt. A kormánypárti politikus azt mondta, hogy a Novák Előd által említett négyötödös törvényt 1994-ben alkották meg, de 1998-ban eltörölték azt.

"Köszönöm szépen Önnek, hogy Horn Gyulát a nemzet nagy királyának kiáltotta ki. Ha nem tudná, Horn Gyula hóhér volt. Hóhér volt a javából" - jelentette ki a képviselő. Wittner Mária úgy folytatta: " és most pontosan a miniszterelnökünknek a jóvoltából, az Önök, az én adómból és mindenki adójából, de emberségből, már három éve ott kezelik és ott vergődik a Honvéd Kórházban, mert képtelen meghalni".

Novák Előd válaszként azt felelte, "sajnálom, hogy Marika néniből ilyen vitát váltottam ki". A képviselő szerint ő nem tartott nyelvtanórát, legfeljebb nyelvleckét, de méltatlannak érzi, hogy még az alaptörvényben sem írják le helyesen az abba belefoglalt mondatokat.

"Azt viszont félreértette, Horn Gyulát én nem kívánom semmiféle erkölcsi magaslatra emelni, csak azt mondtam, hogy még ők is komolyabban vették a nemzeti együttműködést. Még ők is, akik azért nagyon a legalja az egész Országgyűlésnek és az egész magyar társadalomnak" - mondta Novák Előd.

Egyúttal sajnálatának adott hangot, hogy nem támogatták a Jobbik javaslatát, amely lehetővé tette volna, hogy az előző rendszer vezetőit eltávolítsák a közéletből.

Hoppál Péter (Fidesz) azt mondta, hogy Novák Előd valótlanságokat állított, amikor arról beszélt, hogy helyesírási hibák vannak a tervezetben, mert éppen a jobbikos képviselő listája téves. Úgy fogalmazott, hogy a képviselő középfokú végzettséggel rendelkezik. "Talán több alázatot parancsolna Öntől, hogy az Önnel szemben ülő egyetemi professzorok és többdiplomás szakemberek iránt ilyen megjegyzéseket tesz" - tette hozzá.