rss      tw      fb
Keres

Schmitt Pál lányai a szovjetek által megszállt Budapesten




A Maryland Gazette című lap interjút készített egy helyi ingatlanügynökkel. A kétgyermekes családanya neve Alexa Goulding, de valamikor Schmitt Alexának hívták, és Schmitt Pál köztársasági elnök lánya. Alexa már régóta az Egyesült Államokban él amerikai férjével, aki filmoperatőr és Davidnek hívják.

Schmitt Pál nem népszerű Amerikában. Sokan emlékeznek még arra, hogy 1984-ben sportvezetőként nem tiltakozott amiatt, hogy Magyarország bojkottálta a Los Angeles-i olimpiát. A hivatalos magyar indok „a szocialista országok ellen uszító amerikai propagandahadjárat” volt, pedig a Sports Illustrated szerint 12 éremesélyesünk is volt. Gáspár Tamás birkózót és Bodnár Tibor sportlövőt aranyra tippelték. Több magyar sportvezető felháborodottan tiltakozott a döntés ellen, például a kézilabda-szövetség vezetője, Jacsó István is. De Schmitt Pál hallgatott, és soha nem tiltakozott az ellen sem, hogy szovjet csapatok állomásoztak hazánkban. Demszky Gábor szamizdatjában „szégyenletesnek” nevezte a MOB színjátékát, különösen fájó volt az, hogy a szocialista Románia kiküldte sportolóit, akik aztán húsz aranyérmet nyertek!

Alexa Goulding sem említi, hogy édesapja egykoron elfogadta azt a képtelenséget, hogy az Egyesült Államok polgárai Magyarország ellen uszítanak, de a cikkből megtudom, hogy a Schmitt lányok „a szovjetek által megszállt Budapesten” nőttek fel. Az ilyesmi még ma is szimpátiát ébreszt Amerikában.

Schmitt Pál nemrég arról beszélt, hogy a magyar fiataloknak a Kárpát-medencében kell megtalálniuk a boldogulásukat. Saját lánya másképp látja a dolgot, szerinte Amerikában „nagyon jó életünk van, tudom, hogy a jóisten megáldott itt minket”.

Nincs szinkronban a Schmitt család kommunikációja. Legalább családon belül egyeztethették volna a sajtónyilatkozataikat.

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!