rss      tw      fb
Keres

Gyöngyöspata - Orbán: azért nem lett nagyobb baj, mert a rendőrség végezte a dolgát

MTI 2011. március 22., kedd 14:58

A miniszterelnök szerint Gyöngyöspatán csak azért nem történt nagyobb baj, mert a rendőrség "kellő elrettentő erővel, fegyelmezetten és a jogszabályoknak érvényt szerezve" jelent meg és végezte el feladatát.

"Ha a rendőrséget nagy erőkkel nem vezényeltük volna ki a kritikus helyszínekre, akkor ott csúnya történetek is megeshettek volna" - mondta Orbán Viktor keddi budapesti sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől csaknem három héten át járőröztek a 2.800 lakosú, Heves megyei Gyöngyöspatán, áprilisban pedig Hajdú-Bihar megyében, Hajdúhadházon terveznek hasonló tevékenységet folytatni.

A kormányfő hangsúlyozta: ha bárki túllépi a magyar jogrendszer által számára nyitva hagyott lehetőségeket, akkor a rendőrség teljes tekintélyével és súlyával fog eljárni.

Az új alkotmánnyal kapcsolatos újságírói kérdésre Orbán Viktor úgy fogalmazott: a feladatra kell összpontosítani, arra pedig mindenkinek megvolt a lehetősége, hogy részt vegyen az alkotmányozásban. "Nem azokkal törődök, akik nem vesznek részt, hanem arra összpontosítok, ami a feladat" - mondta, utalva arra, hogy az új alkotmányról szóló javaslatok parlamenti vitájában az MSZP és az LMP nem vesz részt. Megerősítette, valószínűleg a jövő hét elején mutatja be az új alaptörvénnyel kapcsolatos nemzeti konzultáció eredményét a parlament előtt, és azok alapján várhatóan módosító indítványokat is beterjeszt majd.

Az élelmiszerek áfájának esetleges csökkentését firtató felvetésre a miniszterelnök közölte, a hatástanulmányoktól függ a csökkentés. A kormány még azért nem döntött, mert teljesen különböző végeredményt mutató tanulmányok készültek - mondta, hozzátéve, hogy a munka folyik, áttekintik a korábbi áfa-csökkentések tapasztalatait, és megnézik, mennyi jutott el azokból a fogyasztókhoz, ugyanis csak akkor szabad áfát csökkenti, ha kizárják annak lehetőségét, hogy azt "lenyeljék" a kereskedők.