rss      tw      fb
Keres

A londoni parlament hatalmas többséggel támogatta a líbiai brit katonai részvételt



Hatalmas többséggel, az ellenzék szinte teljes támogatásával hagyta jóvá hétfő este a brit parlament a brit fegyveres erők részvételét a Líbiáról szóló ENSZ-határozat betartatásában. A törvényhozás alsóháza éjszakába nyúló, hat és fél órás vita után 557–13 arányban fogadta el a konzervatív-liberális kormánykoalíció által kért támogató indítványt. Ez azt jelenti, hogy az ellenzéki Munkáspárt alsóházi frakciója is csaknem teljes létszámban felsorakozott a kormány mögött a brit haderő líbiai beavatkozásának ügyében.

A vita során David Cameron miniszterelnök biztosította a képviselőket arról, hogy a líbiai bevetés különbözik az iraki hadjárattól. Cameron szerint jelen esetben nem arról van szó, hogy „bemegyünk egy országba, megdöntjük a kormányát, és magunkra vesszük a felelősséget mindenért, ami azután következik”. A líbiai beavatkozás célja a lakosság megvédése és az esély megteremtése arra, hogy a líbiai nép dönthessen saját sorsáról.

A konzervatív párti kormányfő a hétfő esti alsóházi vitában lezárta a politika és a brit hadvezetés között kibontakozott, komoly feltűnést keltő nyilvános szóváltást abban a kérdésben, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető is törvényes célpontja lehet-e a katonai támadásoknak. Cameron szerint Líbiának „meg kell szabadulnia Kadhafitól”, ám az ENSZ-határozat korlátozott cselekvési kört jelölt ki, és nem ad törvényes felhatalmazást Kadhafi katonai erővel történő eltávolítására a hatalomból.

A vitát Liam Fox brit védelmi miniszter indította el a BBC rádiónak adott nyilatkozatával. Arra a kérdésre, hogy a líbiai vezető is törvényes célpontnak tekinthető-e, Fox kijelentette, hogy ez is a „potenciális lehetőségek” között van. Sir David Richards tábornok, a brit fegyveres erők vezérkari főnöke viszont nem sokkal később azonban azt mondta a BBC-nek, hogy Kadhafi „semmiképpen sem lehet” a hadműveletek célpontja, mivel ezt az ENSZ-határozat nem engedélyezi.

Ám meg nem nevezett brit kormányforrások Sir David nyilatkozata után röviddel arról tájékoztatták a BBC-t, hogy a vezérkari főnök álláspontjával ellentétben a Líbia ügyében hozott, 1973-as számú biztonsági tanácsi határozat lehetőséget nyújt Kadhafi célponttá nyilvánítására, ha a líbiai vezető fenyegetést jelent az ország polgári lakosságára.

Cameron a hétfői alsóházi vitában egyértelműen a vezérkari főnök álláspontját támogatta ebben a kérdésben.  A kormányfő a vitanapot megnyitó beszédében kijelentette, hogy a szövetségesek fegyveres beavatkozása nélkül „véres tömegmészárlás” történhetett volna Bengáziban, a felkelők kelet-líbiai központjában, és ezt valószínűleg „az utolsó pillanatban” sikerült megakadályozni. Cameron közölte azt is, hogy a hadikoalíció hétfőre „jórészt semlegesítette” a líbiai légvédelmet, és ennek eredményeként a repüléstilalmi övezet gyakorlatilag létrejött Líbia légterében.


RAF Tornado GR4 – flickr/Defence Images 

A miniszterelnök azt is elmondta a képviselőknek, hogy a brit királyi légierő (RAF) Typhoon típusú vadászgépei, amelyeket dél-olaszországi támaszpontokra telepítettek, 25 percnyi repülési időre Líbiától, hétfőtől bekapcsolódtak a líbiai repüléstilalom betartásának ellenőrzésébe.

A katonai célpontok támadásában az RAF Tornado GR4 vadászbombázói vesznek részt; ezek a gépek a kelet-angliai Norfolkban lévő támaszpontjukról szállnak fel. Egy-egy ilyen bevetés repülési távolsága összesen 4800 kilométer.


View Larger Map

A brit légierő bombázói a Falkland-szigetekért 1982-ben Argentínával megvívott háború óta nem vettek részt ilyen nagy távolságú bevetéseken.

A tengerről a királyi haditengerészet egyik Trafalgar osztályú tengeralattjárója kapcsolódott be a támadásokba, Tomahawk robotrepülőgépek indításával.

(MTI)


Royal Navy nuclear attack submarine HMS Trafalgar


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!